Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Muista suojavarusteet!

Pyöräillessä sekä sähköpotkulaudalla liikkuessa on syytä aina käyttää kypärää. Kypärä on oiva suoja myös esimerkiksi rullaluistelussa tai muissa vauhdikkaissa lajeissa. Kyynär- ja polvisuojat voivat ehkäistä asvaltti-ihottumaa sekä pahimpia nivelvammoja. Veneillessä tulee aina käyttää pelastusliivejä, ja niiden käyttö on erittäin suositeltavaa myös muilla välineillä vesistöissä liikkuessa.

Suojaudu helteeltä ja hyönteisiltä!

Lämpimällä säällä on tärkeää juoda tarpeeksi nesteitä päivän mittaan ja muistaa myös syödä riittävästi. Auringolta on syytä suojautua aurinkovoiteella, vaatetuksella ja päähineillä. Suorassa auringonpaahteessa ei kannata oleskella pitkään, vaan hakeutua ennemmin varjoon. Vaatteilla ja karkotteilla suojaudut hyönteisten pistoilta ja puremilta. Mieto kortisonivoide helpottaa puremakohtien oireita.

Hoida terveyteen liittyvät ongelmat ajoissa!

Lieviä vaivoja voi hyvin seurata ja hoitaa kotona. Olethan kuitenkin tarvittaessa yhteydessä omaan terveysasemaan, jossa ammattilainen arvioi hoidon tarpeesi. Moni vaiva pahenee ajan kanssa ja muuttuu lopulta päivystyshoitoa vaativaksi.

Soitathan 116117 Päivystysapuun aina ennen päivystykseen hakeutumista!

Kun harkitset päivystykseen lähtöä, soita ensin numeroon 116117. Saat ammattilaisen arvion tilanteestasi, neuvoja ja hoito-ohjeita sekä ohjauksen oikeaan hoitopaikkaan. Päivystysavussa työskentelevät tehtävään koulutetut sairaanhoitajat, joilla on mahdollisuus konsultoida lääkäriä. Soittaminen on maksutonta ja puheluihin vastataan ympäri vuorokauden jokaisena päivänä. Tallenna terveysasemasi numero sekä Päivystysavun numero 116117 puhelimeesi! Hätätilanteessa soita aina 112.

Katso myös nämä