Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Digitalisuus sosiaali- ja terveydenhoitoalalla kasvaa jatkuvasti, mikä voi tuottaa haasteita työntekijöille ja asiakkaille. Sote-alan työntekijöiden päivittäiseen työhön kuuluu olennaisesti tietokoneella työskentely erilaisten digitaalisten palveluiden ja järjestelmien kautta. Jos työskentely ei ole luontevaa, se voi aiheuttaa erilaisia tunteita tuskastumisesta kiukkuun.

Digimentoritoiminnan keskeinen tavoite on parantaa henkilöstön digitaitoja. Kun ammattilaiset hallitsevat digitaaliset työkalut ja palvelut, heidän päivittäinen työnsä helpottuu. Esimerkiksi sähköiset potilastiedot, ajanvarausjärjestelmät ja etäkonsultaatiot ovat olennainen osa nykyaikaista sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Kun ammattilaiset ovat sinut näiden palveluiden kanssa, he voivat tarjota parempaa ja tehokkaampaa hoitoa asiakkailleen. Lisäksi, kun ammattilaiset osaavat ohjata asiakkaita digitaalisten palveluiden pariin, palveluiden käyttö voi lisääntyä, mikä tekee terveydenhuollosta sujuvampaa ja tehokkaampaa.

Digimentorit työyksiköissään

Digimentorit ovat yksiköiden omia työntekijöitä, mikä mahdollistaa matalan kynnyksen ohjauksen ja avunannon. Työntekijöiden on helppoa ja luontevaa pyytää apua tutulta kollegaltaan. Digimentoreilla on viikossa kaksi tuntia digimentorointiaikaa, jonka voi käyttää esimerkiksi konkreettiseen auttamiseen tai uuden digitaalisen palvelun opetteluun ja tutkimiseen.

Digimentorit muokkaavat toimintaansa työyhteisöönsä sopivaksi. Digimentorointia voi tehdä monella tapaa, kuten kahdenkeskisenä avustamisena, pienryhmäavustuksena, viikkopalavereissa tiedottamisena tai erilaisten kisojen järjestämisenä. Digimentoritoiminta ei ole vain koulutusta – se on myös tiedon jakamista. Kun ammattilaiset ovat tietoisia uusista digipalveluista ja niiden ominaisuuksista, he voivat informoida asiakkaita paremmin.

Positiivinen suhtautuminen digitaalisiin palveluihin on tärkeää. Digimentoritoiminta voi auttaa nostamaan henkilöstön digiasennetta ja digipositiivisuutta. Kun ammattilaiset näkevät digipalveluiden hyödyt ja oppivat niitä käyttämään, palveluiden jalkautuminen ja juurtuminen käytännön työhön helpottuu.

Digimentorit osana digikehittämistä

Digimentorit ovat keskeisessä asemassa digitaalisten palveluiden kehittämisessä. He toimivat tärkeinä linkkeinä kehittäjien ja yksiköiden välillä, välittäen arvokasta tietoa molempiin suuntiin. Digikehittäjät saavat digimentoreiden kautta kentältä tietoa siitä, mitkä palveluiden osat toimivat hyvin ja mihin tarvitaan vielä parannuksia. Vastaavasti digikehittäjät jakavat digimentoreille uusimmat päivitykset ja toiminnot, mikä auttaa juurruttamaan uusia käytäntöjä tehokkaammin.

Digimentorin tehtäviin kuuluu myös selvittää, voisiko uusia digitaalisia palveluita ottaa käyttöön omassa yksikössä, sekä auttaa niiden käyttöönotossa ja juurruttamisessa osaksi päivittäistä työtä. Tämän myötä digitaalisten palveluiden tarjonta asiakkaille paranee.

Digimentorit ovat olennainen osa Soiten digiohjelmaa ja sen tavoitteiden saavuttamista. Soiten digiohjelman 2023–2025 tavoitteena on tarjota asiakkaille digitaalisia palveluita ensisijaisena asiointitapana. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi ammattilaisten digitaidot ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Armi Niemelä
Koulutussihteeri
Keski-Pohjanmaan Kestävä kasvu RRF-hanke
Henkilöstön digituki -projekti

Katso myös nämä