Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Tavoitteena on edistää hoitotakuun toteutumista vahvistamalla ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista, ottaa käyttöön hyvinvoinnin monialaisen palvelukonseptin asiakas- ja palveluohjauksen malli asiakkaiden ja potilaiden ohjaamiseksi ja tukemiseksi terveyttä ja hyvinvointia edistäviin monialaisiin palveluihin ja toimintoihin. Hankkeessa kehitettävän matalan kynnyksen kuntoutusneuvonnan malli perustasolla liitetään myös palvelukonseptiin ja -tarjottimelle. Kuntoutusneuvonta käsittää lääkinnällisen ja sosiaalisen kuntoutuksen sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutuksen. On tärkeää, että alueen kunnat ja kolmas sektori tuntevat palvelun.

Toimenpiteinä kehitetään, pilotoidaan ja juurrutetaan hyvinvointialueelle perustasolle matalan kynnyksen kuntoutusneuvonnan palvelu. Tavoitteena on pilotoida walk-in-kuntoutusneuvontaa, suunnitella digitaalinen yhteydenottotapa ja kehittää yhteistyössä viestinnän kanssa kuntoutuksen koontisivustoa Soiten ammattilaisten ja asiakkaiden käyttöön. Sote-henkilöstöä ja alueen väestöä tiedotetaan matalan kynnyksen kuntoutusneuvonnasta. Kuntoutusneuvonnan mittarina on kuntoutusneuvontaa saaneet asiakkaat/eri kuntoutuslajit.

Alku ei aina ole hankalaa

Alkuvuonna pohdimme ja mietimme ensin, mitä ja miten pitää tehdä ja mistä aloitamme. Hankesuunnitelmaa lukemalla uudelleen ja uudelleen alkoi ajatus muotoutua ja hahmottelimme ensimmäisen prototyypin kuntoutusneuvonnan mallista. Saimme yhteistyöverkoston koottua ja järjestimme Teams-palavereita monien eri palvelualueiden työntekijöiden kanssa, jotta saimme mahdollisimman kattavan kuvan kaikkien näkemyksestä ja palvelun tarpeellisuudesta. Helmikuussa pidimme jo ensimmäisen työpajan kehittämistyön tiimoilta ja aloimme kirjoittamaan mallia Innokylään. Näin kehittämistyön vaiheet saataisiin heti alusta näkyviin. Nopeasti tulimme tuntemaan toistemme vahvuudet ja teimme työnjakoa ne huomioiden.

Tunnen, kuinka vauhti kiihtyy

Kun ensimmäinen työpaja oli pidetty, pohdimme mallia ja kehittämistyötä tarkemmin saamiemme ajatusten ja ideoiden pohjalta. Jo aiemmin palvelualojen kanssa oli pohdittu, mikä olisi hyvä toimintakyvyn itsearviointiin käytettävä mittari ja vaihtoehdoista valikoitui Whodas 2.0 12 kysymystä. Se on lyhyt ja sisältää kaikki toimintakyvyn osa-alueet. Tästä on tarkoitus jäädä työkalu myös hankkeen jälkeen ammattilaisille.

Alkuvaiheessa kysyttiin näkemyksiä asiakkailta haastattelemalla kokemusasiantuntijoita ja asiakasraatia. Heiltä tiedusteltiin kuntoutusneuvontaan ja -ohjaukseen liittyviä asioita, pyydettiin kommentteja palautekyselyyn ja kysyttiin, mihin he kaipaisivat kehittämistä. Toiveena oli mm. matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen luominen heikossa ja haavoittuvassa asemassa oleville.

Asiakkaille on laadittu Webropol-kysely kuntoutuksen palveluista, niiden saatavuudesta ja saavutettavuudesta. Tilastointia varten on laadittu oma Webropol. Esite kuntoutusneuvonnasta laadittiin yhteistyössä viestinnän kanssa ja esitteitä painatettiin, jotta saimme ”käyntikortin” kehittämistyöstä.

Ennen kesälomaa alkoi kuulua kaikuja, että hankerahoitus kenties päättyy vuoden 2024 lopussa ja tämä sai kehittämistyötä tekevät painamaan kaasun pohjaan. Oli muutettava alkuperäistä vuosikellosuunnitelmaa nopeasti. Pilotointi päätettiin aloittaa jo elokuussa lokakuun 2024 sijaan. Walk-in-neuvonnan ajankohdat päätettiin syksylle, yhteydenottotavoista päätettiin yhteistyössä monialaisen asiakaspalvelun ja viestinnän kanssa.

Maali häämöttää

Alkukiihdytyksen jälkeen jalka on pysynyt kaasulla ja jarruttamiseen ei ole syytä. Kuntoutusneuvonnan digitaalinen yhteydenottolomake Kunto-Nappi on otettu käyttöön, kuntoutusneuvonnalla on oma sivu Soiten verkkosivuilla terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen alla ja kuntoutusneuvontaa on käyty esittelemässä 3. sektorin toimijoille sekä esihenkilöinfossa. Ensimmäinen henkilökuntainfo aiheesta on pidetty ja kaksi on vielä jäljellä.

Loppusyksyn aikana jalkaudumme terveysasemille ja etsimme uusia sidosryhmiä, joille voimme esitellä kehittämistyötä, selvitämme toimintakykymittarin tulosten ja pisteytysten vertailtavuutta ja mietimme kehittämistyön juurruttamistavat loppuun ennen vuoden loppua.

Lyhyen ajan sisällä olemme kontaktoineet 86 asukasta eri tilaisuuksissa sekä antaneet henkilökohtaista kuntoutusneuvontaa 11 asiakkaalle. Olemme saaneet hyvää ja positiivista palautetta kuntoutusneuvonnasta, ja asiakkaat ovat kokeneet palvelun perustasolla tarpeelliseksi. Tämä on hyvä alku. Jatkossa keräämme kirjallista palautetta asiakkailta.

Yhteistyötä tarvitaan jatkossakin mallin juurruttamiseksi. Nykyinen yhteydenottotapa monialaisen asiakasohjauksen kautta pitää muuttaa ja tätä alamme nyt suunnitella. Toivomme voivamme loppuvuoden aikana vaihtaa rallivaihteen vakionopeussäätimeen, eikä pakkia tarvittaisi.

Toivottavasti ruutulippu heilahtaa viimeistään vuoden kuluttua ja kuntoutusneuvonnasta tulee arkipäivää perustasolla.

Anja Kiuru ja Kirsi Vesasto

Katso myös nämä