Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Keski-Pohjanmaa hyvinvointialue Soiten Lastenpsykiatrian poliklinikalla on kehitetty RRF Keski-Pohjanmaa -hankkeen tuella uusi intensiivihoitomalli leikki-ikäisille lapsille ja heidän perheilleen. Pikkulapsipsykiatrian vauvatiimi tarjoaa raskaana oleville sekä vauvaperheille toimivat erikoissairaanhoidonpalvelut. Lastenpsykiatrian avo- ja osastohoito puolestaan tarjoaa erikoissairaanhoidonpalvelut kouluikäisille lapsille. Nämä palvelut haluttiin mahdollistaa myös leikki-ikäisille ja heidän perheilleen, sillä kouluikää lähestyvät lapset tulivat hoidon piiriin oireilla, joita olisi voitu lievittää jo paljon varhaisemmassa vaiheessa.

Intensiivihoitomallin sisältöä kehitti jo ennen hankkeen alkamista lastenpsykiatrian ylilääkäri Maria Zenger ja pitkäaikainen työntekijä, erityislastentarhanopettaja, Theraplay-terapeutti Tuula Tilus. Tuulan ajatuksena oli tuoda hoitomalliin mukaan lapsen tunnesäätely, joka kehittyy vanhemman oman tunnesäätelyn tukemana. Lapsella ei ole näitä taitoja syntyessään, vaan hän tarvitsee aikuisen vierelleen selviytyäkseen vaikeista tunteista ja kehittääkseen niitä ikätasoisesti.

Samoin leikki-ikäisen leikin merkitys ja tukeminen koettiin tärkeäksi. Lapsi liittyy toisiin leikin kautta ja tämän puuttuminen voi kertoa isoista kehityshaasteista pienen ihmisen elämässä. Kun havainnoimme lapsen leikkiä, saamme tietoa hänen ajatuksistaan, kokemuksistaan ja taidoistaan. Leikki tuottaa myös mielihyvää lapselle.

Lapsi tarvitsee ymmärretyksi tulemista

Lapsen tärkein tuki tulee lähivanhemmilta, ja intensiivihoitojaksolle valikoituvat lähetteiden perusteella lapset, joiden oletetaan hyötyvän perhekeskeisestä vuorovaikutushoidosta. Riippumatta oireista tai diagnooseista, lapsen kuormittumista vähentää ymmärretyksi tuleminen ja oikeanlainen kohtaaminen. Näillä on iso merkitys lapsen hyvinvoinnille ja tähän haluttiin panostaa. Työskentely vanhempien kanssa pitää sisällään mentalisaatiota tukevan työotteen eli työskentelyssä yhteisenä fokuksena on ymmärryksen lisääntyminen lapsen mielestä, vanhemmuudesta sekä ongelmakäyttäytymiseen vaikuttavista tekijöistä.

Intensiivihoitojakso on 6–12 viikon mittainen hoitojakso ja edellyttää perheiltä aktiivista sitoutumista. Jakso räätälöidään lapsen ja perheen tarpeet huomioiden. Lapsen toimintakyvyn haasteita ja vahvuuksia havainnoidaan lapselle tutuissa toimintaympäristöissä ja usein samanaikaisesti toteutetaan toimintaterapia-arvio, joka antaa lisää tietoa lapsen tuen tarpeesta. Intensiivihoitojakso on sekä hoidollinen että tutkiva ja sen tavoitteena on tuottaa monipuolisesti tietoa lyhyessä ajassa. Jakso pitää sisällään myös lapsen kokonaiskehityksellisen tason havainnointia.

Intensiivijakso toteutetaan työparityöskentelynä, moniammatillisen tiimin tukemana. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen intensiivijakson työntekijöinä toimii sairaanhoitajia, erityislastentarhanopettaja, perheterapeutti, lastenpsykiatrian lääkäri, psykologi ja toimintaterapeutti.

”Haloo, olen lapsi” -koulutuksellinen teemapäivä keräsi runsaasti osallistujia

Lastenpsykiatria pystyi RRF Keski-Pohjanmaa -hankkeen tuella toteuttamaan marraskuussa 2024 ”Haloo, olen lapsi” -koulutuksellisen teemapäivän hyvinvointialueen leikki-ikäisten lasten toimijoille. Päivä keräsi runsaan määrän osallistujia sekä paikan päällä että etänä.

Esittelimme intensiivijakson toimintamallin ja samalla saimme laajalti yhteistä teoriatietoa hyvinvointialueellemme mentalisaation ja leikin merkityksestä Leea Stenvallin (ent. Mattila) luentojen myötä. Yhteisen näkökulman saaminen hyvinvointialueen säästöpaineessa auttaa meitä toivottavasti jatkossakin kehittämään hyviä lasten- ja nuorten mielenterveyspalveluita alueellemme.

Elina Sauria
hanketyöntekijä lastenpsykiatrialla

Katso myös nämä