Osallistuvan budjetoinnin äänestyksen tulokset selvillä – neljä ehdotusta toteutukseen
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten osallistuvan budjetoinnin äänestys päättyi marraskuun lopulla. Äänestettävänä oli neljätoista ehdotusta, jotka loka-marraskuussa kerättyjen 176 idean joukosta läpäisivät arvioinnin ja etenivät äänestykseen. Äänestyksessä annettiin yhteensä 848 ääntä. Ääniä annettiin niin verkkosivujen kautta kuin paperipostillakin. Kiitämme lämpimästi kaikkia äänestäneitä!
Osallistuvan budjetoinnin määräraha on 100 000 euroa. Äänestyksen perusteella Soiten aluehallitus on valinnut kokouksessaan 20.12.2024 määrärahan puitteissa toteutettavat kohteet.
Alla toteutettavat kohteet ja niihin käytettävä osuus määrärahasta:
- 50 % Lasten ja nuorten jalkautuvat ennaltaehkäisevät mielenterveys- ja päihdepalvelut (231 ääntä)
- 45 % Nuorten palkkaaminen kesätöihin ikääntyneiden virkistystoimintaan (134 ääntä) sekä seniorineuvolan toiminnan laajentaminen ja ikääntyneiden liikkumisen ylläpidon tukeminen (68 ääntä)
- 5 % Kehitysvammaisten kerhotilojen uudistaminen (66 ääntä).
Miten osallistuvan budjetoinnin prosessi jatkuu?
Kaikkien neljän toteutukseen edenneen ehdotuksen toteutus on toimialueiden vastuulla. Seuraavaksi tehdään tarkemmat toteutussuunnitelmat, minkä jälkeen alkaa toteutus. Etenemisestä tullaan viestimään vuoden 2025 aikana tarkemmin sitä mukaa, kun toteutukset etenevät.
Soiten osallistuvan budjetoinnin prosessista voi lukea lisää Soiten verkkosivulta: https://soite.fi/soite/asukkaiden-aani/osallistuva-budjetointi/.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite hyödyntää osallistuvaa budjetointia ensimmäisenä hyvinvointialueena. Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat päättävät tietyn rahasumman käytöstä. Soiten aluehallitus on myöntänyt 100 000 euron määrärahan osallistuvan budjetoinnin toteuttamiseen. Määräraha kohdennetaan alueen ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin lisäämiseen sekä sote-palveluiden ja pelastuspalveluiden kehittämiseen Keski-Pohjanmaalla. Osallistuvan budjetoinnin toteuttamisessa on konsultoitu Sitraa, joka pyrkii uudistamaan demokratian käytäntöjä edistämällä osallistumista ja vuoropuhelua.