Ikääntyneiden suunterveyden uusi suunta
”Tekohampaat samaan lasiin yöksi laitettiin” lauloi Jaakko Teppo vuonna 1980. Mitä kuuluu ikääntyneen suunterveydelle vuonna 2024?
Tämän hetken yli 70-vuotiaille on vähemmän tietotaitoa suunterveyden hoidosta. Useilla heistä on jo nuoruudessa omat hampaat poistettu ja tilalle on tullut kokoproteesit. Suun terveydenhuolto on muuttunut paljon noista ajoista. Kuitenkin nuoruuden hammashoidosta on monille ikääntyneille jäänyt erilaisia pelkoja ja ennakkoluuloja.
Su(u)n terveys vuonna 2030
Tulevaisuudessa ikääntyneillä tulee olemaan suussaan enemmän pysyviä omia hampaita sekä implantteja erilaisten proteesiratkaisuiden sijaan. Tähän muutokseen tulee tässä hetkessä tarttua, jotta mahdollistetaan hyvä suun terveyden ylläpito kotona sekä mahdolliseen palveluasumisyksikköön saakka.
Suussa piileskelevät krooniset tulehdukset voivat olla osallisena monien kansantautien kuten sydän- ja verisuonisairauksien syntyyn. Tulehdus suussa heikentää myös esimerkiksi diabeteksen hoitotasapainoa. Hyvä suuhygienia on tärkeä ennaltaehkäisevä tekijä ihmisen yleisterveydelle.
Matkaan lähden
Mitäs me olemme touhunneet. Pakkasimme mukaan laatikollisen suunhoidon välineitä, reipasta reissumieltä ja jalkauduimme Soiten hyvinvointialueelle edistämään ikääntyneiden suun terveyttä.
Soiten hyvinvointialueella keinojamme ovat:
- Suun terveyden omahoidon luennot ikääntyneille.
- Ikääntyneen suun terveyden osaamisen kehittäminen palvelutalojen hoitohenkilöstölle.
- Osallistuminen erilaisiin ikääntyneitä tavoittaviin tapahtumiin.
- Suunhoidon tarpeen arvioinnit palvelutalojen asukkaille ja yksilöllinen suun omahoidon ohjeistus.
Ikääntyneille järjestetyissä luennoissa kerromme suun sairauksista ja niiden ennaltaehkäisystä. Annamme tietoa suun omahoidosta ja keskustelemme osallistujien kesken heidän ”hampaan koloon” jääneistä suunhoidon asioista.
Palveluasumisyksiköiden hoitohenkilöstön tiedon lisääminen on tärkeää, jotta he pystyisivät hoitamaan suun terveyteen liittyviä asioita itsenäisemmin ja takaamaan riittävän omahoidon laadun asukkaille.
Yksiköissä suunhoidon haasteena on resurssien riittämättömyys ja siitä johtuva kiire.
Kehitämme toimintaamme myös digitaalisuus huomioiden:
- Ikääntyneet ja palveluasumisyksiköiden henkilöstö pystyvät osallistumaan luentoihimme myös etänä Teamsin kautta.
- Palveluasumisyksiköiden henkilöstöllä on mahdollisuus konsultoida hammaslääkäriä Lifecare Camera -mobiilisovelluksen sekä viestien kautta ei kiireellisissä suunhoidon asioissa.
Palveluasumisyksiköiden asukkaita harvoin nähdään hammaslääkärin vastaanotolla huonontuneen yleisvoinnin vuoksi. Tästä syystä jalkaudumme tekemään asukkaille yksilöllisiä suunhoidon tarpeen arviointeja.
Arvioinneilla kartoitetaan asukkaan suun ja sen hoidon tilannetta:
- kuinka omahoitoa voidaan tehostaa.
- tarkastellaan käytössä olevia välineitä ja suositellaan sopivia.
- arvioimme tarvetta vastaanottokäynnille suun terveydenhuoltoon.
Näin mahdollistetaan palveluasumisyksiköiden asukkaille puhdas, kivuton ja oireeton suu, jolla on positiivinen vaikutus elämän laatuun.
Popsi popsi porkkanaa
Suunhoidon tottumukset kulkevat sukupolvelta toiselle. Tietoa siirretään vanhemmilta lapsille, mutta myös lastenlapset opastavat isovanhempiaan suunhoidossa ja uusimmissa siihen liittyvissä välineissä.
Porkkanat voidaan pureskella hyvin hoidetuilla hampailla läpi elämän.
Maria Kattilakoski
Hammashoitaja / Hanketyöntekijä
Monika Kovalainen
Hammashoitaja / Hanketyöntekijä
RRF Keski-Pohjanmaa hanke
Soite Suunterveydenhuolto