MARAK-toimintamallilla tehostetaan väkivaltatyötä Keski-Pohjanmaalla
Keski-Pohjanmaalla MARAK-toimintamalli on auttanut parisuhdeväkivallan uhreja vuoden ajan, tarjoten nopeaa ja tehokasta apua.

MARAK-toimintamalli on toiminut aktiivisesti Keski-Pohjanmaalla vuoden ajan. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten, Pohjanmaan poliisin, Kokkolan ensi- ja turvakoti ry:n sekä Rikosuhripäivystyksen ammattilaiset ovat kokoontuneet kuukausittain auttamaan parisuhdeväkivaltaa kokeneita uhreja ja järjestämään heille heidän tarvitsemaansa tukea.
MARAK-toimintamallin tavoitteena on, että parisuhteessa vakavaa väkivaltaa kokenut saa apua mahdollisimman helposti ja nopeasti. Lisäksi toimintamallin avulla pyritään siihen, että uhrin parisuhteessa kokema väkivalta ja sen uhka saadaan loppumaan. Työryhmä laatii suunnitelman uhrin turvallisuuden parantamiseksi ja seuraa turvallisuussuunnitelman toteutumista.
Parisuhteessa koettu väkivalta voi olla fyysistä, henkistä tai seksuaalista. Työryhmässä voidaan käsitellä myös kunniaväkivaltatapauksia. Väkivallan harjoittaja voi olla nykyinen tai entinen puoliso tai seurustelukumppani.
Aikaista apua väkivallan uhreille
Asiakkaat ohjautuvat MARAK-työryhmän avun piiriin ammattilaisen tekemän riskiarvioinnin perusteella. Vuoden 2024 aikana Keski-Pohjanmaalla asiakasohjauksia oli yhteensä viisi.
Työryhmän arvion mukaan väkivallan riskikartoituksia pitäisi tehdä enemmän perustason asiakastyössä, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä, sekä poliisin työssä. Tällöin ohjautuminen MARAK:iin tapahtuisi oikea-aikaisesti.
Työryhmä uskoo, että kun väkivallan uhria päästään auttamaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, vakavaa väkivaltaa ja sen eskaloitumista on mahdollista ennaltaehkäistä.