Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soitessa on otettu käyttöön TYÖOTE-toimintamalli masennuspotilaiden hoitoprosessissa. TYÖOTE-toimintamallissa työterveyshuolto on jo varhaisessa vaiheessa mukana masennuksen hoitoa, jotta potilaan työkyvyn arviointi voidaan tehdä aiempaa yksilöllisemmin hänen työnsä vaatimukset huomioiden.

Toimintamallin mukaisesti työterveyshuoltoon otetaan nopeammin yhteyttä silloin, kun sairauslomaa on määrätty masennuksen vuoksi ja kun hoito toteutetaan terveyskeskuksessa tai psykiatrian erikoissairaanhoidossa. Näin työkyvyn arviointi ja mahdolliset työhön paluun tukitoimet voidaan käynnistää jo sairausloman alkuvaiheessa.

Yhteistyömalli tukee työhön paluuta

Työterveyshuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä on tiivistetty luomalla uusi lähetekäytäntö. Sen avulla masennuspotilaat saavat työkyvystään räätälöidymmän ja heidän työnsä vaatimukset paremmin huomioivan arvion. Lisäksi tavoitteena on lisätä yhteisiä tapaamisia, joissa työterveyshuolto, hoitava taho ja potilas voivat yhdessä suunnitella työkyvyn tukitoimia ja työhön paluuta.

Uusi lähetekäytäntö mahdollistaa sen, että erikoissairaanhoito voi keskittyä ydintehtäväänsä samalla kun työterveyshuolto hyödyntää osaamistaan työkyvyn arvioinnissa ja työhön paluun suunnittelussa. Tämä vähentää pitkien sairauspoissaolojen riskiä ja tukee masennuksesta toipuvan henkilön paluuta työelämään asteittain ja turvallisesti.

Uudistuksen hyödyt tiivistetysti:
✔ Nopea yhteydenotto työterveyshuoltoon sairausloman alkaessa
✔ Työkyvyn arviointi työn vaatimusten mukaisesti
✔ Ennaltaehkäisee pitkittyviä sairauspoissaoloja
✔ Yhteistapaamisia työterveyshuollon, hoitavan tahon ja potilaan välillä
✔ Tukee turvallista ja asteittaista työhön paluuta

TYÖOTE-toimintamallin kehittämistä tehdään Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella yhteistyössä työterveystoimijoiden ja Työterveyslaitoksen kanssa.

Katso myös nämä