Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Tällä hetkellä korkeapatogeeninen eli vakavaa tautia aiheuttava H5N1-lintuinfluenssavirus aiheuttaa laajoja epidemioita luonnonvaraisissa linnuissa ja siipikarjassa usealla mantereella. Virus voi ajoittain siirtyä linnuista muihin eläimiin, kuten turkiseläimiin, jolloin myös ihmiset voivat altistua virukselle.

Lintuinfluenssarokote suojaa ihmistä lintuinfluenssavirusten aiheuttamalta vakavalta taudilta. Rokottamisella torjutaan myös viruksen muuntumista ihmisestä toiseen tarttuvaksi ja siten pandemian syntyä.

Kohderyhmään kuuluvat

Lintuinfluenssarokotteen saavat maksutta ne 18 vuotta täyttäneet, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta.

Lintuinfluenssarokotuksen kohderyhmät ovat:

  • turkistilojen työntekijät, turkistarhaajat ja heidän perheenjäsenensä
  • siipikarjatilojen työntekijät, siipikarjatilalliset ja heidän perheenjäsenensä
  • harrastekanaloiden pitäjät ja heidän perheenjäsenensä
  • eläinlääkärit, jotka työskentelevät turkiseläinten, siipikarjan tai luonnonvaraisten lintujen parissa
  • henkilöt, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen tai eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät
  • lintujen rengastajat
  • luonnonvaraisten lintujen hoitoloiden työntekijät
  • kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstö
  • laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
  • lintuja käsittelevät riistanhoitajat
  • epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit

Varaa aika rokotukseen

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella annetaan lintuinfluenssarokotuksia keskussairaalan infektioiden torjuntayksikössä (Mariankatu 16-20, 67200 Kokkola / m-siipi, 2 krs.) sekä Kannuksen neuvolassa (Lopotinkatu 2, 69100 Kannus) ja Kaustisen neuvolassa (Pajalantie 1, 69600 Kaustinen).

Rokotesarja sisältää kaksi annosta, jotka annetaan vähintään kolmen viikon välein. Ensimmäisen rokotuksen yhteydessä asiakkaalle annetaan aika toiseen rokotukseen. Rokote on maksuton.

Rokotukseen tulee varata aika etukäteen puhelimitse tartuntatautihoitajalta numerosta 0400 145 524 (arkisin klo 9–15). Ajat ovat varattavissa 21.3.2025 alkaen.

Lintuinfluenssalla tarkoitetaan influenssa A-viruksen linnuille ominaisia alatyyppejä, jotka ovat monimuotoinen, erityisesti vesilinnuissa esiintyvä virusryhmä.

Virusta erittyy linnun ulosteeseen ja se saastuttaa herkästi linnun elinympäristön. Lintusolun ja ihmissolun pintarakenteiden erojen vuoksi lintujen influenssavirukset tarttuvat ihmiseen huonosti. On kuitenkin mahdollista, että ihminen saa tartunnan infektoituneesta linnusta tai linnun ulosteella saastuneesta materiaalista tai ympäristöstä.

Ihmisillä lintuinfluenssaviruksen aiheuttama tauti vaihtelee oireettomista ja lievistä taudinkuvista hyvin vakavaan tautiin. Virus voi aiheuttaa hengitystieinfektioita sekä silmän sidekalvontulehduksen. Vakavaan tautiin voi kuulua keuhkokuumetta tai äkillistä hengityksen vajaatoimintaa, monielinvaurioita ja neurologisia oireita.

Lue lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta:

  • Tärkeintä on välttää koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin.
  • Jos joudut koskemaan kuolleisiin eläimiin, huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Suojaudu kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pese vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja/tai käytä käsihuuhdetta. Mikäli mahdollista suojaudu maskilla tai hengityksensuojaimella ja suojalaseilla eläimen käsittelyn aikana. Hävitä suojaimet käytön jälkeen.
  • Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista kunnan valvontaeläinlääkärille.

Jos olet koskenut sairaaseen tai kuolleeseen lintuun tai eläimeen tai työskentelet turkistarhalla ja saat hengitystieoireita tai neurologisia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja mainitse mahdollisesta altistumisesta.

Katso myös nämä