Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Soiten aluevaltuusto hyväksyi palveluverkon muutokset Lestijärven, Lohtajan, Ullavan ja Halsuan Soite-pisteissä sekä Toholammin Soite-asemalla kokouksessaan 16.12.2024. Palvelut tuotetaan jatkossa liikkuvina palveluna tukipisteiden avulla.

Palvelukokonaisuuden suunnitelma on nyt valmis ja uusi toimintamalli otetaan käyttöön porrastetusti elokuusta alkaen. Palveluiden tarkastelussa on huomioitu palveluiden sijoittelu koko hyvinvointialueella, väestörakenne, kulkuetäisyydet, taloudelliset vaikutukset, henkilöstön sijoittuminen ja saatavuus sekä tilojen kunto ja riittävyys.

Uudistuksen tavoitteena on ollut turvata asiakaslähtöiset ja mahdollisimman yhdenvertaisesti saatavat ja saavutettavat sote-palvelut koko hyvinvointialueen asukkaille. Tavoitteen tueksi käyttöön otetaan laaja liikkuvien palveluiden kokonaisuus sekä omalääkärimalli.

Liikkuva palvelu tulee luokse

Osana uutta toimintamallia sosiaali- ja terveyspalvelut tuodaan liikkuvien palveluiden avulla tukipisteille. Liikkuvat palvelut tarkoittavat sitä, että sote-ammattilaiset liikkuvat toimipisteiden välillä asukkaiden tarpeiden mukaan.

Vastaanottopalveluita järjestetään liikkuvina palveluina Lestijärven, Lohtajan, Ullavan, Halsuan ja Toholammin tukipisteissä.

Neuvolapalveluita järjestetään liikkuvina palveluina Lohtajalla ja Toholammilla. Lestijärven ja Ullavan neuvoloiden toiminta siirtyy Soiten muihin tukipisteisiin asiakkaan valinnan ja toiveen mukaan. Tarvittaessa neuvolapalvelut voidaan tuoda lähemmäksi asiakkaita liikkuvien palveluiden avulla, turvaten niiden saatavuus kaikille.

Suun terveydenhuollon palveluita järjestetään Toholammilla. Lestijärven hammashoitolan toiminta siirtyy Soiten muihin tukipisteisiin asiakkaan valinnan ja toiveen mukaan. Koululaisten suun terveydenhuollon määräaikaistarkastukset tuodaan ns. pop-up-toimintana Lestijärvelle, Lohtajalle, Ullavaan ja Halsualle.

Liikkuvien palveluiden toimintamalli on joustava, mikä mahdollistaa nopean reagoinnin alueen tarpeiden muuttuessa. Esimerkiksi ikääntyneiden terveysneuvonta ja terveystarkastukset tuodaan liikkuvana palveluna koko Soiten alueelle. Aiemmin ikääntyneiden terveyspisteiden toiminta ei ole ollut saatavilla koko Soiten alueella.

Jatkossa liikkuvien palveluiden kehittämisen erityisenä painopisteenä on aikuisten, lasten, nuorten ja perheiden mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut. Sosiaalipalveluiden osalta liikkuvia palveluita jatketaan, kuten tähänkin asti.

Omalääkärimallin tavoitteena parantaa hoidon saatavuutta ja jatkuvuutta

Hoidon jatkuvuuden turvaamiseksi Soitessa siirrytään porrastetusti omalääkärimalliin. Hoidon jatkuvuusmallin myötä lääkäri ja muut terveydenhuollon ammattilaiset oppivat tuntemaan asiakkaan paremmin ja voivat arvioida asioita kokonaisvaltaisemmin. Hoidon jatkuvuudella on tutkitusti todettu saavutettavan sekä terveys- että kustannushyötyjä.

Ensimmäisenä malli on otettu käyttöön Lestijärvellä. Myös Toholammilla osalle asiakkaista on jo nimetty omalääkäri potilastietojärjestelmään ja elokuussa toiminta laajenee kaikille Toholammin asukkaille. Omalääkärimalli otetaan käyttöön portaittain koko Soiten alueella.

Omalääkärin lisäksi Soitessa pyritään nimeämään asukkaille myös omahoitajat. Lestijärvellä myös omahoitajamalli on jo käytössä.

Omalääkärimalliin siirtyminen ei vaadi toimenpiteitä asiakkailta. Asiakas saa tiedon mahdollisesta omalääkäristään asioidessaan terveysasemalla seuraavan kerran.

Asiakkaan ottaessa yhteyttä sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin. Mikäli hoidon tarpeen arvioinnin perusteella päädytään varaamaan kiireetön aika lääkärille tai hoitajalle, pyritään se ensisijaisesti järjestämään omalle lääkärille tai omalle hoitajalle, etenkin hoidon jatkuvuudesta eniten hyötyvien asiakkaiden kohdalla.

Hoidon jatkuvuusmalli koskee kiireetöntä hoitoa perusterveydenhuollossa. Kiireetöntä hoitoa ovat esimerkiksi pitkäaikaissairauksien kontrollit, lääkärinlausunnot sekä kiireettömät toimenpiteet.

Uuteen toimintamalliin siirrytään porrastetusti elokuusta alkaen

Osana palveluverkkouudistusta ja talouden tasapainottamisen toimenpiteitä Soiten vuokraamia neliöitä on vähennetty. Lestijärven, Halsuan ja Toholammin tukipisteet säilyvät samassa osoitteessa kuin aiemminkin, mutta pienemmissä tiloissa. Lohtajan ja Ullavan tukipisteen sijainnista käydään vielä neuvotteluita.

Kesän aikana tiloja muokataan uuteen toimintaan sopiviksi ja uusi toimintamalli alkaa vaiheittain elokuussa. Tiedotamme tarkemmin palveluiden järjestämisestä aluekohtaisesti sitä mukaa, kun toiminta alkaa. Loppuvuodesta järjestämme asiakaskyselyn, jolla kartoitetaan asukkaiden näkemyksiä uudesta tavasta järjestää palveluita.

Katso myös nämä