Lonkkamurtumien hoito- ja palveluketju
Lonkkamurtuma on vakava, yleensä kaatumisen aiheuttama vamma, joka edellyttää välitöntä leikkaushoitoa ja kuntoutusta. Lonkkamurtumat ovat erityisen yleisiä iäkkäillä ihmisillä, ja niiden ehkäiseminen on tärkeää, sillä murtumat voivat johtaa vakaviin komplikaatioihin ja heikentää elämänlaatua. On kuitenkin olemassa useita keinoja, joilla lonkkamurtumien riskiä voidaan vähentää.
Mikä on lonkkamurtuma?
Lonkkamurtuma on vakava, yleensä kaatumisen aiheuttama ikääntyneiden vamma, joka edellyttää välitöntä leikkaushoitoa ja kuntoutusta. Lonkkamurtuma heikentää usein ikääntyneen toimintakykyä, voi johtaa avuntarpeen lisääntymiseen ja usein pitkäaikaishoitoon siirtymiseen.
Lonkkamurtuman riskitekijöitä ovat alttius kaatumisille sekä luiden haurastuminen. Monisairaat ja hauraat vanhukset ovat erityisessä vaarassa kaatua, ja tietyt lääkkeet – esimerkiksi rauhoittavat ja unilääkkeet – lisäävät kaatumisvaaraa. Lonkkamurtumille altistavat muun muassa korkea ikä, heikentynyt liikuntakyky, heikko lihasvoima, aiemmat murtumat, huono ravitsemustila, D-vitamiinin puute sekä tietyt sairaudet ja lääkkeet.
Miten ehkäiset lonkkamurtuman?
Lonkkamurtumat ovat erityisen yleisiä iäkkäillä ihmisillä, ja niiden ehkäiseminen on tärkeää, sillä murtumat voivat johtaa vakaviin komplikaatioihin ja heikentää elämänlaatua. On kuitenkin olemassa useita keinoja, joilla lonkkamurtumien riskiä voidaan vähentää.
Lonkkamurtuman ehkäiseminen perustuu omien elintapojen kokonaisvaltaiseen tarkasteluun, joka sisältää ravitsemuksen, liikunnan, ympäristön turvallisuuden ja terveydenhuollon seurantaa. Kaatumisten varhain aloitettu ennaltaehkäisy ja elämäntapamuutokset vähentävät myös kaatumisriskiäsi ja parantavat luustosi terveyttä.
Hyödyllisiä linkkejä:
Kalsium ja D-vitamiini: Luustoterveyden kannalta olennaista on monipuolinen liikunta, normaali paino, monipuolinen ravinto, riittävä kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin saanti sekä nikotiinittomuus. Kalsiumia saadaan esimerkiksi maitotuotteista, vihreistä lehtivihanneksista ja pähkinöistä. D-vitamiini auttaa kalsiumin imeytymisessä ja sitä saa muun muassa auringonvalosta, rasvaisista kaloista ja D-vitamiinilisistä.
Vältä liiallista alkoholin käyttöä: Liiallinen alkoholin kulutus heikentää luustoa ja lisää murtumariskiä.
Liikuntaharjoittelu on tehokkain yksittäinen keino kaatumisten ja murtumien ehkäisemisessä. Pääpaino tulisi olla tasapainoa, liikkumiskykyä ja alaraajojen lihasvoimaa kehittävässä harjoittelussa.
Voimaharjoittelu: Lihaksia vahvistavat harjoitukset, kuten jalka- ja keskivartalon lihasten vahvistaminen parantavat kehon tukea ja vähentävät kaatumisriskiä.
Tasapaino- ja koordinaatioharjoitukset: Esimerkiksi jooga, pilates ja erityisesti tasapainoharjoitukset (kuten seisominen yhdellä jalalla) auttavat estämään kaatumisia.
Kestävyysliikunta: Kävely, uinti ja pyöräily parantavat yleistä fyysistä kuntoa ja ylläpitävät nivelten liikkuvuutta.
Jalkaterveydellä tarkoitetaan alaraajojen toimivuutta ja toimintoja. Jalkojen omahoito on osa kokonaisterveydenhoitoa ja sillä tarkoitetaan ihmisen itsensä tekemää jalkojenhoitoa ja valintoja jalkaterveytensä hyväksi. Pitämällä huolta jaloistasi, pidät huolta liikkumis- ja toimintakyvystäsi.
Hyvät ja turvalliset kengät ovat oikean kokoiset, kantapäästä tukevat, joustavat ja luistamattomat pohjaltaan, tarpeeksi tilavat lestiltään, napakasti kiinnitettävät ja säädettävät, materiaaliltaan nahkaa tai muuta hengittävää kangasta, tarkoitukseen sopivat.
Mittaa jalkasi ennen kenkien hankintaa. Lisää pohjan mittaan pisimmän varpaan kohdalle 1,2 cm.
Lestin tulee olla tilava, liian ahdas varvastila voi aiheuttaa virheasentoja ja kipua jalkaterään.
Poista kompastumisia aiheuttavat esteet: Varmista, ettei kotona ole liukkaita mattoja, sähköjohtoja tai muita esteitä, jotka voivat aiheuttaa kaatumisvaaran.
Hyvin valaistu ympäristö: Varmista, että kaikki alueet, joissa liikut (kuten portaat, käytävät ja kylpyhuone), ovat hyvin valaistuja.
Apuvälineiden ajantasaisuus: Toimintakykysi heikentyessä pyydä ammattilaiselta arvio apuvälineiden tarpeellisuudesta.
Sairauksien hoitotasapaino: jos sinulla on perussairauksia, jotka vaikuttavat kaatumisvaaraan, kuten Parkinsonin tauti, diabetes, verenpainetauti tai neurologiset häiriöt, on tärkeää noudattaa lääkärisi antamia hoito-ohjeita.
Luuston tiheyden seuranta: Lääkärisi voi suositella luun tiheyden mittaamista, erityisesti jos sinulla on osteoporoosi tai muita luustoon vaikuttavia sairauksia.
Lääkityksen tarkistaminen: Jos käytät lääkkeitä, jotka lisäävät kaatumisvaaraa (esim. unilääkkeet, rauhoittavat lääkkeet), keskustele lääkärin tai farmaseutin kanssa mahdollisista lääkitys vaihtoehdoista ja lääkkeiden mahdollisista yhteisvaikutuksista.
Näön ja kuulon tarkistus: Heikentyneet näkö- ja kuuloaistit lisäävät kaatumisriskiä, joten säännölliset näön ja kuulon tarkastukset ovat tärkeitä.
Unen merkitys: Uni vaikuttaa meidän ajatteluumme, toimintakykyyn, muistiin sekä tunteisiin. Riittävä uni parantaa jaksamista ja tarkkaavaisuutta ja vaikuttaa elimistön puolustusjärjestelmään. Unen laadusta ja riittävästä määrästä kertoo se, että herätessä olo on virkeä ja toimintakyky säilyy hyvänä koko päivän.
Terveellinen ruokavalio: Syö riittävästi, monipuolisesti ja varmista, että saat tarvittavat vitamiinit, kivennäisaineet ja hivenaineet.
Painonhallinta: Liiallinen ylipaino voi lisätä lonkkien ja muiden nivelten kuormitusta, joten terveellinen paino on suositeltavaa.
Miten lonkkamurtuma hoidetaan?
Lonkkamurtuman hoitona on lähes poikkeuksetta leikkaus, joka on tehtävä viivytyksettä. Leikkaushoitona on joko tekonivelen asentaminen tai murtuman asennon korjaaminen ja luiden tukeminen erityisin kiinnityslaittein.
Lonkkamurtumapotilaiden hyväksi tehtävä työ on moniammatillista ja edellyttää siten sujuvaa yhteistyötä ja tiedonkulkua eri ammattilaisten kesken. Hoito ja kuntoutus suunnitellaan yksilöllisesti kuntoutujan lähtökohdista ja hänen tavoitteidensa mukaisesti. Kuntoutujan läheiset otetaan aktiivisesti mukaan toipumisprosessiin. Kuntoutuksen tavoitteena on palauttaa toimintakyky sellaiseksi, että lonkkamurtumapotilas voi kuntoutuksen jälkeen jatkaa elämäänsä entisessä elinympäristössään mahdollisimman nopeasti.
Murtuman ja leikkauksen jälkeen potilaat tarvitsevat fysioterapiaa ja kuntoutusta, jotta liikkuminen, tasapaino ja lihaskunto palautuvat. Kuntoutus on tärkeä osa hoitoa ja sen avulla voidaan estää liikuntakyvyn heikkeneminen ja edistää nopeampaa palautumista.
- Varhainen liikuntaharjoittelu: Fysioterapeutti aloittaa varhaisessa vaiheessa liikkumisharjoituksia, kuten jalan nostamista sängyssä tai muita kevyitä liikkeitä, jotka edistävät verenkiertoa ja estävät liikkumattomuudesta johtuvia komplikaatioita.
- Painon siirto ja kävely: Kuntoutus sisältää kevyitä kävelyharjoituksia ja apuvälineiden, kuten kävelytelineen tai keppien käyttöä.
- Tasapainoharjoitukset: Tasapainon ja lihaskunnon parantaminen on erityisen tärkeää, jotta vältetään uusi lonkkamurtuma.
Lonkkamurtuma voi johtaa moniin komplikaatioihin, joita hoidetaan aktiivisesti:
- Veritulppien estäminen: Potilaille annetaan usein verenohennuslääkkeitä ja suositetaan jalkojen liikuttelua leikkauksen jälkeen veritulppien ehkäisemiseksi.
- Keuhkokuumeen ja hengitystieinfektioiden ehkäisy: Liikkumattomuus voi lisätä keuhkokuumeen riskiä, joten hengitysharjoituksia ja säännöllistä liikkumista suositellaan.
- Haavainfektiot: Erityisesti leikkauksessa on olemassa infektioriski, joten haavat tarkastetaan ja hoidetaan asianmukaisesti.
Potilaan toipuminen lonkkamurtumasta voi kestää useita kuukausia. Hoidon aikana arvioidaan säännöllisesti potilaan kuntoutumisen edistymistä ja lisäksi ennaltaehkäistään uudet kaatumiset.
- Lihaskunnon ja liikkuvuuden parantaminen: Pitkäaikainen fysioterapia ja kuntoutus ovat tärkeitä, jotta potilas pystyy palaamaan normaaliin elämään entiseen elinympäristöönsä.
- Lihaskunnon säilyttäminen: Ikääntyneillä potilailla lonkkamurtumat voivat johtaa pitkäaikaisiin liikkumisvaikeuksiin