Siirry sisältöön

Jos rokotettu henkilö sairastuu koronavirustautiin, vahvistaa sairastettu tauti rokottamalla aikaansaatua suojaa samalla tavoin kuin taudin sairastamattomilla seuraava rokoteannos.

On kuitenkin huomattava, että rokoteannoksen ja koronvirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta. Pidemmällä aikavälillä saavutetaan parempi immuunivaste.

Ensimmäinen annos sairastetun taudin jälkeen

THL suosittelee taudin sairastaneelle ensimmäistä koronarokoteannosta:

  • 18 vuotta täyttäneelle aikaisintaan 2 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista
  • alle 18-vuotiaille aikaisintaan 4–6 kuukauden kuluttuasairastetusta taudista

Toinen annos sairastetun taudin jälkeen 

THL suosittelee, että koronataudin sairastaneille ja yhden rokoteannoksen saaneille tarjotaan tehosteena toista rokoteannosta. Toista annosta: 

  • suositellaan 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun 3–4 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
  • voidaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun 4–6 kuukautta ensimmäisestä annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Toinen rokoteannos vastaa taudin sairastaneilla kolmatta rokoteannosta.

Toinen annos voidaan kuitenkin antaa jo aiemmin, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muista painavista syistä. Toinen annos voidaan tällöin antaa tavallisella 6–12 viikon annosvälillä. On kuitenkin hyvä muistaa, että pidempi aikaväli rokoteannosten välillä takaa laadullisesti ja määrällisesti paremman suojan.

Kolmas annos sairastetun taudin jälkeen 

THL suosittelee voimakkaasti immuunipuutteiselle 12 vuotta täyttäneille henkilölle kolmatta rokoteannosta, vaikka hän olisi sairastanut koronataudin. Kolmatta annosta suositellaan heille 3–4 kuukauden kuluttua edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Muut eivät suojan kannalta tarvitse ainakaan toistaiseksi kolmatta annosta, jos he ovat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta.

Kolmas annos voidaan kuitenkin antaa myös muille kuin vakavasti immuunipuutteisille, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Kolmas annos voidaan tällöin antaa muiden kolmansien annosten aikataulun mukaisesti.

Neljäs annos sairastetun taudin jälkeen

Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta. Lisätietoa THL:n verkkosivuilla.

5–11- vuotiaiden lasten ja nuorten rokottaminen sairastetun taudin jälkeen

Jos 5–11-vuotiaan lapsen ja nuoren ensimmäisen rokoteannoksen ja sairastetun taudin välillä on yli 6 viikkoa, ei hän suojan kannalta tarvitse toista rokoteannosta. Taudin sairastaneelle 5–11-vuotiaalle voidaan paikallista harkintaa käyttäen kuitenkin antaa myös toinen rokoteannos, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen tai rokotustodistuksen vuoksi.

Jos rokottaminen on ajankohtaista matkustamisen vuoksi, on hyvä aina tarkistaa kohdemaan ajantasaiset matkustusvaatimukset. Useat maat ovat luopuneet kokonaan matkustusrajoituksista tai ne eivät koske alle 12-vuotiaita. Näissä tilanteissa on syytä myös keskustella lapsen ja nuoren huoltajien kanssa rokottamisen tarpeellisuudesta.

Yleensä matkustaessa rokotustodistuksen vaihtoehtona on negatiivinen koronatestitulos. Rokottamisen sijaan on hyvä myös harkita maksullisessa koronatestissä käymisen mahdollisuutta.

Euroopan unionin ylläpitämältä Re-open EU -sivustolta voit tarkastaa EU:n sekä Schengen alueen matkustusrajoitukset.

Jos rokottamiseen päädytään perusteella, aikaväli sairastettuun tautiin on hyvä pitää mahdollisimman pitkänä, vähintään 4 kuukautta taudista tai ensimmäisestä rokoteannoksesta sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Lisätietoa taudin sairastaneen rokottamisesta: