Siirry sisältöön

Koronatestaus

Suosittelemme kotitestausta kaikille, joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Koronaviruksen antigeeni-kotitestit eivät välttämättä tunnista omikronmuunnosta yhtä herkästi aiempiin variantteihin verrattuna, joten suosittelemme toistamaan kotitestin uudestaan muutaman päivän kuluttua, mikäli hengitystieinfektion oireet jatkuvat. 

Kotitestit soveltuvat myös lasten testaukseen. Kotitestin tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2–3 päivän välein.

Lisätietoa kotona tehtävistä koronatesteistä löytyy THL:n verkkosivuilta.

Lisäksi THL:n verkkosivuilta löytyy kotitestausohje koululaisille, opiskelijoille sekä koulujen ja oppilaitosten henkilökunnalle.

Negatiivinen kotitestitulos

Oireisena tulee välttää kontakteja, vaikka kotitesti on negatiivinen. Liikkeellä on muitakin hengitystieviruksia, joiden leviämisen estämiseksi oireisten on syytä jäädä kotiin sairastamaan. Vältä kontakteja, kunnes olet oireeton tai oireesi ovat selvästi helpottuneet.

Positiivinen kotitestitulos

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Positiiviseen kotitestitulokseen on oirekuvasta riippumatta suhtauduttava samoin kuin virallisella testillä saatuun positiiviseen tulokseen.

Jos asut samassa taloudessa koronapositiivisen henkilön kanssa (kotitesti/laboratoriovarmennettu)

  • Samassa taloudessa asuvia ei aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin
  • Pysy kotona, kunnes oireesi ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa.
  • Harrastustoimintaan osallistumista tai vapaa-ajan vierailuja ei suositella.
  • Jos sinun on välttämätöntä liikkua julkisilla paikoilla tai julkisissa liikennevälineissä, voit halutessasi käyttää maskia
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista; tarvittaessa keskustele esimiehesi kanssa.

Halutessasi voit kertoa sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Aikuiset

Positiivinen kotitestitulos voidaan varmistaa terveydenhuollossa, jos:

  • oireet ovat vakavat
  • sairastunut kuuluu riskiryhmään
  • on raskaana
  • työskentelee sote-alalla

Ota yhteyttä Soiteen, jos vointisi sitä vaatii.

Alle 12-vuotiaat lapset

Alle 12-vuotiaan lapsen lieviä infektio-oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, jos lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä ja puuhailla, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. 

Lapsen tulisi välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet. Jos oireet alkavat selkeästi väistyä seurannassa, ei koronatestiin tarvitse mennä

Alle 12-vuotiaalla lapsella Soitessa tehty koronatesti on aiheellinen, jos hänellä on koronavirukseen sopivia oireita ja hänen oireet edellyttävät lääkärin arviota (ja sen perusteella koronatestiä).

Yli 12-vuotiaat lapset ja nuoret

Yli 12-vuotiaalla lapsella Soitessa tehty koronatesti on aiheellinen, jos hänellä on koronavirukseen sopivia oireita ja hän kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Ajanvaraus alle 16-vuotiaille:

  • Lasten päivystys: puh. 06 826 4444. Avoinna 24/7.

Lapsi tai nuori voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa ja oireet vähenemässä. Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai ‑yskä voi jatkua pitkäänkin tuoreen hengitystieinfektion jälkeen.