Siirry sisältöön

Puhelinasiointi

Koronatestaus

Voit halutessasi tehdä kotitestin. Suosittelemme kotitestausta kaikille, joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Koronaviruksen antigeeni-kotitestit eivät välttämättä tunnista omikronmuunnosta yhtä herkästi aiempiin variantteihin verrattuna, joten suosittelemme toistamaan kotitestin uudestaan muutaman päivän kuluttua, mikäli hengitystieinfektion oireet jatkuvat. 

Kotitestit soveltuvat myös lasten testaukseen. Kotitestin tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2–3 päivän välein.

Lisätietoa kotona tehtävistä koronatesteistä löytyy THL:n verkkosivuilta.

Lisäksi THL:n verkkosivuilta löytyy kotitestausohje koululaisille, opiskelijoille sekä koulujen ja oppilaitosten henkilökunnalle.

Negatiivinen kotitestitulos

On tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Positiivinen kotitestitulos

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Positiiviseen kotitestitulokseen on oirekuvasta riippumatta suhtauduttava samoin kuin virallisella testillä saatuun positiiviseen tulokseen.

Jos asut samassa taloudessa koronapositiivisen henkilön kanssa (kotitesti/laboratoriovarmennettu)

 • Samassa taloudessa asuvia ei aseteta enää tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin
 • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön näytteenottopäivästä on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta. Sairastuneet voivat liikkua vapaasti, kun heidän eristysaika on ohitse ja oireet ovat olleet poissa 2 vuorokautta.
 • Harrastustoimintaan osallistumista tai vapaa-ajan vierailuja ei suositella.
 • Käytä kodin ulkopuolella FFP-hengityksensuojainta tai kirurgista suu-nenäsuojusta.
 • Jää etätöihin, jos se on mahdollista; tarvittaessa keskustele esimiehesi kanssa.

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa. Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Aikuiset

Positiivinen kotitestitulos voidaan varmistaa terveydenhuollossa, jos:

 • oireet ovat vakavat
 • sairastunut kuuluu riskiryhmään
 • on raskaana
 • työskentelee sote-alalla
 • tarvitsee tuloksen koronapassia varten (eli ei ole 2 krt. rokotettu)

Ota yhteyttä Soiteen, jos vointisi sitä vaatii.

Alle 12-vuotiaat lapset

Alle 12-vuotiaan lapsen lieviä infektio-oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, jos lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä ja puuhailla, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. 

Lapsen tulisi välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet. Jos oireet alkavat selkeästi väistyä seurannassa, ei koronatestiin tarvitse mennä

Alle 12-vuotiaalla lapsella Soitessa tehty koronatesti on aiheellinen, jos hänellä on koronavirukseen sopivia oireita ja hänen oireet edellyttävät lääkärin arviota (ja sen perusteella koronatestiä).

Yli 12-vuotiaat lapset ja nuoret

Yli 12-vuotiaalla lapsella Soitessa tehty koronatesti on aiheellinen, jos hänellä on koronavirukseen sopivia oireita ja hän kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Ajanvaraus alle 16-vuotiaille:

 • Lasten päivystys: puh. 06 826 4444. Avoinna 24/7.

Lapsi tai nuori voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa ja oireet vähenemässä. Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai ‑yskä voi jatkua pitkäänkin tuoreen hengitystieinfektion jälkeen.