Siirry sisältöön

Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. Suosittelemme kotitestausta kaikille, joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Lisätietoa: Jos epäilet tartuntaa.

Milloin tulee hakeutua koronanäytteenottoon Soiteen?

Aikuisten tulisi hakeutua Soitessa tehtävään koronavirustestiin, jos kärsii koronavirustartuntaan viittaavista oireista ja lisäksi:

  • oireet ovat vakavat
  • sairastunut kuuluu riskiryhmään
  • sairastunut on raskaana
  • sairastunut työskentelee sote-alalla
  • sairastunut tarvitsee tuloksen koronapassia varten (eli ei ole 2 krt. rokotettu)

Alle 12-vuotiaalla lapsella Soitessa tehty koronatesti on aiheellinen, jos hänellä on koronavirukseen sopivia oireita ja hänen oireet edellyttävät lääkärin arviota (ja sen perusteella koronatestiä).

Yli 12-vuotiaalla lapsella Soitessa tehty koronatesti on aiheellinen, jos hänellä on koronavirukseen sopivia oireita ja hän kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Ota aina viiveettä yhteyttä Soiteen, jos vointisi sitä vaatii.

Näin varaat ajan koronanäytteenottoon

Sähköinen ajanvaraus:

Yhteydenoton voit tehdä sähköisesti täyttämällä Omaolo-palvelun koronaoirearvion osoitteessa omaolo.fi.

Mikäli oireesi sitä edellyttävät, yhteystietosi voidaan välittää Soiteen tai voit itse varata Omaolo-palvelun kautta ajan drive-in‑testaukseen autokaistalle. Linkki ajanvaraukseen tarjotaan oirearvion täyttämisen jälkeen, mikäli oireesi edellyttävät koronavirustestausta. Mikäli sinulla ei ole autoa, ota ensi sijassa yhteyttä Soiten koronaneuvontanumeron kautta.

Puhelinajanvaraus:

Voit myös soittaa meille ja Soiten ammattilainen arvioi hoidontarpeesi. Tarvittaessa kutsumme sinut vastaanotolle ja koronavirustestaukseen.

Puhelinasiointi

Aikuiset, yli 15-vuotiaat sairastuneet:

  • Koronaneuvontanumero. Avoinna ma-pe klo 8-16.
  • Päivystysapu 116 117. Jos terveydentilasi vaatii päivystyksellistä hoitoa.

Alle 16-vuotiaat sairastuneet:

  • Lasten päivystys. Avoinna 24/7.

Näytteenotto

Flunssapotilaita sekä koronavirusoireista kärsiviä potilaita testataan ja hoidetaan Soiten alueella terveyskeskusten vastaanotoilla sekä lasten päivystyksessä.

Autokaistallinen drive-in‑näytteenottopiste sijaitsee Kokkolan pääterveysaseman Libeckin kulmalla (Mariankatu 28). Sisäänajo Terveystien puolelta. Myös lasten koronanäytteitä voidaan ottaa drive-in-autokaistalla. Drive-in-näytteenotto on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8–16.

Drive-in‑näytteenottoon voi saapua ainoastaan autolla. Drive-in‑näytteenottoon ei tule saapua ilman ajanvarausta! Näytteenottopisteen kaistat on tarkoitettu ainoastaan koronavirusnäytteenotolle, eikä kaistalla tehdä muita arvioita. Drive-in‑kaistalla tulee seurata esillä olevia ohjeita ja toimia niiden mukaan.

Kannuksen terveysaseman ja Tunkkarin terveyskeskuksen drive-in-näytteenottopisteiden toiminta päättyi 1.6.2022. Kannuksessa ja Tunkkarilla koronanäytteitä otetaan ainoastaan hoidontarpeen arvion perusteella.

Koronavirusnäytteitä otetaan edelleen myös Soiten infektionvastaanotoilla erillisissä tiloissa.

Koronatestitulosta tulee jäädä odottamaan kotikaranteeniin, jotta ei mahdollisesti altista muita koronavirukselle esimerkiksi työpaikalla.

Testituloksen voi halutessaan saada tekstiviestillä kännykkään

Voit halutessasi saada Soitessa testatun koronavirusnäytteen testituloksen tekstiviestinä kännykkääsi. Tämä edellyttää erillistä suostumusta.

Suostutumuksen tekstiviestien lähettämiselle voi asettaa päälle sähköisesti DigiSoiten Omahoito-palvelussa. Suostumus tekstiviestin lähettämiseen löytyy kohdasta “Omat tiedot”. Tekstiviestin lähettämiseen tarvitaan lupa molempiin tekstiviestiä koskeviin kohtiin.

Omahoito-palvelusta kannattaa samassa yhteydessä tarkistaa omien tietojen ajantasaisuus myös muilta osin.

Koronavirustestin vastauksen voi katsoa myös Omakanta-palvelusta tai vastausta voi kysyä omalta terveysasemalta. Koronatestin vastauksen saamisessa kestää keskimäärin 1–5 vrk. Ennen testituloksen valmistumista tulee pysyä kotikaranteenissa.

Jos tulos on positiivinen

Jos koronatestituloksesi on positiivinen, saat tekstiviestin, jossa on lyhyet toimintaohjeet, joiden mukaan toimia. Tutustu ohjeisiin huolellisesti.

Jos vointi huononee, ota yhteyttä Soiten yhteispäivystykseen puh. 116 117 (yli 16-vuotiaat) tai Lasten päivystykseen puh. 06 826 4444 (alle 16-vuotiaat). Muista mainita puhelun yhteydessä, että koronavirusnäyte on otettu.