Siirry sisältöön

1.1.2023 alkaen Soiten näytteenottopisteissä otetaan koronatestejä vain lääketieteellisin perustein. Näytteenottoon ohjaudutaan vain terveydenhuollon ammattilaisen arvion perusteella. Asiakkaan tulee olla yhteydessä omaan terveysasemaan tai koronaneuvontanumeroon. Voit myös tehdä oirearvion sähköisesti Omaolo.fi-palvelussa.

Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. Voit tehdä kotitestin, mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Lisätietoa: Jos epäilet tartuntaa.

Milloin tulee hakeutua koronanäytteenottoon Soiteen?

Aikuisten tulisi hakeutua Soitessa tehtävään koronavirustestiin, mikäli

  • oireet ovat vakavat
  • sairastunut kuuluu riskiryhmään
  • sairastunut on raskaana
  • sairastunut työskentelee sote-alalla.

Yli 12-vuotiaalla lapsella Soitessa tehty koronatesti on aiheellinen, jos hänellä on voimakkaita koronavirukseen sopivia oireita tai hän kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Ota aina viiveettä yhteyttä Soiteen, jos vointisi sitä vaatii.

Ota yhteyttä

Puhelimitse:

Soiten ammattilainen arvioi hoidontarpeesi puhelimitse. Tarvittaessa kutsumme sinut vastaanotolle ja koronavirustestaukseen.

Puhelinasiointi

Aikuiset, yli 15-vuotiaat sairastuneet:

  • Koronaneuvontanumero. Avoinna ma-to klo 8-16, pe 8-14.
  • Päivystysapu 116 117. Jos terveydentilasi vaatii päivystyksellistä hoitoa.

Alle 16-vuotiaat sairastuneet:

  • Lasten päivystys. Avoinna 24/7.

Sähköisesti:

Täyttämällä Omaolon oirearvion osoitteessa omaolo.fi saat vastaustesi perusteella ohjeet siitä, miten sinun täytyy toimia.

Näytteenotto

Autokaistallinen drive-in‑näytteenottopiste sijaitsee Kokkolan pääterveysaseman Libeckin kulmalla (Mariankatu 28). Sisäänajo Terveystien puolelta. Myös lasten koronanäytteitä voidaan ottaa drive-in-autokaistalla. Drive-in-näytteenotto on avoinna maanantaista torstaihin klo 8–16 ja perjantaisin klo 8–14.

Drive-in‑näytteenottoon voi saapua ainoastaan autolla. Drive-in‑näytteenottoon ei tule saapua ilman ajanvarausta! Näytteenottopisteen kaistat on tarkoitettu ainoastaan koronavirusnäytteenotolle, eikä kaistalla tehdä muita arvioita. Drive-in‑kaistalla tulee seurata esillä olevia ohjeita ja toimia niiden mukaan.

Kannuksessa ja Tunkkarilla koronanäytteitä otetaan ainoastaan hoidontarpeen arvion perusteella.

Koronavirusnäytteitä otetaan edelleen myös Soiten infektiovastaanotoilla erillisissä tiloissa.

Koronatestitulosta odottaessa sairastuneen tulee välttää kontakteja muihin ihmisiin, kunnes oireet ovat selvästi lieventyneet.

Koronavirustestin vastaus Omakanta-palvelussa

Voit halutessasi saada tiedon Soitessa testatun koronavirusnäytteen testituloksen valmistumisesta tekstiviestinä kännykkääsi. Tämä edellyttää erillistä suostumusta. Suostumuksen tekstiviestien lähettämiselle voi asettaa päälle sähköisesti DigiSoiten Omahoito-palvelussa. Suostumus tekstiviestin lähettämiseen löytyy kohdasta “Omat tiedot”. Tekstiviestin lähettämiseen tarvitaan lupa molempiin tekstiviestiä koskeviin kohtiin.

Omahoito-palvelusta kannattaa samassa yhteydessä tarkistaa omien tietojen ajantasaisuus myös muilta osin.

Koronavirustestin vastauksen voi katsoa Omakanta-palvelusta tai vastausta voi kysyä omalta terveysasemalta. Koronatestin vastauksen saamisessa kestää keskimäärin 1–2 vrk.

Jos vointi huononee, ota yhteyttä Soiten yhteispäivystykseen puh. 116 117 (yli 16-vuotiaat) tai Lasten päivystykseen puh. 06 826 4444 (alle 16-vuotiaat). Muista mainita puhelun yhteydessä, että koronavirusnäyte on otettu.