Siirry sisältöön

Minulla on todettu positiivinen koronatesti, mitä teen?

Sinun on hyvä jäädä kotiin lisätartuntojen ehkäisemiseksi. Tartuttavuus alkaa tyypillisesti noin kaksi vuorokautta ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista ja kestää noin viikon oireiden alkamisesta. Sinun on hyvä kertoa tilanteesta työpaikallesi tai opiskelupaikallesi sekä muille mahdollisesti tartuttavuusaikana tapaamillesi ihmisille, ja kertoa, että heidän pitää mahdollisten oireiden alkaessa jäädä kotiin.

Voit palata normaaliin arkeen, kun sinulla ei ole oireita. Oireettomuus tarkoittaa, että kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä. Tarvittaessa hae sairaslomaa omasta työterveydestä tai terveyskeskuksesta.

Koronavirustaudin, eli COVID-19-infektion taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä. Suurin osa COVID-19-infektioon sairastuneista ei tarvitse sairaalahoitoa vaan tauti paranee kotihoidolla. Tällöin tärkeintä on levätä ja pysyä kotona.

Mikäli vointisi on huono, soita 116 117, tai hätätapauksessa 112.

Lisätietoa koronavirusinfektiosta ja hoidosta saat THL:n sivuilta

Ohjeita:

Soitetaanko kaikille positiivisen testituloksen saaneille?

Yhteydenotto positiivisen testitulosten saaneille tapahtuu tekstiviestitse, jos asiakas on antanut Kanta-palvelussa luvan tekstiviestin lähettämiseen. Lue ohjeistus huolella viestissä olevien linkkien kautta.

Tartunnanjäljitystä tehdään nykytilanteessa tarveharkintaisesti, jolloin priorisoidaan sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä olevia tartuntoja. Noudata tekstiviestissä saamiasi ohjeita.

Sain positiivisen tuloksen koronaviruksen kotitestistä, mitä teen?

Positiiviseen kotitestitulokseen on oirekuvasta riippumatta suhtauduttava samoin kuin virallisella testillä saatuun positiiviseen tulokseen.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä. 

Positiivinen kotitestitulos voidaan varmistaa terveydenhuollossa, jos:

  • oireet ovat vakavat
  • sairastunut kuuluu riskiryhmään
  • on raskaana
  • työskentelee sote-alalla

Positiivisen tuloksen saaneen tulisi välttää kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin, eli pysyä kotona yllä olevan ohjeistuksen mukaisesti.

Minulla on todettu positiivinen koronatestitulos. Pitääkö minun eristäytyä myös samassa taloudessa asuvista henkilöistä?

Tartunnan saanut on tartuttavimmillaan 1–2 päivää ennen oireiden alkua ja oireiden ensimmäisinä päivinä. Tiedon positiivisesta tuloksesta tullessa samassa taloudessa asuvien suurin altistus on siis jo tapahtunut.

Minulla on taustasairauksia, tarvitsenko hyytymisenestolääkitystä?

Lieväoireiseen tai oireettomaan koronavirusinfektioon ei liity merkittävää tukosriskiä, eikä hyytymisenestolääkitystä tarvita, vaikka riskitekijöitä olisikin. Mikäli tarvitset hyytymisenestolääkitystä muusta syystä, tämä toteutetaan hoitavan lääkärisi ohjeen mukaan. Huolehdi riittävästä nesteytyksestä, ja pyri olemaan liikkeellä. 

Mikäli sinulla on riskitekijöitä ja vointisi on huono, etkä juuri jaksa tai pysty olemaan liikkeellä, on hyvä olla joka tapauksessa yhteydessä terveydenhuoltoon. Voit olla yhteydessä työterveyteen tai kotikuntasi terveyskeskukseen.

Minulla on todettu positiivinen koronatesti ja olen raskaana/juuri synnyttänyt, mitä teen?

Mikäli olet raskaana, sinun tulee olla yhteydessä Soiten korona-asioista vastaavaan tartuntatautihoitajaan.

Saanko tietää, mikä koronavirusvariantti aiheutti tautini?

Varianttitiedolla ei ole vaikutusta yksittäisen tapauksen eristystoimiin, eikä siitä voi ennustaa taudin kulkua. Soiten alueella ei sekvensoida kaikkia positiivisia koronanäytteitä. Pieni määrä näytteistä lähtee satunnaisotannalla sekvensoitavaksi THL:lle. Vastaukset tulevat viikkojen viiveellä, eikä niistä erikseen tiedoteta. Ilmaantuvuuskurvien ja pääkaupunkiseudun tietojen perusteella suurin osa meidänkin positiivisista tuloksista on omikronia.

Mistä saan tartuntatautipäivärahaa?

Väliaikainen lakimuutos tartuntatautipäivärahan osalta oli voimassa vuoden 2022 loppuun saakka. 1.1.2023 alkaen tartuntatautipäivärahaa ei makseta ilman virallista eristys-/karanteenipäätöstä. Sairauslomatodistuksen työnantajaa varten voi pyytää työterveydestä tai lääkärin vastaanotolta.

Minulla on lääkärin vastaanotto/leikkaus/laboratoriokäynti varattuna, mutta olen sairaana – mitä teen?

Lähtökohtaisesti sairastamisen aikana ei ole suositeltavaa asioida missään, tai käydä laboratoriossa. Tähän on kuitenkin poikkeuksia riippuen käynnin tai toimenpiteen kiireellisyydestä. Suosittelemme olemaan yhteydessä yksikköön, jossa vastaanotto, toimenpide tai muu tapahtuisi, jotta saat tarkemmat ohjeet. 

Mikäli vointisi vaatii asiointia terveydenhuollossa, hoitavaa yksikkö tulee aina informoida tartunnasta. Päivystykselliset hoidot ja hoidontarpeen arvioinnit toteutetaan aina.

Olen altistunut ja työnantajani määrää koronatestiin – miten toimitaan?

Tämä ei kuulu Soiten testauskriteereihin, työnantaja ei voi määrätä koronatestiin. Suosittelemme ottamaan yhteyttä työterveyteen. Halutessaan voi myös tehdä kotitestin, mutta oireettomilla se ei ole täysin luotettava.