Siirry sisältöön

Minulla on todettu positiivinen koronatesti, mitä teen?

Sinun täytyy jäädä kotiin lisätartuntojen ehkäisemiseksi. Tartuttavuus alkaa tyypillisesti noin kaksi vuorokautta ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista ja kestää noin viikon oireiden alkamisesta. Sinun on hyvä kertoa tilanteesta työpaikallesi tai opiskelupaikallesi sekä muille mahdollisesti tartuttavuusaikana tapaamillesi ihmisille, ja kertoa, että heidän pitää mahdollisten oireiden alkaessa jäädä kotiin.

  • Sairastuneen tulee olla kotona 5 vuorokautta oireiden alkamispäivästä tai näytteenottopäivämäärästä lähtien. Oireiden alkamispäivä tai näytteenottopäivämäärä on 0-päivä. (Esim. näytteenottopäivämäärä 1.1, eristysaika 1.-6.1.)

Voit palata normaaliin arkeen, kun sinulla ei ole oireita ja eristysaika on päättynyt. Oireettomuus tarkoittaa, että kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä. Tarvittaessa hae sairaslomaa omasta työterveydestä tai terveyskeskuksesta.

Koronavirustaudin, eli COVID-19-infektion taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä. Suurin osa COVID-19-infektioon sairastuneista ei tarvitse sairaalahoitoa vaan tauti paranee kotihoidolla. Tällöin tärkeintä on levätä ja pysyä kotona.

Mikäli vointisi on huono, soita 116 117, tai hätätapauksessa 112.

Lisätietoa koronavirusinfektiosta ja hoidosta saat THL:n sivuilta

Ohjeita:

Soitetaanko kaikille positiivisen testituloksen saaneille?

Yhteydenotto positiivisen testitulosten saaneille tapahtuu tekstiviestitse. Lue ohjeistus huolella viestissä olevien linkkien kautta. Yli 60-vuotiaisiin pyritään olemaan yhteydessä puhelimitse, mikäli testitulos on positiivinen. 

Tartunnanjäljitystä tehdään nykytilanteessa tarveharkintaisesti, jolloin priorisoidaan sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä olevia tartuntoja. Noudata tekstiviestissä saamiasi ohjeita.

Sain positiivisen tuloksen koronaviruksen kotitestistä, mitä teen?

Positiiviseen kotitestitulokseen on oirekuvasta riippumatta suhtauduttava samoin kuin virallisella testillä saatuun positiiviseen tulokseen.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä. 

Positiivinen kotitestitulos voidaan varmistaa terveydenhuollossa, jos:

  • oireet ovat vakavat
  • sairastunut kuuluu riskiryhmään
  • on raskaana
  • työskentelee sote-alalla
  • tarvitsee tuloksen koronapassia varten (eli ei ole 2 krt. rokotettu)

Positiivisen tuloksen saaneen tulee aina välttää kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin eli pysyä kotona yllä olevan ohjeistuksen mukaisesti. Eristysaika lasketaan näytteenottopäivämäärästä lähtien.

Minulla on todettu positiivinen koronatestitulos. Pitääkö minun eristäytyä myös samassa taloudessa asuvista henkilöistä?

Tartunnan saanut on tartuttavimmillaan 1–2 päivää ennen oireiden alkua ja oireiden ensimmäisinä päivinä. Tiedon positiivisesta tuloksesta tullessa samassa taloudessa asuvien suurin altistus on siis jo tapahtunut. Mikäli kontakteja rajaavat asumisjärjestelyt ovat helposti toteutettavissa, voi näin tietysti oman harkinnan mukaan toimia.

Minulla on taustasairauksia, tarvitsenko hyytymisenestolääkitystä?

Lieväoireiseen tai oireettomaan koronavirusinfektioon ei liity merkittävää tukosriskiä, eikä hyytymisenestolääkitystä tarvita, vaikka riskitekijöitä olisikin. Mikäli tarvitset hyytymisenestolääkitystä muusta syystä, tämä toteutetaan hoitavan lääkärisi ohjeen mukaan. Huolehdi riittävästä nesteytyksestä, ja pyri olemaan liikkeellä. 

Mikäli sinulla on riskitekijöitä ja vointisi on huono, etkä juuri jaksa tai pysty olemaan liikkeellä, on hyvä olla joka tapauksessa yhteydessä terveydenhuoltoon. Voit olla yhteydessä työterveyteen tai kotikuntasi terveyskeskukseen.

Minulla on todettu positiivinen koronatesti ja olen raskaana/juuri synnyttänyt, mitä teen?

Mikäli olet raskaana, sinun tulee olla yhteydessä Soiten tartuntatautihoitajaan.

Mitä eristyksellä tarkoitetaan?

Tautiin sairastuneet, eli henkilöt, joilla on todettu positiivinen koronatesti, tulee olla kotona ja välttää sosiaalisia kontakteja. Eristyksen kesto riippuu näytteenottopäivämäärästä.

Jos sinulla on todettu positiivinen koronatesti, olet tartuttava. Tartuttavuus alkaa tyypillisesti noin kaksi vuorokautta ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista, ja se kestää noin viikon oireiden alkamisesta. Eristyksen kesto perustuu tähän.

Saanko tietää, mikä koronavirusvariantti aiheutti tautini?

Varianttitiedolla ei ole vaikutusta yksittäisen tapauksen eristystoimiin, eikä siitä voi ennustaa taudin kulkua. Soiten alueella ei sekvensoida kaikkia positiivisia koronanäytteitä. Pieni määrä näytteistä lähtee satunnaisotannalla sekvensoitavaksi THL:lle. Vastaukset tulevat viikkojen viiveellä, eikä niistä erikseen tiedoteta. Ilmaantuvuuskurvien ja pääkaupunkiseudun tietojen perusteella suurin osa meidänkin positiivisista tuloksista on omikronia.

Eristykseni loppuu, mutta minulla on vielä oireita – mitä teen?

Eristyksen kesto määräytyy keskimääräisen tartuttavuuden perusteella. Positiivinen PCR-testitulos ei suoraan kerro tartuttavuudesta. Testi voi pysyä positiivisena pitkään johtuen virusten jäänteistä, joten uusintatestissä ei käydä. Joidenkin oireiden, kuten yskän tai haju- ja makuaistin muutosten ohittuminen voi kestää viikkojakin, eikä tämä myöskään kerro tartuttavuudesta. 

Jos eristyksen loppuessa sinulla on edelleen vaikeat oireet ja esimerkiksi kuumeilu jatkuu, on syytä olla yhteydessä tartuntatautihoitajaan. Mikäli et eristyksen loppuessa ole vielä työkykyinen, työterveyslääkäri tai terveyskeskuslääkäri voi kirjoittaa tavanomaiseen tapaan sairauslomaa.

Mistä saan tartuntatautipäivärahaa?

Tartuntatautipäivärahan myöntää Kela. Tartuntatautipäivärahaan on oikeutettu A‑todistuksella. A‑todistusta varten tulee olla yhteydessä omaan työterveyteen tai terveyskeskukseen. Soiten infektioiden torjuntayksikkö ei kirjoita enää A‑todistuksia.

Myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja voi saada tartuntatautipäivärahaa oman tai lapsensa johtuvan töistä poissaolonsa johdosta. Lisätietoja Kelan verkkosivuilla.

Todistus voidaan kirjoittaa, kun tauti on varmistettu Soitessa otetulla PCR-näytteellä.

Miten lasten yhteishuoltajuus tai tapaamisoikeus tapahtuu koronavirustaudin aikana?

Yksinkertaisinta on toimia niin, että lapsi on koko sairastamisen ajan samassa taloudessa, mikäli vanhemmat saavat asian sovittua. Mikäli tämä ei ole järjestettävissä ja sinä ja lapsi olette oireettomia, voidaan huoltajuus- ja tapaamisoikeusasiat hoitaa, kuten normaalistikin.

Jos lapsella todetaan korona, hänen tulisi olla samassa taloudessa eristyksen ajan.

Voinko käydä kaupassa sairastamisen aikana?

Kaupassa asiointi on kielletty, kuten muukin julkisilla paikoilla käynti. Jos sinulla ei ole ketään, joka voisi tuoda sinulle ruokaa ja päivittäistavaroita, voit tilata tavaroita käyttämällä kauppojen toimituspalveluita. Myös Soiten sosiaalipalvelut voivat auttaa sinua.

Voiko kotiini tulla remonttimies / putkimies / ulkopuolinen henkilö?

Kotiin ei saa tulla vierailijoita tai muita ulkopuolisia. Kaikki sovitut tämänkaltaiset käynnit pitää perua tai siirtää. Ainoan poikkeuksen muodostaa lasten tapaamisoikeus ja yhteishuoltajuus.

Jos kyseessä olisi päivystysluontoinen putkimiehen tarve esimerkiksi viemäritukoksen vuoksi, ole yhteydessä koronaneuvontaan tarkempien ohjeiden saamiseksi.

Minulla on lääkärin vastaanotto/leikkaus/laboratoriokäynti varattuna, mutta olen sairaana – mitä teen?

Lähtökohtaisesti sairastamisen aikana ei tule asioida missään, tai käydä laboratoriossa. Tähän on kuitenkin poikkeuksia riippuen käynnin tai toimenpiteen kiireellisyydestä. Sinun on suositeltavaa olla yhteydessä yksikköön, jossa vastaanotto, toimenpide tai muu tapahtuisi, jotta saat tarkemmat ohjeet. 

Mikäli vointi vaatii asiointia terveydenhuollossa, hoitavaa yksikkö tulee aina informoida tartunnasta. Päivystykselliset hoidot ja hoidontarpeen arvioinnit toteutetaan aina.

Olen altistunut ja työnantajani määrää koronatestiin – miten toimitaan?

Tämä ei kuulu Soiten testauskriteereihin, työnantaja ei voi määrätä koronatestiin. Suosittelemme ottamaan yhteyttä työterveyteen. Halutessaan voi myös tehdä kotitestin, mutta oireettomilla se ei ole täysin luotettava.