
Erityisen osallisuuden tuki
Erityisen osallisuuden tuki on yksilöllistä tukea, joka turvaa vammaisen henkilön oikeuden tehdä omia valintoja ja osallistua haluamiinsa sosiaalisiin ja vapaa-ajan toimintoihin.
Erityisen osallisuuden tuki on vammaiselle henkilöille annettua yksilöllistä tukea tilanteissa, joissa on erityisen haastavaa toteuttaa ja tukea vammaisen henkilön osallisuutta. Erityisen osallisuuden tuen on tarkoitus turvata vammaisen henkilön oikeus olla aktiivinen toimija eli tehdä valintoja omassa elämässään. Erityinen osallisuuden tuki turvaa vammaisen henkilön oikeuden osallistua ja päästä osalliseksi sellaisiin sosiaalisin vuorovaikutustilanteisiin ja vapaa-ajan toiminaan, joihin hän haluaa päästä mukaan.
Vammaisella henkilöllä on oikeus saada erityistä osallisuuden tukea
- vähintään 10 tuntia kuukaudessa vuonna 2025
- vähintään 20 tuntia kuukaudessa vuonna 2026
- vähintään 30 tuntia kuukaudessa vuoden 2027 alusta lähtien, ellei hän hae tätä pienempää tuntimäärää.
Erityinen osallisuuden tuki on tarkoitettu suppealle joukolle vammaisia henkilöitä, joiden osallisuuden toteutuminen ja tukeminen on erityisen haastavaa kommunikaatioon liittyvien ongelmien tai käyttäytymisen haasteiden takia.
Erityisen osallisuuden tuen tarkoitus on turvata vammaisen henkilön oikeus osallistua ja päästä osalliseksi myös silloin, kun hän ei kykene itsenäisesti tai tuettuna muodostamaan ja ilmaisemaan tahtoaan avun sisällöstä. Erityisen osallisuuden tuen palvelu on tarkoitettu niille vammaisille henkilöille, joille henkilökohtainen apu ei ole tue osallisuuden toteutumista riittävällä tavalla.
Palveluun on subjektiivinen oikeus, jos vammaispalvelulaissa määritellyt edellytykset palvelun saamiseksi täyttyvät.
Erityisen osallisuuden tuen palvelussa tukea antava henkilö toimii tilanteissa vammaisen henkilön aktiivisen osallisuuden mahdollistajana. Tukea antavan henkilön huolehtii siitä, että vammaisen henkilön omaa tahtoa ja toivomuksia selvitetään niin tarkkaan kuin se on mahdollista. Tarvittaessa tahtoa ja toivomuksia selvitetään vammaisen henkilön läheisten tai muiden hänet hyvin tuntevien henkilöiden avulla.
Tarkoitus on, että tukea antava henkilö löytää keinoja sopeuttaa ja mukauttaa ympäristöä, toimintaa tai tekemistä sopivaksi vammaiselle henkilölle. Tämä huomioon ottaen tukea antava henkilö voi esimerkiksi ehdottaa kokeiltavaa tekemistä tai päättää kokeiltavasta tekemisestä, jotta vammainen henkilö saa kokemuksia ja pystyy sen myötä ilmaisemaan tai osoittamaan, mikä on hänelle mieluisaa tekemistä. Palvelulla voidaan myös auttaa vammaista henkilöä luomaan laajemmin ihmissuhteita ja syventämään suhteita hänelle läheisiin ihmisiin.
Erityinen osallisuuden tuki on tarkoitettu ensisijaisesti kodin ulkopuolisen vuorovaikutuksen ja osallisuuden tukemiseen. Tukea voi kuitenkin saada myös omaan kotiin silloin, jos vammainen henkilö osoittaa mieluummin haluavansa viettää aikaa kotona tai hänen ei ole vammasta tai sairaudesta johtuvan syyn vuoksi hyvä lähteä kodin ulkopuolelle.
Erityistä osallisuuden tukea antaa ensisijaisesti sosiaalihuollon tai terveydenhuollon ammattihenkilö tai muun soveltuvan tutkinnon suorittanut henkilö. Toissijaisesti erityistä osallisuuden tukea antaa muuten osaamisensa puolesta tehtävään soveltuva henkilö, joka pystyy vastaamaan vammaisen henkilön tarpeisiin.
Tukea antavalla henkilöllä tulee olla sellainen osaaminen, joka vastaa vammaisen henkilön yksilöllisiin tuen tarpeisiin. Riittävä osaaminen on tärkeää sen vuoksi, että erityistä osallisuuden tukea tarvitsevat henkilöt eivät aina kommunikoi puheella ja heillä voi olla monenlaisia vammaansa liittyviä erityistarpeita.