
Henkilökohtainen apu
Henkilökohtainen apu on vammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella.
Tämän sivun sisältö
Henkilökohtainen apu on tarkoitettu vammaiselle henkilöille, jolla on vamman tai sairauden aiheuttama fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen, sosiaalinen tai aisteihin liittyvä pitkäaikainen tai pysyvä toimintarajoite, joka estää yhdenvertaisen selviytymisen/osallistumisen kotona tai kodin ulkopuolella muiden kanssa.
Henkilökohtainen apu on toisen ihmisen antamaa välttämätöntä apua tavanomaisen elämän asioissa, joita henkilö ei pysty osittain tai kokonaan itse tekemään vamman tai sairauden aiheuttaman toimintarajoitteen takia. Henkilökohtaisen avun tarkoituksena on, että vammaisen henkilön itsemääräämisoikeus ja osallisuus toteutuu yhdenvertaisesti muiden kanssa niissä tilanteissa, joissa hän tarvitsee apua. Henkilökohtaisen avun tarkoitus on auttaa vammaista henkilöä omien valintojensa toteuttamisessa, niin kotona kuin kodin ulkopuolella.
Voit hakea henkilökohtaista apua kaikkiin sellaisiin asioihin, joita et pysty tekemään itsenäisesti vamman tai sairauden aiheuttaman toimintarajoitteen takia. Henkilökohtaisen avun palvelu edellyttää kuitenkin, että kykenet itsenäisesti tai tuettuna muodostamaan ja ilmaisemaan tahtosi avun sisällöstä. Sinun tulee pystyä kertomaan, mihin tarvitset apua. Sinun pitää myös pystyä ohjaamaan ja opastamaan avustajaa tarvittaessa.
Henkilökohtaista apua voi saada kotiin ja kodin ulkopuolelle. Henkilökohtaista apua voi saada päivittäisiin toimiin, työhön, opiskeluun, harrastuksiin, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämiseen.
Palveluun on subjektiivinen oikeus, jos vammaispalvelulaissa määritellyt edellytykset palvelun saamiseksi täyttyvät.
Mikäli avun ja avustamisen tarve perustuu pääosin hoivaan, hoitoon ja valvontaan, tulee siihen vastata muulla tavoin kuin henkilökohtaisella avulla. Tällaista hoivaa, hoitoa ja valvontaa on esimerkiksi hoito ja huolenpito, jota annetaan pääasiassa lääketieteellisin perustein tai jota on annettavissa henkilön vammaisuudesta tai sairaudesta riippumatta, esimerkiksi ns. perushoito.
Soitessa on käytössä Omaolo-palvelun sosiaalihuollon palveluarvio, jolla voi arvioida omaa tai läheisen oikeutta henkilökohtaiseen apuun.
Henkilökohtaisen avun järjestämistavat Soitessa
Henkilökohtaista apua voidaan järjestää eri tavoin. Sitä voidaan hankkia sekä julkisilta että yksityisiltä palveluntuottajilta. Palvelua voidaan järjestää työnantajamallin, palvelusetelimallin tai ostopalvelumallin mukaan.
Työnantajamallissa vaikeavammainen henkilö toimii työnantajana palkkaamalleen avustajalle. Hyvinvointialue korvaa
- henkilökohtaisen avustajan palkkaamisesta aiheutuvat kustannukset
- työnantajan maksettavaksi kuuluvat lakisääteiset maksut ja korvaukset
- muut kohtuulliset avustajasta aiheutuvat välttämättömät kulut.
Työnantajamalli edellyttää, että vaikeavammainen henkilö haluaa toimia työnantajana. Työnantajalla on oikeuksia, mutta myös kaikki työnantajan vastuut ja velvollisuudet.
Niin sovittaessa Soite voi sijaismaksajana hoitaa työnantajan puolesta palkanmaksun sekä pakollisiin vakuutuksiin ja työterveyshuollon järjestämiseen liittyviä asioita.
Edunvalvoja tai alaikäisen lapsen huoltaja voi toimia henkilökohtaisen avustajan työnantajana vastaavin edellytyksin kuin henkilökohtaisen avun käyttäjä itse.
Palvelusetelimallissa vaikeavammainen henkilö saa hänelle myönnetyllä palvelusetelillä henkilökohtaisen avustajan. Hyvinvointialue on määritellyt palveluntuottajat, joista voi valita omien tarpeiden ja mieltymysten mukaisen palveluntuottajan. Palveluntuottajalla on oikeus päättää, kuka toimii milloinkin vaikeavammaisen avustajana huomioiden mahdollisuuksien mukaan toiveet avustajan suhteen.
Ostopalvelumallissa hyvinvointialue hankkii vaikeavammaiselle henkilökohtaisen avun palveluja yksityiseltä palveluntuottajalta tai järjestää palvelun itse. Ostopalvelumallin mukaista palvelua järjestetään erityisistä syistä ja yksilöllisen harkinnan perusteella. Hyvinvointialueella on oikeus päättää, kuka toimii milloinkin avustajana huomioiden mahdollisuuksien mukaan vaikeavammaisen toiveet avustajasta.
Kelan tarjoama vammaisten tulkkauspalvelu on tarkoitettu henkilölle, jolla on kuulovamma, kuulonäkövamma tai puhevamma. Palvelu on ilmainen.
Työnantajana toimiminen
Suosittelemme Heta-liittoon kuuluvia työnantajia käyttämään työsopimuspohjaa, joka löytyy Heta-liiton verkkosivuilta vierittämällä tästä linkistä avautuvaa sivua alaspäin.
- Henkilökohtaisen avun työnantajana voit myös valita henkilökohtaisen avun tuntien syöttämisen sähköiseen järjestelmään. Tästä lisätietoa antavat vammaispalvelun sihteerit.
- Lomautusilmoitus/-todistus
Lisätietoa työnantajana toimimisesta:
Lisätietoa henkilökohtaisesta avusta:
Puhelinasiointi
-
Henkilökohtainen apu / työnantajamalli, sihteerit
Sukunimen alkukirjaimet A–L
Soita: +358 40 806 5114Sukunimen alkukirjaimet A–L
Soita: +358 40 806 5244Sukunimen alkukirjaimet M–Ö
Soita: +358 40 806 5438Sukunimen alkukirjaimet M–Ö
Soita: +358 40 804 2342 -
Vammaispalvelutoimisto
Soita: +358 40 804 2122PalveluajatPalveluajat
Ma 09:00–12:00
Ke 09:00–12:00
Pe 09:00–12:00
Tietoa palvelusta
Soitessa on käytössä Omaolo-palvelun sosiaalihuollon palveluarvio, jolla voi arvioida omaa tai läheisen oikeutta henkilökohtaiseen apuun.
Henkilökohtainen apu tarkoittaa vammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella. Vaikeavammaisella henkilöllä on oikeus henkilökohtaiseen apuun silloin, jos hän tarvitsee toisen henkilön apua välttämättä tai toistuvasti:
- suoriutuakseen päivittäisistä toimistaan, työstään ja opiskelustaan,
- voidakseen harrastaa ja osallistua yhteiskunnallisiin toimintoihin,
- ylläpitääkseen sosiaalisia suhteita.
Henkilökohtaisen avun saamisen edellytyksenä on, että vaikeavammaisella henkilöllä on voimavaroja määritellä avun sisältö ja toteutustapa. Vammaisen henkilön on siis itse ilmaistava, minkälaista apua hän tarvitsee. Tätä ei kuitenkaan tarvitse tehdä yksin, vaan apua voi pyytää esimerkiksi läheisiltä.
Henkilökohtaista apua voidaan järjestää eri tavoin. Sitä voidaan hankkia sekä julkisilta että yksityisiltä palveluntuottajilta.
Toiminnasta vastaavat
Asta Klemola
Toimintayksikön esihenkilö/Tukitiimi ja henkilökohtainen apu
Matkapuhelin: +358 40 804 3047