
Lyhytaikainen huolenpito
Lyhytaikainen huolenpito tarjoaa vammaiselle henkilölle päivittäistä hoitoa, kun hänen läheisensä on estynyt huolehtimaan hänestä. Lyhytaikainen huolenpito voi olla tilapäistä tai säännöllisesti toistuvaa, ja se voidaan toteuttaa henkilökohtaisena tai ryhmässä annettavana palveluna.
Lyhytaikainen huolenpito mahdollistaa päivittäisen huolenpidon vammaiselle henkilölle, kun hänen läheisensä on estynyt hoitamasta häntä.
Lyhytaikainen huolenpito on luonteeltaan tilapäistä tai tietyin väliajoin toistuvaa. Huolenpidon tarve voi olla ennakkoon tiedossa ja säännöllisesti toistuvaa tai poikkeuksellisia ja äkillisiä tilanteita. Lyhytaikainen huolenpito on yleensä muutaman tunnin, päivän tai viikon pituisia jaksoja, jotka saattavat olla myös toistuvia.
Lyhytaikaista huolenpitoa voidaan toteuttaa henkilökohtaisena tai ryhmässä annettavana palveluna tai osana muuta palvelua. Lyhytaikaisella huolenpidolla täydennetään sosiaalihuoltolain, perusopetuslain ja omaishoidon tuesta annetun lain mukaisia palveluita.
Soiten hyvinvointialue järjestää lyhytaikaista huolenpitoa itse sekä ostopalveluna.
Lyhytaikaista huolenpitoa voi saada kaikenikäiset kotona asuvat vammaiset henkilöt, joiden läheiset ovat omaan elämäänsä liittyvistä velvoitteistaan tai hyvinvointinsa takia estyneitä huolehtimaan vammaisesta henkilöstä. Vammaisen henkilön iällä, perhetilanteella ja elinympäristöllä on vaikutusta siihen, kuinka sitovaa huolenpito on ja kuinka palvelu käytännössä toteutetaan. Lapsen kohdalla huolenpidon tarpeen tulee johtua lapsen vammasta tai sairaudesta, ei lapsen nuoresta iästä.
Vaikka lyhytaikainen huolenpito ei ole ensisijaisesti vammaisen henkilön osallisuutta turvaava palvelu, se on toteutettava niin, että palvelu tukee tarvittaessa vammaisen henkilön osallisuutta ja itsenäistymistä.
Lyhytaikainen huolenpito on subjektiivinen oikeus, jos vammaispalvelulaissa määritellyt edellytykset palvelun saamiseksi täyttyvät.
Lyhytaikainen huolenpito antaa mahdollisuuden saada uusia kokemuksia, laajentaa sosiaalisia suhteita ja opetella pärjäämään erilaisissa tilanteissa sekä oppia luottamaan myös muiden kuin läheisten henkilöiden antamaan apuun. Lyhytaikainen huolenpito tarjoaa etenkin lapselle ja nuorelle sekä pitkään lapsuudenkodissa asuneelle aikuisille mahdollisuuden harjoitella itsenäistymistä ja helpottaa myös läheisiä siirtämään huolenpitovastuuta vähitellen muille henkilöille.
Lyhytaikainen huolenpito voi olla tilapäishoitoa kodin ulkopuolella, ryhmämuotoista loma-ajan toimintaa ja aamu- ja iltapäivätoimintaa tai huolenpitoa omassa kodissa silloin, kun vammaisen henkilön yksilölliseen palvelutarpeeseen ei voida vastata ensisijaisilla palveluilla.
Matkat lyhytaikaisen huolenpidon palveluihin järjestetään vammaispalvelulain mukaisena liikkumisen tukena, mikäli vammainen henkilö täyttää kriteerit liikkumisen tuen saamiseksi.
Tilapäishoitoa voidaan järjestää kodin ulkopuolella yksiköissä tai mahdollisuuksien mukaan perhehoidossa. Tilapäishoito voi olla ennakkoon tiedossa olevia ja säännöllisesti toistuvia tilanteita tai poikkeuksellisia ja äkillisiä tilanteita.
Tilapäisen asumisen syitä voi olla esim.
- vammaisen henkilön huolenpidosta vastaavan tai vanhempien lepo ja virkistys hoitotyöstä
- huolenpidosta vastaavan henkilön sairastuminen
- muut kriisitilanteet
Ryhmämuotoista toimintaa toteutetaan kodin ulkopuolella. Ryhmämuotoisen toiminnan avulla mahdollistetaan esim. läheisten työssäkäyntiä ja opiskelua sekä perheen hyvinvointia. Esimerkiksi koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa voidaan järjestää lyhytaikaisena huolenpitona, jos esim. perusopetuslain perusteella järjestetty aamu- tai iltapäivätoiminta ei vastaa vammaisen lapsen yksilöllisiin tarpeisiin. Myös koulujen loma-aikoina voidaan erityisistä syistä huolenpitoa järjestää vanhempien työssäkäynnin ajan tai huolenpidosta vastaavan henkilön lepoaikana. Muuta ryhmämuotoista toimintaa järjestetään mahdollisuuksien mukaan.
Kotiin annettava huolenpito voi tulla järjestettäväksi esimerkiksi tilanteissa, jossa läheiset tarvitsevat riittävän levon ja virkistyksen tukemaan koko perheen hyvinvointia. Myös vammaisen henkilön yksilölliset syyt voivat esimerkiksi estää hoidon toteuttamisen ryhmämuotoisessa tai kodin ulkopuolisessa toiminnassa. Kotiin annettava huolenpito voi olla myös osana asumisen tukea, jotta palvelusta muodostuu vammaisen henkilön tarpeiden mukainen sekä perheen hyvinvointia turvaava kokonaisuus. Kotiin annettava huolenpito järjestetään erityisistä syistä ja yksilöllisen harkinnan perusteella.