
Vammaisen henkilön valmennus
Valmennus on uusien taitojen oppimista tai voimassaolevien taitojen vahvistamista sekä vammaisen henkilön toimintakyvyn parantamista elämän muutostilanteissa. Valmennuksen tarkoitus ei ole olla pysyvää tai pitkäaikaista.
Valmennus on uusien taitojen oppimista tai voimassaolevien taitojen vahvistamista sekä vammaisen henkilön toimintakyvyn parantamista elämän muutostilanteissa. Tarvittaessa valmennuksella vahvistetaan myös vammaisen henkilön perheen ja muiden hänen läheisten henkilöiden taitoja ja toimintaedellytyksiä.
Valmennuksen tarkoitus ei ole olla pysyvää tai pitkäaikaista. Valmennuksen tarve voi kuitenkin olla pitkäaikaista, joskus jopa useamman vuoden kestävää, jos esimerkiksi harjoiteltavia taitoja on useampia eikä niitä ole mahdollista harjoitella tai oppia samanaikaisesti. Valmennuksen toteuttaminen voi edellyttää matkojen tekemistä osana palvelua ja silloin tarpeelliset matkat sisältyvät valmennukseen. Valmennukseen ei sisälly matkoja palvelun toteuttamispaikalle tai sieltä pois, vaan näihin matkoihin on mahdollista hakea liikkumisen tukea.
Valmennusta ei voi saada, jos vastaavaa valmennusta on mahdollista saada lääkinnällisenä kuntoutuksena.
Vammainen henkilö voi saada valmennusta, jos hänellä ei ole vammaispalvelulaissa tarkoitettuja itsenäisessä elämässä tarvittavia taitoja tai tarvittavat taidot ovat puutteelliset. Valmennusta voi myös saada taitojen harjoittelemiseksi uudessa toimintaympäristössä.
Valmennusta on mahdollista saada yhtä aikaa useiden eri taitojen opettelemiseen ja harjoittelemiseen. Valmennus täydentää sosiaalihuoltolain 17 §:n mukaista sosiaalista kuntoutusta niissä tilanteissa, joissa sen avulla ei voida järjestää vammaisen henkilön yksilöllisiin tarpeisiin nähden sopivia palveluita.
Valmennus on subjektiivinen oikeus, jos vammaispalvelulaissa määritellyt edellytykset palvelun saamiseksi täyttyvät.
Valmennus on tavoitteellinen ja määräaikainen palvelu, joka sisältää:
- Tiedollisten ja toiminnallisten taitojen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen harjoittelua. Taidot ovat itsenäisessä elämässä tarvittavia taitoja, joita vammainen henkilö tarvitsee kommunikaatiossa ja vuorovaikutuksessa, teknisten laitteiden ja digisovellusten käytössä, ympäristön hahmottamisessa ja liikkumisessa erilaisissa toimintaympäristöissä, ajan hahmottamisessa, kodinhoidon suunnittelussa ja toteutuksessa, asioinnissa, rahankäytössä tai muissa vastaavissa toiminnoissa. Tavoitteena on oppia uusia taitoja itsenäiseen elämään.
- Viittomakielen opetusta tai puhetta tukevien ja korvaavien kommunikaatiokeinojen käytön ohjausta. Tavoitteena on, että kuurolla, kuulovammaisella, kuulonäkövammaisella tai puhevammaisella henkilöllä ja hänen perheellään ja muilla hänelle läheisillä henkilöillä on yhteinen kieli ja kommunikointikeino.
- Vammaisen henkilön toimintakyvyn, toimintaympäristön tai perhetilanteen muuttuessa taikka muissa vastaavissa elämän muutostilanteissa annettava tuki. Valmennus elämänmuutostilanteissa voi liittyä useisiin eri tilanteisiin. Tarkoitus on tukea vammaista henkilöä, jotta hän pystyisi valmistautumaan tulevaan muutokseen tai toimimaan muuttuneessa tilanteessa.
Vammaisen henkilön perhe ja muut läheiset henkilöt voivat myös osallistua vammaiselle henkilölle itselleen annettavaan valmennukseen. Perheelle ja muille läheisille tarkoitettu valmennus on kuitenkin määrärahasidonnaista, kun valmennus ei ole viittomakielen opetusta ja puhetta tukevien ja korvaavien kommunikointikeinojen käytön ohjausta tai valmennusta vammaisen henkilön elämänmuutostilanteissa.
Vammaisella henkilöllä on oikeus saada valmennusta palvelutarpeen arvioinnissa todetun yksilöllisen tarpeen mukaisesti.
Valmennuksen tavoitteet, sisältö sekä määrä ja toteutustapa on arvioitava yhdessä vammaisen henkilön tai tarvittaessa hänen läheisensä kanssa. Tarvittaessa valmennusta on suunniteltava ja toteutettava yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon, erityisesti kuntoutuksen, sekä opetuksen ammattilaisten kanssa. Valmennus voidaan toteuttaa yksilökohtaisesti, ryhmässä tai osana muuta palvelua.
Valmennusta toteuttavilla henkilöillä on oltava kulloisenkin vammaisen henkilön valmennuksen tavoitteiden, sisällön ja toteutustavan edellyttämä osaaminen.
Soite järjestää vammaisen henkilön valmennusta omana toimintana tai ostopalveluna joustavasti monin eri tavoin vammaisen henkilön yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.
Avohuollon tiimi
Soiten avohuollon tiimi tarjoaa ohjausta ja tukea kehitysvammaisille aikuisille, jotka asuvat itsenäisesti omassa kodissaan. Lisäksi tarjoamme varhaiskuntoutusohjausta leikki-ikäisille ja kouluikäisille erityistä tukea tarvitseville lapsille ja heidän perheilleen heidän omissa toimintaympäristöissään.
Palvelua haetaan vammaispalveluhakemuksella.
Tutustu avohuollon tiimiin tarkemmin alla olevan linkin kautta: