
Lapsen asumisen tuki
Lapsen asumisen tuen tarkoituksena on turvata lapsen mahdollisuus asua kotona oman perheensä kanssa tarjoamalla riittäviä palveluita ja tukea vammaispalvelulain ja muiden lakien perusteella. Jos kotiin järjestettävät palvelut eivät ole riittäviä, lapsen asuminen voidaan toteuttaa muualla.
Lapsen asumisen tuen tarkoituksena on turvata lapsen mahdollisuus asua kotona oman perheensä kanssa. Lapsen kotona asuminen on turvattava riittävillä, lapsen ja perheen tarpeiden mukaisilla, vammaispalvelulain ja muiden lakien perusteella kotiin järjestettävillä palveluilla ja tuella. Tarvittaessa lapsen asumisen tukeen on liitettävä terveydenhuoltolain perustella järjestettäviä terveydenhuollon palveluita. Vammaiselle lapselle ja hänen perheelleen on järjestettävä sellainen asumisen tuki, joka mahdollistaa lapselle hänen ikätasonsa ja kehitysvaiheensa mukaisen tarpeellisen hoidon ja huolenpidon, osallisuuden sekä turvallisen kasvuympäristön. Lapsen ja perheen tarvitsemia palveluita on järjestettävä tarvittaessa vuorokaudenajasta riippumatta.
Lapsen asuminen voidaan toteuttaa muualla kuin lapsen oman perheen kanssa vain, jos kotiin järjestettävät palvelut eivät ole riittäviä huomioiden lapsen yksilölliset tarpeet. Tällainen tilanne voi tulla kyseeseen esimerkiksi, jos lapsi tarvitsee niin erikoistunutta ja vaativaa hoitoa ja huolenpitoa, ettei sitä voida kattavienkaan palveluiden turvin järjestää kotiin.
Lapsen asumisen tuki on subjektiivinen oikeus, jos vammaispalvelulaissa määritellyt edellytykset palvelun saamiseksi täyttyvät.
Vammainen lapsi voi saada kotiin järjestettyä asumisen tukea, jos hän tarvitsee apua tai tukea voidakseen hoitaa päivittäiset toimensa. Päivittäisillä toimilla tarkoitetaan toimia, joita tehdään joka päivä tai harvemmin, mutta kuitenkin toistuvasti tietyin väliajoin. Esimerkkejä päivittäisistä toimista ovat liikkuminen, pukeutuminen, riisuminen sekä henkilökohtaisen hygienian hoito- ja wc-käynnit.
Tukea voivat saada sekä jatkuvasti ja runsaasti apua tarvitsevat vammaiset lapset että ne, jotka tarvitsevat apua harvemmin mutta välttämättä.
Lapsen kotona asuminen järjestetään Soitessa erilaisilla palveluilla. Palvelut ovat vammaispalvelulain ja muiden lakien perusteella kotiin järjestettäviä palveluja ja tukia, kuten apua, hoitoa ja huolenpitoa. Palvelua kotiin tuotetaan muun muassa Soiten omana toimintana ja ostopalveluna.
Mikäli kotiin järjestetyistä yksilöllisestä avusta ja tuesta huolimatta lapsen ei ole mahdollista asua kotona oman perheensä kanssa, lapsen asumisen tuki voidaan järjestää kodin ulkopuolella. Lapsen sijoittaminen kodin ulkopuolelle edellyttää huoltajien suostumusta ja lapsen mielipiteen selvittämistä. Päätösvalta lapsen asioista säilyy aina huoltajilla, vaikka lapsi asuisi kodin ulkopuolella.
Edellytyksenä vammaisen lapsen asumisen järjestämiselle kodin ulkopuolelle on, että ratkaisun arvioidaan olevan lapsen huolenpidon, tasapainoisen kehityksen ja hyvinvoinnin toteuttamiseksi taikka lapsen terveyden tai turvallisuuden kannalta lapsen edun mukainen. Vammaisen lapsen muutto pois perheen luota on aina viimesijainen vaihtoehto ja se perustuu aina vapaehtoisuuteen. Silloin, kun lapsen huostaanoton ja sijaishuollon edellytykset täyttyvät, lapsen sijoittaminen kodin ulkopuolelle tehdään lastensuojelulain perusteella.
Lapsen asumisen tuki kodin ulkopuolella voidaan järjestää perhehoitona tai enintään seitsemän lapsen ryhmäkodissa. Ryhmäkodin kokoa koskevasta rajoituksesta voidaan poiketa vain, jos lapsen etu sitä edellyttää. Lapsen asuinpaikan valinnassa on otettava huomioon lapsen etu. Lapsen tulee saada asua riittävän lähellä muuta perhettä. Asuinpaikan valinnassa on myös kiinnitettävä huomiota siihen, että turvataan vammaisen henkilön hyvinvointi ja kehitys tukien hänen voimavarojaan ja vahvuuksiaan. Kodin ulkopuolisissa sijoituksissa sekä työntekijöiden määrän että osaaminen tulee vastata lapsen tarpeisiin.
Lapsen asuessa kodin ulkopuolella, on huolehdittava lapsen ja hänelle läheisten henkilöiden yhteydenpidon tukemisesta. Lapsen ja hänelle tärkeiden henkilöiden vuorovaikutusta ja yhteistä tekemistä on myös tuettava.
Lapsen kodin ulkopuolella järjestettävästä asumisen tuesta perittävästä asiakasmaksusta säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa laissa. Hyvinvointialue voi periä vammaisen lapsen vanhemmilta maksun lapsen elatuksesta aiheutuvista kustannuksista. Enimmäismäärä kuukaudessa on kuitenkin 500 euroa.