
Päivätoiminta
Päivätoiminta on päivittäistä ja tavoitteellista toimintaa vammaiselle henkilölle, joka tukee hänen sosiaalista vuorovaikutusta, toimintakykyä ja osallisuutta. Se tarjoaa monipuolisia, kognitiivisia ja toiminnallisia aktiviteetteja, jotka suunnitellaan yksilöllisten tavoitteiden mukaan yhdessä osallistujan ja työntekijöiden kanssa.
Päivätoiminta on säännöllistä osallisuutta edistävää päivittäistä tavoitteellista toimintaa vammaisille henkilölle.
Päivätoiminnan tarkoituksena on tukea vammaisen henkilön:
- sosiaalista vuorovaikutusta
- osallisuutta
- toimintakykyä
- omia vahvuuksia
Päivätoiminnan tulee olla aktiivista ja monipuolista tarjoten riittävästi kognitiivisia ja toiminnallisia tavoitteita sekä yhdessä olon mahdollisuuksia.
Päivätoiminnan sisältöä ohjaa päivätoiminnalle tehdyt tavoitteet. Jokaisella osallistujalla tulee lisäksi olla yksilölliset toimintakyvyn ja osallisuuden tukemiseen liittyvät tavoitteet. Päivätoiminnan tavoitteet sovitaan yhdessä vammaisen henkilön ja päivätoiminnan työntekijöiden kanssa.
Päivätoiminta voi sisältää mm. vuorovaikutuksen ja jokapäiväisen elämän taitojen harjoittelua, liikuntaa, ulkoilua, retkeilyä, luovaa toimintaa ja virkistystoimintaa.
Soitessa päivätoiminta toteutetaan sekä omana toimintana että ostopalveluna.
Vanhuuseläkeikää nuoremmalla vammaisella henkilöllä on oikeus osallistua päivätoimintaan, jos hän tarvitsee päivittäistä osallisuuden tukea. Tämän lisäksi edellytyksenä on, että hän ei pysty osallistumaan vanhan, osittain edelleen voimassaolevan, sosiaalihuoltolain (710/1982) perusteella järjestettyyn työtoimintaan tai työllistymistä tukevaan toimintaan taikka toiminta ei vastaa vammaisen henkilön yksilöllisiin tarpeisiin. Vanhuuseläkeiän saavuttaneen vammaisen henkilön sosiaalista osallisuutta tukevaa toimintaa voidaan järjestää sosiaalihuoltolain perusteella tai vammaispalvelulain mukaisena muuna palveluna.
Päivätoiminta on subjektiivinen oikeus, jos vammaispalvelulaissa määritellyt edellytykset palvelun saamiseksi täyttyvät.
Päivätoimintaa on järjestettävä vammaisen henkilön tarpeiden ja voimavarojen mukaan siten, että toiminta mahdollistaa säännöllisen päivä- tai viikkorytmin sekä riittävän levon.
Vammaiselle henkilölle on turvattava mahdollisuus osallistua toimintaan viitenä päivänä viikossa, ellei pienempi määrä riittäisi vastaamaan hänen tarpeisiinsa. Päivätoimintaa voidaan järjestää harvemmin esimerkiksi silloin, kun henkilön terveydentila ja jaksaminen rajoittavat osallistumista.
Päivätoiminta voidaan järjestää ryhmässä tai henkilökohtaisena palveluna. Ryhmässä järjestettävää päivätoimintaa on järjestettävä joustavasti ja huomioiden vammaisten henkilöiden yksilölliset tarpeet. Henkilökohtaisena palveluna päivätoiminta järjestetään esimerkiksi silloin, kun sopivia toimintamuotoja ei muuten ole tarjolla tai kun henkilön tai muiden henkilöiden turvallisuus edellyttää sitä.
Päivätoiminnan tavoitteista seuraa, että toimintaa on järjestettävä ensisijaisesti muualla kuin henkilön kotona tai ryhmämuotoiseen asumiseen liittyvissä tiloissa.
Päivätoimintamatkat ovat maksuttomia vammaiselle henkilölle, jos hänellä on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa eikä hän pysty itsenäisesti käyttämään julkista joukkoliikennettä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.