
Sosiaalihuoltolain mukainen työllistämistä tukeva toiminta ja työtoiminta
Työllistymistä tukevaa toimintaa ja työtoimintaa järjestetään ensisijaisesti osittain edelleen voimassa olevan sosiaalihuoltolain perusteella. Työllistymistä tukeva toiminta sekä työ- ja päivätoiminnan tarkoituksena on edistää vammaisten henkilöiden osallisuutta ja mahdollisuuksia työllistyä.
Työllistymistä tukevaa toimintaa ja työtoimintaa järjestetään ensisijaisesti osittain edelleen voimassa olevan sosiaalihuoltolain (710/1982) perusteella. Kehitysvammaisille henkilöille työtoimintaa voidaan järjestää toissijaisesti vammaispalvelulain perusteella, jos ensisijaiset palvelut eivät vastaa kehitysvammaisen henkilön yksilöllisiin tarpeisiin.
Työllistymistä tukeva toiminta sekä työ- ja päivätoiminnan tarkoituksena on edistää vammaisten henkilöiden osallisuutta ja mahdollisuuksia työllistyä.
Työllistämistä tukeva toiminta on työhallinnon palvelujen ja toimenpiteiden lisäksi erityisien työhön sijoittumista edistävien kuntoutustoimien ja muiden tukitoimien järjestämistä vammaiselle henkilölle. Toiminnalla pyritään vammaisen henkilön työllistämiseen avoimille työmarkkinoille.
Palvelun järjestämiseksi vammaisella henkilöllä tulee olla vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn takia pitkäaikaisesti erityisiä vaikeuksia suoriutua tavanomaisista elämän toiminnoista.
Työvalmennus on esimerkiksi työllistymistä tukevaa toimintaa, jota voidaan järjestää joskus hyvinkin pitkäaikaisena palveluna, jos työllistyminen ja työssä pysyminen vammasta johtuvan tuen tarpeen vuoksi sitä edellyttää. Osana työllistymistä tukevana toimintana voidaan järjestää työtä, jossa työntekijä on työsopimuslain tarkoitetussa työsuhteessa palvelun tuottajaan.
Vammaisen henkilön työtoimintaa järjestään ensisijaisesti voimassa olevan sosiaalihuoltolain (710/1982) 27 e §:n perusteella. Työtoiminnalla tarkoitetaan toimintakykyä ylläpitävää ja sitä edistävää toimintaa.
Työtoimintaa järjestetään työkyvyttömille henkilöille, joilla vammaisuuden takia ei ole edellytyksiä osallistua 27 d §:ssä tarkoitettuun työhön ja joiden toimeentulo perustuu pääosin sairauden tai työkyvyttömyyden perusteella myönnettäviin etuuksiin. Työtoimintaan osallistuvalle voidaan maksaa työosuusrahaa. Hyvinvointialue voi päättää työosuusrahan suuruuden. Verovapaan työosuusrahan yläraja on 12 euroa päivässä.
Matkat voidaan järjestää, jos vammaisella henkilöllä on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa eikä hän pysty itsenäisesti käyttämään julkista joukkoliikennettä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.
Matkat ovat maksullisia.