
Vammaisten palvelut
Vammaispalvelut ovat erityispalveluita, jotka tukevat vammaisen henkilön yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja itsenäistä elämää silloin, kun ensisijaiset yleispalvelut eivät riitä vastaamaan hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa.
Vammaispalveluilla tarkoitetaan vammaisuuteen liittyviä sosiaalipalveluita ja niiden toteuttamista. Vammaispalvelut ovat erityispalveluita, jotka tulevat arvioitavaksi tilanteissa, joissa muilla ensisijaisilla yleispalveluilla ei voida vastata vammaisen henkilön yksilölliseen vammasta tai sairaudesta aiheutuneeseen avuntarpeeseen.
Vammaispalveluiden tarkoitus:
- toteuttaa vammaisen henkilön yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa sekä ehkäistä ja poistaa niiden toteutumisen esteitä
- tukea itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeutta
- turvata vammaisen henkilön yksilöllisen tarpeen ja edun mukaiset, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut
Vammaispalveluita järjestetään tavanomaisiin elämän toimintoihin.
Vammaisten erityispalveluista ja tukitoimista säädetään laissa.
Vammaisen henkilön määritelmät ja palveluoikeus
Vammaispalvelulain mukaisia erityispalveluja sovelletaan henkilöön, joka täyttää vammaispalvelulaissa määritellyt vammaisen henkilön edellytykset:
- henkilöllä on vamman tai sairauden aiheuttama pitkäaikainen (vähintään vuoden kestävä) tai pysyvä fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen, sosiaalinen tai aisteihin liittyvä toimintarajoite
- vamma tai sairaus estää yhteiskuntaan osallistumisen yhdenvertaisesti muiden kanssa
- itsenäinen elämä, osallisuus tai yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää välttämättä vammaispalvelulain mukaisia erityispalveluita
Vammaispalvelulain palvelujen saamisen ehdot:
- henkilön tulee täyttää vammaisen henkilön määritelmä
- palvelun tulee olla välttämätön tavanomaisessa elämässä
- palveluiden palvelukohtaiset myöntämisedellytykset tulee täyttyä
- yksilöllisen tarpeen mukaisia ja sopivia palveluja ei ole saatavilla muiden lakien perusteella
Kehitysvammalain mukaisia erityispalveluja sovelletaan henkilöön, jonka kehitys tai henkinen toiminta on estynyt tai häiriintynyt synnynnäisen tai kehitysiässä saadun sairauden tai vamman vuoksi ja joka ei muun lain nojalla voi saada tarvitsemiaan palveluja.
Vammaispalvelutoimisto
Vammaispalvelutoimiston sosiaalihuollon ammattilaiset huolehtivat sosiaalihuollon hallintoasioiden käsittelystä sekä sosiaalipalvelujen asiakaskohtaisesta suunnittelusta, järjestämisestä, seurannasta ja arvioinnista.
Vammaispalvelutoimisto vastaa
- vammaisten erityislakien palveluista
- sosiaalihuoltolain mukaisesta omaishoidon tuesta alle 65-vuotiaille
- sosiaalihuoltolain mukaisesta asumispalveluiden järjestämisestä alle 65-vuotiaille pois lukien mielenterveyskuntoutujat
- sosiaalihuoltolain mukaisesta työtoiminnasta alle 65-vuotiaille pois lukien mielenterveyskuntoutujat
- sosiaalihuoltolain mukaisesta kuljetuspalvelusta alle 65-vuotiaille
Palvelutarpeen arvioinnissa sosiaalihuollon ammattihenkilö arvioi yhdessä palvelua tarvitsevan henkilön kanssa hänen tuen tarvettaan, asiakkuuden edellytyksiä sekä sitä, millä sosiaalipalveluilla tarpeisiin pystytään vastaamaan. Palvelutarpeen arvioinnissa yhdistyvät palvelua tarvitsevan henkilön oma arvio, tarvittaessa hänen läheistensä näkemykset sekä yhden tai useamman ammattihenkilön tekemät arviot avun- ja tuen tarpeesta. Palvelutarpeen arviointia täydennetään asiakassuunnitelmalla, jos palvelutarpeen arviointi ei ole riittävä tukimuoto henkilön sosiaalihuollon toteuttamiseksi. Asiakassuunnitelmaan kirjataan millaisia palveluja ja tukea henkilö tarvitsee ja millaiset tavoitteet sosiaalihuollon avulla pyritään saavuttamaan. Asiakassuunnitelma on tarkistettava tarvittaessa.
Vammaispalvelutoimiston asiakas- ja neuvontapuhelin ohjaa ja neuvoo palveluihin liittyvissä asioissa.
Vammaispalvelujen neuvonta
Ota yhteyttä vammaispalvelujen asiakas- ja neuvontapalveluun, jos tarvitset palveluihin liittyvää neuvontaa:
- puhelimitse.
- asiakastapaamiset vain ajanvarauksella.
- sähköpostilla. Mikäli olet sopinut asioivasi vammaispalvelutoimiston työntekijöiden kanssa sähköpostitse, käytä aina turvapostia. Mene osoitteeseen www.turvaposti.fi ja kirjoita ”Lähetä turvapostia vastaanottajalle” -kenttään vastaanottajan sähköpostiosoite.
Puhelinasiointi
-
Vammaispalvelutoimisto
Soita: +358 40 804 2122PalveluajatPalveluajat
Ma 09:00–12:00
Ke 09:00–12:00
Pe 09:00–12:00
Omaolo-palveluarviot
Palveluarvio auttaa arvioimaan oikeutusta palveluun. Palveluarvion tulokset eivät kuitenkaan takaa palvelun myöntämistä. Palvelutarve arvioidaan aina laajemmin palvelua hakiessa.
Omaolossa voi tehdä palveluarvion seuraavista palveluista:
- omaishoidon tuki
- henkilökohtainen apu
- liikkumisen tuki
Omaolon palveluarvio antaa paikkakuntakohtaiset ohjeistukset palvelun hakemiseen sekä muita hyödyllisiä linkkejä. Omaolon kautta ei kuitenkaan voi hakea palveluita, vaan palveluita tulee hakea aina erillisellä hakemuksella.
Palveluihin hakeminen
Myönnettäviä palveluja haetaan hakemuksella. Hakija tai hänen laillinen edustajansa voivat hakea palveluja täyttämällä hakemuksen. Vammaisen henkilön laillinen edustaja voi täyttää hakemuksen vammaisen henkilön puolesta. Palveluiden hakijana on kuitenkin aina vammainen henkilö. Viranomaisen suostumuksella hakemus voi olla myös suullinen.
Vammaisten erityispalveluja haetaan sähköisesti tai paperihakemuksella. Sähköisen hakemuksen voi täyttää Omapalvelussa, jossa asioidaan vahvasti tunnistautuneena. Huoltajan tunnuksilla voi asioida Omapalvelussa, mikäli on ensin täyttänyt ja toimittanut vammaispalvelutoimistoon sitoumuksen alaikäisen lapsen puolesta-asiointiin Omapalvelussa. Paperinen hakemus löytyy Soiten lomakepankista.
Sosiaalihuoltolain palveluja haetaan lapsiperheiden tai työikäisten paperihakemuksella. Paperinen hakemus löytyy Soiten lomakepankista.
Hakemuksen liitteeksi tulee ensimmäistä kertaa palveluja haettaessa tai olosuhteiden oleellisesti muuttuessa toimittaa enintään (6) kuukautta vanha lääkärinlausunto, josta käy ilmi vammaisen henkilön vamma tai sairaus ja siihen liittyen toimintarajoite sekä arvio toimintarajoitteen kestosta. Hakemuksen tueksi voi toimittaa muita lausuntoja tai suunnitelmia.