Soite ➔ Viestintä ➔

Tiedote 12.1.2022

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona

Ennakkoäänestys Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa alkaa tänään keskiviikkona 12.1.2022. Vaaleissa valitaan aluevaltuutetut, jotka päättävät jatkossa sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen järjestämisestä. Näiden tehtävien järjestäminen siirtyy hyvinvointialueille sote-uudistuksen myötä. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksessa perustettujen hyvinvointialueiden tavoitteena on varmistaa yhdenvertaiset, laadukkaat ja saavutettavat peruspalvelut kaikkialla Suomessa.

Keski-Pohjanmaan aluevaaliehdokaslistan löydät vaalit.fi-sivustolta.

Ennakkoäänestysaika kotimaassa on 12.1-18.1.2022 ja ulkomailla 12.-15.1.2022. Yleiset ennakkoäänestyspaikat löydät vaalit.fi-sivustolta. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022.


Aluevaalit 2022 - äänestämällä vaikutat

Äänelläsi on suora vaikutus toimivaan arkeen. Aluevaaleissa valitaan aluevaltuuston jäsenet ja varajäsenet. Aluevaaleissa vaalipiirinä toimii hyvinvointialue. Edustajasi päättävät lähipalveluista, kuten sosiaali- ja terveysasemien toiminnasta, vammaispalveluista, vanhuspalveluista sekä pelastustoimesta. Ensimmäiset aluevaalit toimitetaan erillisinä vaaleinaan sunnuntaina 23.1.2022.

Hyvinvointialueella on itsehallinto ja ylintä päätösvaltaa alueen asioissa käyttää aluevaltuusto. Suomessa on 21 hyvinvointialuetta. Helsingissä hyvinvointipalveluista vastaa kaupunginvaltuusto. Sinä päätät, kuka oman hyvinvointialueesi aluevaltuustossa on. Aluevaltuusto puolestaan päättää sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelujen järjestämisestä vuodesta 2023 alkaen.

Tulevan Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon valitaan ensimmäisissä aluevaaleissa 59 valtuutettua. Aluevaltuuston toimikausi alkaa 1.3.2022.

Vuodesta 2025 lähtien aluevaalit toimitetaan samanaikaisesti kuntavaalien kanssa.

Lisätietoa aluevaaleista ja äänestämisen tärkeydestä saat:

www.vaalit.fi

www.soite.fi/aluevaalit

https://soite.fi/keskipohjanmaan_hyvinvointialueTiedotteet