Soite ➔ Viestintä ➔

Tiedote 7.6.2019

Nautitaan helteistä turvallisesti – Soite muistuttaa nesteytyksen tärkeydestä

Soiten vastaanotot, yhteispäivystys ja ensihoito muistuttavat riittävän nesteen saamisen tärkeydestä helteiden jatkuessa. Etenkin vanhusten ja lasten nesteytyksestä ja riittävästä juomisesta on huolehdittava. 

Helteelläkin perusjuomaksi riittää vesi. Lapsille voi lisäksi tarjota mehujäätä, jäätelöä sekä sokerittomia juomia. Pitkäkestoisemman fyysisen rasituksen yhteydessä sokeria ja suolaa sisältävä urheilujuoma voi olla hyödyksi. Juoda tulisi jo ennen janon tunnetta. Nestehukka on jo ehtinyt kehittyä siinä vaiheessa, kun janon tunne tulee. Jos virtsaa tulee normaalisti, on se merkki sopivasta nesteen saannista. Mikäli vessakäyntien väli alkaa venyä, tulee nauttia nestettä. Kahvi ja alkoholi poistavat nestettä elimistöstä, minkä vuoksi ne eivät ole suositeltavia juomia nestevajauksen estämisessä tai korjaamisessa.

Nestevajauksen kehittymistä voi pyrkiä estämään myös välttämällä liiallista kuumassa oleskelua. Etenkin ikääntyneiden, pienten lasten ja pitkäaikaissairauksista kärsivien henkilöiden on syytä oleskella välillä varjossa. Myös työpaikoilla, varsinkin ulkona työskennellessä, on huolehdittava työn tauottamisesta ja turvata mahdollisuus riittävään nesteen saamiseen.

Viime viikonloppuna yhteispäivystyksessä hoidettiin muutamia liiasta lämmöstä ja nestevajauksesta kärsineitä. Mikäli epäily nestevajauksesta tai lämpöhalvauksesta herää, eikä olo helpotu juomisella ja viileässä olemisella, on syytä hakeutua  terveydenhuollon ammattihenkilön arvioon tai soittaa hätänumeroon.

Soite huolehtii ikäihmisistä helteelläkin

Soiten palvelutaloissa ihanista hellepäivistä nautitaan turvallisesti. Nesteytystä on lisätty ja tilojen viilennyksestä on tarvittaessa huolehdittu tuulettimilla. Kuumimpina päivinä huonokuntoisempien ulkoiluja on rajoitettu. Lisäksi palvelutaloissa on kevennetty vaatetusta, otettu aurinkorasva ja hellehatut käyttöön ja lisätty suihkutuksia. Hoitajat tarkkailevat asukkaiden vointia tiiviimmin. Tarvittaessa palvelutaloissa pystytään hoitamaan huonompikuntoisia asukkaita tiputuksella, jos nesteytys ei onnistu suun kautta.Tiedotteet