Soite ➔ Viestintä ➔

Tiedote 25.11.2020

Ilmaiset kausi-influenssarokotukset Soiten alueella syksyllä 2020

Tiedot päivitetty 25.11.2020

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite aloitti maksuttomat kausi-influenssarokotukset marraskuussa Soiten toimipisteissä ajanvarauksella. Kaikki rokotusajat on varattu ja annetut rokotusajat ovat voimassa ajan varanneille. Influenssarokotteet priorisoidaan ikäihmisille ja riskiryhmäläisille.


Uusia rokotusaikoja ei valitettavasti voi toistaiseksi varata, koska rokotteita ei tällä hetkellä ole saatavilla alueellemme. Soitelle toimitettiin influenssarokotteita jonkin verran enemmän kuin aikaisempina vuosina, mutta tänä vuonna influenssarokotteen kysyntä on ollut huomattavasti aikaisempaa suurempaa koko maassa. Mikäli saamme rokotteita lisää Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta (THL), informoimme siitä kanavissamme.

Jos olet jo varannut ajan influenssarokotukseen:
 • Ota henkilöllisyystodistus (ajokortti, passi tai kuvallinen Kela-kortti) mukaan rokotukseen.
 • Rokottamisen helpottamiseksi on hyvä pukea ylle vaatteet, joissa olkavarren saa helposti paljaaksi.
 • Saavu paikalle ajoissa.
 • Käytä kasvomaskia ja huolehdi käsihygieniasta sekä turvaväleistä.
 • Rokotuksen jälkeen varaudu viipymään 15 minuuttia rokotuspaikalla.

Koronavirustilanteen takia tänä vuonna tulee rokotuspaikalla kiinnittää erityistä huomiota turvaväleihin sekä käsi- ja yskimishygieniaan. Asiakkaiden tulee käyttää kasvomaskia rokotuspisteillä. Flunssaoireisena ei rokotukseen saa tulla!

Tietoa influenssarokotteesta


Tämän kauden influenssarokote suojaa neljää eri influenssavirusta vastaan: kahta A-influenssavirusta ja kahta B-influenssavirusta vastaan. 2-6-vuotiaille lapsille on tarjolla myös nenäsumuterokote FluenzTetra.

Influenssarokote on THL:n mukaan koronasyksynä erityisen tärkeä, sillä jos sairastaisi molemmat sairaudet (influenssan ja koronaviruksen) samanaikaisesti, vakavan taudin riski on huomattavasti suurempi.

Ketkä voivat saada ilmaisen influenssarokotteen?

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja:
 • raskaana olevat naiset
 • kaikki 65 vuotta täyttäneet
 • kaikki 6 kk - 6 vuoden ikäiset lapset
 • sairautensa tai hoitonsa vuoksi lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat
 • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
 • varusmiespalvelukseen astuvat
 • sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö sekä vastaavassa työssä olevat opiskelijat
Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri arvioi kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään. Jos henkilö ei kuulu kohderyhmään, hän voi hankkia rokotteen itse reseptillä apteekista. Myös riskiryhmiin kuulumattomille henkilöille, jotka ovat hankkineet rokotteen reseptillä, annetaan rokote samoissa Soiten toimipisteissä.

Tietoa influenssasta

Vuosittainen kausi-influenssakausi alkaa tavallisimmin vuodenvaihteessa, mutta joskus kausi alkaa jo marraskuussa ja jatkuu tammi-helmikuulle.

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi, jolloin 5-15 % aikuisista ja 20–30 % lapsista sairastuu. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1-2 viikon vuodelevolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin (korvatulehdus, keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume), sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan.

Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Se torjuu:
 • terveillä työikäisillä 5-8 influenssaa kymmenestä
 • lapsilla 5-9 influenssaa kymmenestä
 • ikääntyneillä joka toisen influenssan.
Influenssarokote vähentää:
 • influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja
 • vakavan influenssan ilmaantuvuutta
 • jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, keuhkokuumeita ja keuhkoputkentulehduksia
 • influenssatartuntoja: kun ei sairastu, ei tartuta muita.
Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Pneumokokkirokotus

Influenssarokotteen yhteydessä voi ottaa rokotteen myös pneumokokkitauteja vastaan. Vakavan pneumokokkitaudin yleisin muoto on keuhkokuume. Pneumokokkirokotteen asiakas maksaa itse (n. 90 €).  Reseptin pneumokokkirokotteesta saa ottamalla yhteyttä oman terveyskeskuksen vastaanottoon.

Kurkkumätä-jäykkäkouristusrokotus

Valtakunnallisen ohjeen mukaan tänä vuonna kukkumätä-jäykkäkouristusrokotteen saavat vuosina 1975 ja 1955 syntyneet. Ja vuonna 1995 syntyneet saavat lisänä hinkuyskäsuojan. Rokote on mahdollista saada influenssarokotteen yhteydessä, mikäli edellisestä tehosterokotteesta on kulunut 2 vuotta. Rokote on ilmainen. Yli-65-vuotiailla rokotteen tehosteväli on edelleen 10 vuotta.
Tiedotteet