Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Ympärivuorokautinen palveluasuminen tulee kyseeseen silloin, kun asiakas ei selviydy kotonaan kotihoidon, omaishoidon, perhehoidon ja/tai tukipalvelujen turvin. Myöskään yhteisöllinen asuminen ei enää ole riittävä vaihtoehto toimintakyvyn heikentymisen vuoksi.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen on tarkoitettu niille ikäihmisille, joiden hoidon ja huolenpidon tarve on sairauden, ikääntymisen tai vamman takia vuorokaudenajasta riippumatonta.

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa asukkaat asuvat yksikössä vuokralla omissa asunnoissaan. Palvelut ja avuntarve ympärivuorokautisessa palveluasumisessa määräytyvät henkilökohtaisen hoito-, palvelu- ja kuntoutussuunnitelman mukaan. Omaisilla ja lähipiirillä on tärkeä rooli osana asiakkaan hoidon suunnittelua ja toteutusta, yhteistyössä hoitohenkilökunnan kanssa.

Asukkaalle nimetään omahoitaja, joka laatii asukkaalle hoito- ja palvelusuunnitelman sekä tekee RAI-toimintakykyarvioinnin ja päivittää niitä asukkaan toimintakyvyn muuttuessa. Omahoitaja on ensisijainen yhteyshenkilö asiakkaan hoitoon liittyvissä asioissa. Omahoitaja voi myös tarvittaessa ilmoittaa omaisille, jos asukkaalta on loppumassa hygienianhoitotuotteet tai on tarvetta tuoda esim. uusia vaatteita.

Hakemus ympärivuorokautiseen palveluasumiseen käsitellään moniammatillisessa SAS-työryhmässä. SAS tulee sanoista “selvitä – arvioi – sijoita” ja tarkoittaa moniammatillisen työryhmän ennaltaehkäisevää, ennakoivaa, kuntouttavaa, avohoitopainotteista ja monipuolista kokonaisarviota asiakkaan tämänhetkisestä tilanteesta.

SAS-työryhmän tavoitteena on selvittää avohoidon mahdollisuudet palvelujen järjestämisessä ja arvioida vastaako asiakkaan sen hetkiset palvelut asiakkaan tarpeita. Kotihoitoa ja tukipalveluita järjestetään tehostetusti ennen pysyvää palveluasumispaikkaa.

Elleivät avohoidon toimet riitä turvallisen asumisen jatkamiseen kotona ja asiakkaan toimintakyky heikkenee, asiakkaalle tehdään hoidon ja palvelujen tarpeen arviointi sekä RAI-mittaristolla tehtävä toimintakyvyn arviointi. Arvioinnin voi tehdä joko kotihoito tai asiakas ohjataan jaksohoitoyksikköön arviointijaksolle.

SAS-työryhmä kokoontuu viikoittain ja käsittelee ympärivuorokautisen palveluasumisen hakemukset. Työryhmä päättää asiakkaan palveluasumisen kiireellisyydestä ja jonotilanteesta, myöntää asiakkaalle tarkoituksenmukaisen paikan tai päättää asiakkaan asettamisesta jonoon, ellei kiireelliseen sijoitukseen ole tarvetta.

Jonottamisen aikana asiakkaalle pyritään laatimaan jatkohoitosuunnitelma kotona asumisen turvaamiseksi.

Jos asiakas kieltäytyy ottamasta tarjottua palveluasumisen paikkaa vastaan, hänet otetaan pois jonosta. Hän voi ilmoittaa, milloin haluaa uudestaan jonoon, jolloin hakemus aktivoidaan uudestaan. Jonotus ei kuitenkaan pääty tilanteessa, jossa palveluasumisen paikkaa tarjotaan pitkän etäisyyden päästä.

Asiakas maksaa ympärivuorokautisesta palveluasumisesta vuokran sekä kuukausimaksun. Kuukausimaksu määritellään asiakkaan tulojen perusteella. Ympärivuorokautisen palveluasumisen kuukausimaksuun kuuluu hoidon, huolenpidon ja ohjauksen lisäksi asiakkaan toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä toiminta, ulkoilu ja liikunta, ateria- ja pyykkihuolto sekä peseytymis- ja siivouspalvelut.

Palveluasumisen yksikkö tilaa asiakkaalle lääkkeet apteekista ja asiakas maksaa lääkkeet. Asiakas maksaa itse myös esimerkiksi hiusten leikkauksen ja jalkahoidon. Asiakas kustantaa itse mahdolliset haavanhoitotuotteet ensimmäiset 3 kk. Tämän jälkeen tuotteet saa veloituksetta hoitotarvikejakelun kautta. Hoitaja tilaa tuotteet hoitotarvikejakelusta.

Ympärivuorokautisen palveluasumisen kuukausimaksu saa olla enintään 85 prosenttia asiakkaan nettokuukausituloista, joista on tehty asiakasmaksulain 10 c ja 10 d §:ssä säädetyt vähennykset.

Jos perheen suurempituloinen puoliso on em. palvelujen piirissä, maksu määräytyy puolisojen yhteenlaskettujen kuukausitulojen perusteella. Tällöin maksu saa olla enintään 42,5 prosenttia puolisojen yhteenlasketuista nettokuukausituloista, joista on tehty asiakasmaksulain 10 c ja 10 d §:ssä säädetyt vähennykset. Jos molemmat puolisot ovat em. palvelujen piirissä, maksu on 85 % asiakkaan kuukausituloista.

Mikäli ympärivuorokautinen palvelu keskeytyy tilapäisesti asiakkaasta johtuvasta syystä, asiakasmaksulain 10 k §:n mukaan hyvinvointialue saa periä asiakasmaksulaissa säädetyn maksun.

Tuloselvitys ja maksujen alennus

Ympärivuorokautisen palveluasumisen hakemuksen liitteenä tulee olla tuloselvitys tehostetusta palveluasumisesta. Apua lomakkeiden täyttämiseen saat ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköstä.

Voit myös hakea asiakasmaksun alennusta. Asiakasmaksun alentamista voi hakea sosiaalipalvelujen maksuista sekä terveydenhuollon tulosidonnaisista maksuista.

10 c § (26.8.2022/791)
Tuloista tehtävät vähennykset pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa, pitkäaikaisessa perhehoidossa ja pitkäaikaisessa laitoshoidossa.

Ennen kuin 7 c §:ssä tarkoitettu maksu määrätään, mainitun pykälän 1 ja 2 momentissa tarkoitetun henkilön kuukausituloista on vähennettävä:

  1. hänen suoritettavakseen vahvistettu elatusapu sekä hänen tosiasiallisista perhesuhteistaan johtuvat muut vastaavat kustannukset;
  2. avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta annetussa laissa (26/2011) tarkoitettu pesänjakajan tai tuomioistuimen määräämä hyvitys, joka hänen on suoritettava rahana;
  3. kiinteistön luovutuksen yhteydessä määräajaksi tai elinkaudeksi pidätetty etuus, joka hänen on suoritettava rahana;
  4. tuomioistuimen tai holhousviranomaisen hänelle määräämän edunvalvojan palkkion perusmaksu, jonka suuruudesta säädetään holhoustoimesta annetun lain (442/1999) 44 §:n 5 momentin nojalla sekä edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain (648/2007) 22 §:ssä tarkoitettu valtuutetun palkkio, kuitenkin enintään edellä tarkoitetun edunvalvojan palkkion perusmaksun suuruisena.

Edellä 1 momentin 1 kohdassa säädetystä poiketen elatusapua ei vähennetä, jos elatusavun saajana on asiakkaan aviopuoliso, jonka kanssa asiakas on elänyt yhteistaloudessa välittömästi ennen pitkäaikaisen perhehoidon, pitkäaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen tai pitkäaikaisen laitoshoidon alkamista.

Sen lisäksi, mitä 1 momentissa säädetään, tuloista vähennetään asiakkaan todelliset asumismenot ennen pitkäaikaiseen ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, pitkäaikaiseen perhehoitoon tai pitkäaikaiseen laitoshoitoon siirtymistä seuraavasti:

  1. omistusasunnosta aiheutuvat välttämättömät ja kohtuulliset kulut viimeisten kuuden kuukauden ajalta;
  2. vuokra-asunnon vuokra ja muut asumisesta aiheutuvat välttämättömät ja kohtuulliset kulut asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain (481/1995) 52 §:ssä tarkoitetulta vuokralaisen irtisanomisajalta;
  3. asumisoikeusasunnon asumisoikeusasunnoista annetun lain (393/2021) 32 §:ssä tarkoitettu käyttövastike ja muut asumisesta aiheutuvat välttämättömät ja kohtuulliset kulut kolmelta kuukaudelta.

10 d § (30.12.2020/1201)

Tuloista tehtävät erityiset vähennykset pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa ja pitkäaikaisessa perhehoidossa (26.8.2022/791).

Sen lisäksi, mitä 10 c §:ssä säädetään, hyvinvointialueen on pitkäaikaisesta ympärivuorokautisesta palveluasumisesta perittävän maksun suuruudesta päättäessään vähennettävä maksun perusteena olevista tuloista kohtuulliset asumismenot, joita pitkäaikaisesta ympärivuorokautisesta palveluasumisesta aiheutuu. Asumismenoista vähennetään valtion varoista maksettava asumistuki.

Sen lisäksi, mitä 1 momentissa säädetään, tuloista vähennetään terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetussa laissa (559/1994) tarkoitetun terveydenhuollon ammattihenkilön määräämien lääkkeiden, kliinisten ravintovalmisteiden ja perusvoiteiden kustannukset, joihin asiakas on oikeutettu saamaan korvausta sairausvakuutuslain nojalla. Lääkekustannukset vähennetään asiakkaan tai hänen edustajansa antaman selvityksen perusteella maksun määräämisen perusteena olevista tuloista asiakkaalle aiheutuvien lääkekustannusten mukaan, kuitenkin enintään sairausvakuutuslain 5 luvun 8 §:ssä tarkoitetun vuosiomavastuun suuruisena. Muiden kuin sairausvakuutuslain mukaan korvattavien lääkkeiden, kliinisten ravintovalmisteiden ja perusvoiteiden kustannukset vähennetään asiakkaan tai hänen edustajansa hakemuksesta siltä osin kuin lääkemääräyksen tehnyt terveydenhuollon ammattihenkilö on arvioinut ne asiakkaan terveydelle tarpeellisiksi.

10 k § (8.7.2022/600)

Palvelun keskeytyksen vaikutus asiakasmaksuun.

Hyvinvointialue saa periä asiakasmaksulaissa säädetyn maksun, vaikka ympärivuorokautinen palvelu keskeytyisi tilapäisesti asiakkaasta johtuvasta syystä.

  • Jos palvelu keskeytyy yli 5 päiväksi, maksua ei peritä 5 päivää ylittävältä ajalta.
  • Jos palvelu keskeytyy hyvinvointialueesta johtuvasta syystä tai siksi, että asiakas on laitoshoidossa, maksua ei peritä myöskään mainitun viiden (5) päivän ajalta.
  • Jos palvelun keskeytys kestää koko kuukauden, maksua ei peritä lainkaan.

Asukkaan on mahdollista hakea Kelalta eläkkeensaajan asumistukea sekä eläkkeensaajan ylintä hoitotukea asuessaan ympärivuorokautisessa palveluasumisessa.

Kelan asiakaspalvelu palvelee sinua, jos sinulla on kysyttävää tukiin liittyen.

Asiakkaan vaatteiden, vuodevaatteiden sekä hygienianhoitotuotteiden hankkiminen on omaisten/edunvalvojan vastuulla.

Asukkaalla tulee olla

  • riittävä määrä vuodevaatteita sekä pyyhkeitä
  • riittävä määrä sisä- ja ulko-, sekä yövaatteita
  • sisäkengät/jarrutossut
  • ulkoilujalkineet
  • mietoa hammastahnaa, hammasproteeseille proteesiharja ja omille hampaille pehmeä hammasharja
  • tarvittaessa deodorantti
  • tarvittaessa hiusharja
  • tarvittaessa parranajovälineet

Vaatteissa kannattaa suosia joustavia materiaaleja, jotta ne on helppo pukea ylle sekä kiinnittää huomiota siihen, että vaatteet ovat reilun kokoisia. Toivomme, että asukkaalle ei tuotaisi herkistä materiaalista olevia vaatteita, kuten villa, mohair, alpakka, silkki, nahka jne. Nämä materiaalit eivät kestä pesulapesua. Vaatteet tulee nimikoida.

Asiakas/omaiset voivat kalustaa asunnon itse. Toivomme, että asukashuoneeseen ei tuotaisi mattoja asukkaan tai hoitajien kompastumisen ehkäisemiseksi ja apuvälineiden kanssa liikkumisen helpottamiseksi. Toivomme myös, että huoneeseen ei tuoda liikaa huonekaluja niin, että huoneeseen jää hyvin tilaa liikkumiselle ja hoitamiselle. Huonekalut lisäävät myös palokuormaa. Yksikön hoitohenkilöstö käy omaisten kanssa yhdessä läpi huoneen asumisturvallisuuteen liittyvät asiat.

Katso myös nämä