Flytta dig till innehållet
Mellersta Österbottens välfärdsområde

Rätt hjälp, rätt tidpunkt, rätt ställe, med rätta resurser.

Den här meningen sammanfattar kärnan i verksamheten på lägescentralen för social- och hälsovården. Men hur lyckas vi med det här i praktiken?

Förstås så att vi centraliserar koordineringen av och resursstyrningen i fråga om social- och hälsovårdens mobil service som tillhandahålls hemma, koordineringen av patientflödet, socialjouren och akuta bedömningen av vårdbehovet till den gemensamma lägescentralen för social- och hälsovården. Lägescentralen för social- och hälsovården har med tanke på verksamheten den väsentliga och aktuella informationen om läget inom social- och hälsovården i vårt område.

Genom yrkesövergripande samarbete mellan lägescentralens aktörer kan vi erbjuda befolkningen i vårt område precis denna rätta hjälpen och servicen vid rätt tidpunkt med principen att det räcker med att man tar kontakt en gång. Den yrkesövergripande lägescentralen för social- och hälsovården jämte sina aktörer gör nära samarbete sinsemellan och organiserar vid behov rätt slags hjälp eller service genom att använda rätt resurs. Genom nära samarbete försöker vi bland annat undvika onödiga besök i jouren och effektivt ordna och stödja service som tillhandahålls hemma.

Som stöd för klienter, patienter och personalen

Lägescentralen stöder och hjälper social- och hälsovårdsenheterna i vårt område och personalen vid dem i akuta och oförutsägbara situationer. Lägescentralen kommer att ha personal dygnet runt, så också särskilt de som arbetar ensam kvälls- och nattetid kommer att vid behov få hjälp och stöd från lägescentralen.

Arbetet med att bereda lägescentralen pågår ännu, och verksamheten har inte inletts fullt ut. Det görs pilotprojekt om samarbetet mellan aktörer, och verksamheten utvecklas hela tiden utifrån erfarenheterna från pilotprojekten, utifrån respons och utifrån statistiska uppgifter. Vi har uppnått goda resultat genom yrkesövergripande samarbete.

Förstavården och en jourhavande sjukskötare var på väg till samma kund. I samarbete kom man överens om att hemsjukvårdaren gör besöket och gör en bedömning av behovet av förstavård.

Anette Rautapuro
Sjukskötare, högre högskoleexamen, projektarbetare
Projektet RRF Mellersta Österbotten

Ta en titt också på dessa