Flytta dig till innehållet
Mellersta Österbottens välfärdsområde

Det är inte frågan om någon ny sak, eftersom kommunernas och från 2023 välfärdsområdenas uppgifter redan tidigare har omfattat genomförande av strukturellt socialt arbete. Genomförandemetoderna har varierat mycket på olika håll i landet. På grund av detta har Institutet för hälsa och välfärd (THL) sedan 2023 instruerat välfärdsområden att utveckla sitt genomförande av det strukturella sociala arbetet. Även Mellersta Österbottens välfärdsområde har deltagit i detta nationella utvecklingsarbete. En arbetsgrupp för strukturellt socialt arbete har inrättats i Soite, med representation från alla socialvårdens serviceuppgifter. Arbetsgruppens arbete koordineras av undertecknad.

Uppgiften för det strukturella sociala arbetet är lagstadgad särskilt för yrkesverksamma inom socialvården (Socialvårdslagen 1301/2014 § 7).

Social rapportering implementeras

Som ett resultat av utvecklingsarbetet tog man förra året i bruk social rapportering i Soite. Det genomförs med hjälp av ett webropolformulär som är tänkt att besvaras av yrkespersonalen inom socialvården i Mellersta Österbottens välfärdsområde. Om en anställd till exempel märker att hen möter på fler bostadslösa kunder än tidigare, rapporterar hen detta till systemet med hjälp av webropolformuläret.

Därefter behandlar det strukturella sociala arbetets koordinator de inkomna sociala rapporterna och förmedlar dem för kommentarer till de tjänster som rapporterna gäller. Sammanställningar av de kommenterade rapporterna utarbetas för att behandlas av arbetsgruppen för strukturellt socialt arbete samt intressegrupper och samarbetsparter. Den första sammanställningen av den sociala rapporteringen har slutförts och Soites välfärdsområdesstyrelse har behandlat den. Rapporten innehåller synpunkter från såväl socialvårdsaktörer som kundråd och aktörer inom välfärd och hälsa. Den innehåller också åtgärdsförslag för utveckling av frågor som framkommit genom social rapportering. Den sociala rapporteringen fortsätter i framtiden enligt överenskommen modell och en årsrapport kommer varje år att lämnas till välfärdsområdesstyrelsen för behandling. I rapporten sammanställs resultaten av den sociala rapporteringen och även eventuell behandling av frågor har gjorts och bifogats till rapporten.

Genomförandeplanen för det strukturella sociala arbetet ger ramar för arbetet

Utöver social rapportering har Soite utarbetat en genomförandeplan för det strukturella sociala arbetet. Den är klar och kommer att gå vidare till beslutsfattande under början av hösten. Genomförandeplanen definierar ramarna för det strukturella sociala arbetet som genomförs i Soite. Situationen för områdets befolkning och kunder kommer att granskas enligt livscykelmodellen: barn och barnfamiljer, unga, personer i arbetsför ålder och äldre.

Informationstillfällen och granskning av fattigdom

Förra våren lanserades de månatliga informationstillfällena för strukturellt socialt arbete. De är avsedda för personalen inom Soites socialvård och syftet är att öka kunskapen om strukturellt socialt arbete för dem som arbetar i socialvårdens serviceuppgifter, samt att informera om vad och hur det genomförs i Soite. Samhällsvetenskapsenheten vid Jyväskylä universitets universitetscenter i Karleby har förtjänstfullt stöttat informationstillfällena genom att presentera färska forskningsdata som stöder praktisk implementering.

Under hösten är temat för det strukturella sociala arbetet fattigdom. Fattigdom och ekonomiska utmaningar framkom i 2023 års sociala rapporter, och fattigdom förenar som fenomen invånare i olika åldrar i Soite-området. Behandlingen av temat kommer att börja igen med Karleby universitetscenters taltur och fortsätter under hela hösten med tal från olika serviceområden relaterade till temat. Vi samlar in information om ämnet och tar reda på hur fattigdom återspeglas i olika tjänster, eller om den alls är synlig. Utöver det utarbetar vi utifrån utredningsarbetet en sammanställning och presentationer om hur anställda inom välfärdsområdet kan främja hanteringen av sina klienters ekonomiska angelägenheter och handleda dem att få stöd i att hantera dem.

Med hjälp av strukturerat socialt arbete synliggörs iakttagelser som görs av socialvårdens yrkespersonal i deras arbete. Om det framkommer många iakttagelser om samma fråga är det viktigt att de tas upp till behandling och deras betydelse utvärderas. Det är typiskt för vår tid att förändringar sker mycket snabbt. Genom social rapportering kan vi lyfta sådana tysta signaler till en bredare fenomenbaserad granskning och hantera dem i utvecklings-, välfärds- och hälsofrämjande arbete, ledning och beslutsfattande.

Johanna Alatalo

forskarsocialarbetare

Aikuissosiaalityön menetelmien vaikuttavuus-undersökningen

RRP3-delprojektet för forskning

Tuija Tuorila          

projektchef, projektet RRF Mellersta Österbotten

utvecklingschef

SONet BOTNIA och Mellersta Österbottens välfärdsområde Soite

Ta en titt också på dessa