Få hjulen i rullning genom rehabiliteringsrådgivning med låg tröskel
Hösten 2023 började Soite förbereda införlivandet av rehabiliteringstjänster med låg tröskel som en del av RRP 2-projektet. Finansieringsbeslutet inkom och utvecklingsarbetet för delprojektet inleddes redan i början av år 2024. Rekryteringen av projektarbetare var redan klar, så man kunde “sätta händerna i leran” direkt.

Målet är att främja genomförandet av vårdgarantin genom att stärka förebyggande och tidig identifiering av problemen, att införa en kund- och servicehandledningsmodell för det multidisciplinära servicekonceptet för välfärd för att handleda och stödja kunder och patienter i multidisciplinära tjänster och verksamheter som främjar hälsa och välbefinnande. Modellen med rehabiliteringsrådgivning med låg tröskel som utvecklats i projektet på grundnivå kommer också att införlivas i servicekonceptet och serviceutbudet. Rehabiliteringsrådgivningen omfattar medicinsk och social rehabilitering samt mentalvårds- och missbruksrehabilitering. Det är viktigt att områdets kommuner och tredje sektorn känner till tjänsten.
Som åtgärder ska en rehabiliteringsrådgivning med låg tröskel utvecklas, piloteras och förankras i välfärdsområdet på grundläggande nivå. Målet är att pilotera walk-in-rehabiliteringsrådgivning, designa en digital kontaktmetod och i samarbete med kommunikationen utveckla en sammanställningswebbplats för rehabiliteringen för Soites yrkesanställda och kunder. Sotes personal och områdets invånare informeras om rehabiliteringsrådgivningen med låg tröskel. Måttet på rehabiliteringsrådgivnings effektivitet är antalet kunder som fått rehabiliteringsrådgivning/olika typer av rehabilitering.
Början är inte alltid svår
I början av året reflekterade och funderade vi först över vad och hur vi ska göra och var vi ska börja. Genom att läsa projektplanen om och om igen började idén ta form och vi skisserade den första prototypen av modellen för rehabiliteringsrådgivningen. Vi sammanställde samarbetsnätverket och organiserade Teams-möten med medarbetare från många olika serviceområden, så att vi kunde få en så heltäckande bild som möjligt av allas visioner och tjänstens nödvändighet. I februari höll vi redan den första workshopen om utvecklingsarbetet och började skriva modellen för Innokylä. På så sätt kunde stadierna i utvecklingsarbetet synliggöras redan från början. Vi lärde oss snabbt känna varandras styrkor och delade upp arbetet med beaktande av dem.
Jag känner hur farten ökar
Efter att den första workshopen genomförts funderade vi närmare på modellen och utvecklingsarbetet utifrån de tankar och idéer vi fått. Redan tidigare hade vi diskuterat med serviceområdena vad som skulle vara en bra mätare att använda för självbedömning av funktionsförmåga, och bland alternativen valde vi Whodas 2.0 12-frågorna. Frågeformuläret är kort och omfattar alla aspekter av funktionsförmåga. Detta är tänkt att förbli ett verktyg för yrkespersonalen även efter projektet.
I inledningsskedet tillfrågades kunderna om deras synpunkter genom att man intervjuade erfarenhetssakkunniga och kundrådet. De tillfrågades om frågor relaterade till rehabiliteringsrådgivning och handledning, ombads ge synpunkter på responsenkäten och tillfrågades vad de skulle vilja se förbättras. Ett önskemål var t.ex. att man skulle skapa mötesplatser med läg tröskel för personer i svag och utsatt ställning.
För kunder har man utarbetat en Webropol-enkät om rehabiliteringstjänsterna, och om tillgångången och tillgängligheten till dem. En särskild Webropol har utarbetats för statistikföring. En broschyr om rehabiliteringsrådgivning utarbetades i samarbete med kommunikationsenheten och broschyrerna trycktes så att vi kunde få ett ”visitkort” för utvecklingsarbetet.
Inför sommarledigheterna började det talas om att projektfinansieringen kanske skulle upphöra i slutet av 2024 och det fick de som stod för utvecklingsarbetet att trycka gasen i botten. Den ursprungligen planerade årsklockan behövde ändras snabbt. Man beslutade att inleda pilotering redan i augusti istället för oktober 2024. Datum för walk-in-rådgivningen bestämdes till hösten, kontaktsätten fastställdes i samarbete med multidisciplinära kundservicen och kommunikationsenheten.
Målet närmar sig
Efter den inledande accelerationen har vi hållit foten på gasen och det finns ingen anledning att bromsa. Rehabiliteringsknappen, det digitala kontaktformuläret för rehabiliteringsrådgivning, har tagits i bruk, rehabiliteringsrådgivningen har en egen sida på Soites webbsida under främjande av hälsa och välbefinnande, och rehabiliteringsrådgivning har presenterats för aktörer inom tredje sektorn och vid informationstillfällen för chefer. Det första personalinfotillfället i ämnet har hållits och ytterligare två kommer ännu att hållas.
Under slutet av hösten kommer vi att besöka hälsocentralerna och leta efter nya intressegrupper som vi kan presentera utvecklingsarbetet för, vi ska ta reda på jämförbarheten av resultaten och poängen i funktionsmätaren och vi kommer att fundera över sätt att implementera utvecklingsarbetet före årets slut.
Inom kort tid har vi kontaktat 86 boende vid olika tillfällen och gett personlig rehabiliteringsrådgivning till 11 kunder. Vi har fått bra och positiv respons på rehabiliteringsrådgivningen och kunderna har upplevt att servicen är behövlig på en grundläggande nivå. Det här är en bra början. I framtiden kommer vi att samla in skriftlig respons av kunder.
Samarbete kommer även fortsättningsvis att behövas för att implementera modellen. Det nuvarande kontaktsättet genom multidisciplinär kundvägledning behöver ändras och vi börjar nu planera för detta. Vi hoppas kunna byta rallyväxeln till farthållare under resten av året, och att vi inte skulle behöva backen.
Förhoppningsvis vinkas den schackrutiga målflaggan senast om ett år och rehabiliteringsrådgivningen blir vardag på grundnivån.
Anja Kiuru och Kirsi Vesasto
