Influensavaccinationerna fortsätter utan tidsbokning vid Soites hälsostationer
Influensavaccinationerna fortsätter utan tidsbokning under walk-in-vaccinationsdagar vid Mellersta Österbottens välfärdsområde Soites hälsostationer. Det är möjligt att samtidigt ta ett coronavaccin om det ännu inte tagits under den här hösten samt ett difteri-stelkrampsvaccin.
Influensavaccinationerna prioriteras för äldre personer och personer som hör till en riskgrupp. Boosterdoser av coronavaccin som det rekommenderas att äldre personer och personer som hör till vissa riskgrupper tar under senhösten 2024 ges i samband med influensavaccination. Det är också möjligt att få en boosterdos av difteri- och stelkrampsvaccin vid vaccinationsställena. Alla vacciner är avgiftsfria.
Det ordnas walk-in-vaccinationsdagar utan tidsbokning veckorna 47–49 i Karleby, Kannus och Dunkars.
Vaccinationsdagar och vaccinationstider utan tidsbokning
Karleby huvudhälsostation (Mariegatan 28, ingång B)
- 19–20.11. kl. 8.30–15.30
- 26.11 kl. 8.30–15.30
- 3.12 kl. 8.30–15.30
Kannus hälsocentral (Lopotinkatu 2)
- 21.11 kl. 8.30–15.30
Dunkars hälsocentral (Mäntöläntie 2, Vetil)
- 20.11 kl. 8.30–15.30
- 28.11 kl. 8.30–15.30
Vaccinationsdagar och vaccinationstider enligt tidsbokning
Soite anordnar dessutom två vaccinationsdagar enligt tidsbokning vid seniorernas hälsopunkt Daalia.
Vi ber dig i första hand boka tid via DigiSoites Egenvårdstjänst.
- Logga in dig i Egenvårdstjänsten med dina egna bankkoder (eller någon annan säker identifiering), så kan du boka tid åt dig själv.
- De dagar som har lediga vaccinationstider är märkta med grönt i webbkalendern.
- Du kan boka tid åt en annan person om ni har ingått ett avtal om att uträtta ärenden å personens vägnar. Läs mera: https://soite.fi/sv/handbok-for-utrattande-av-arenden/klientens-och-patientens-rattigheter/utrattande-av-arenden-a-en-annan-persons-vagnar/
Om du inte har möjlighet att boka tid digitalt kan tid bokas per telefon via hälsopunkt Daalias nummer 06 828 7321 (mån-fre kl. 8–9).
Vaccinationsdagar vid seniorernas hälsopunkt Daalia (Mellersta Österbottens centralsjukhus, Mariegatan 16-20, Karleby)
- tors 21.11 kl. 12.00–17.30
- ons 4.12 kl. 12.00–17.30
influensavaccinet ges avgiftsfritt till de vars hälsa allvarligt hotas av influensa eller vars hälsa gynnas betydligt av vaccination.
Följande grupper är berättigade till avgiftsfritt influensavaccin:
- Alla som har fyllt 65 år
- Personer som hör till riskgrupper på grund av sjukdom eller behandling
- Gravida
- Barn under 7 år
- De värnpliktiga och frivilliga som påbörjar militärtjänstgöringen
- Den närmsta kretsen till personer som är speciellt mottagliga för allvarlig influensa
- Social- och hälsovårdspersonal samt personal inom läkemedelsförsörjningen som deltar i direkt vård eller omsorg av patienter och kunder.
- Personer som bor eller vistas länge i anstaltliknande förhållanden så som till exempel kriminalvårdsanstalter är också berättigade till gratis influensavaccination.
En hälsovårdare, sjukskötare eller läkare bedömer om den som vaccineras tillhör en målgrupp för avgiftsfri vaccination. Om personen inte tillhör en målgrupp kan hen få vaccinet från apoteket själv med recept. Personer som inte tillhör riskgrupper och som har fått vaccinet med recept kommer också att vaccineras på samma Soite-verksamhetsställen. Mer information på institutet för hälsa och välfärds webbsida: https://thl.fi/sv/teman/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/vaccin-a-o/vaccin-mot-influensa
Under influensasäsongen 2024–2025 erbjuds följande vacciner inom vaccinationsprogrammet:
- det injicerbara vaccinet VaxigripTetra för alla åldersgrupper
- det injicerbara vaccinet Fluad Tetra för alla som fyllt 85 år och för personer med kraftig immunbrist. Meddela vid vaccinationsstället att du hör till ovan nämnda grupper.
- nässprayvaccinet Fluenz för 2–6-åringar
Det tar cirka 2 veckor innan du har ett fullt skydd. Den skyddande effekten av influensavacciner varierar från säsong till säsong. Majoriteten av dem som tar vaccinet undviker att få influensa. Om en vaccinerad person får influensa är sjukdomen oftast lindrigare och återhämtningen går snabbare.
Influensavaccinet minskar antalet dödsfall orsakade av influensa samt sjukhus- och institutionsvård, förekomsten av svår influensa och följdsjukdomar såsom öroninfektioner, luftvägsinfektioner, lunginflammation, hjärtinfarkt och störningar i hjärnans blodcirkulation.
I enlighet med Institutet för hälsa och välfärd THL:s rekommendationer erbjuder Soite boosterdoser av coronavirusvacciner för äldre och för de som tillhör riskgrupper. Influensavaccin och coronavirusvaccin kan tas vid samma besök och vi rekommenderar att influensavaccinet tas samtidigt som höst-vinter-boosterdosen av coronavirusvaccinet, om personen har rätt till coronavirusvaccination. Framöver rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd även en boosterdos av coronavaccinet för personer över 65 år.
Följande grupper är berättigade till en gratis boosterdos av coronavirusvaccinet:
- personer som fyllt 65 år
- personer över 18 år som hör till en riskgrupp
- personer som fyllt 12 år och som har kraftig immunbrist
En boosterdos ges då det gått minst 6 månader sedan den föregående vaccindosen eller sedan man senast insjuknade i coronavirussjukdom.
Läs mer om boosterdoser för coronavirusvaccin på Institutet för hälsa och välfärds webbsida: https://thl.fi/sv/teman/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/vaccin-a-o/coronavacciner#boostervaccinationer-mot-corona-och-tidtabellen
Pneumokockvaccinet skyddar mot allvarliga sjukdomsformer orsakade av pneumokockbakterien, såsom hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Det skyddar också mot lunginflammation och mellanöreinflammation orsakade av pneumokocker.
Det nationella vaccinationsprogrammet har utökats när det gäller pneumokockvaccinet. Framöver ges pneumokockvaccinet till personer i åldern 65–84 med astma eller KOL, och till personer med allvarlig immunbrist under 75 år.
Personer berättigade till avgiftsfritt pneumokockvaccin är:
- personer i åldern 65–84-åringar med astma eller KOL
- personer under 75 år med svår njursjukdom
- personer under 75 år med allvarlig immunbrist
- personer som genomgått stamcellstransplantation
- barn under 5 år.
Behandlande enheten ger mer detaljerade instruktioner om vaccinationer för patienter som fått en stamcellstransplantation. Barn under 5 år vaccineras på rådgivningen.
Läs mer om pneumokockvaccination på Institutet för hälsa och välfärds webbsida: https://thl.fi/sv/teman/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/vaccin-a-o/vaccin-mot-pneumokocker
Obs!
– Ta med ditt identitetsbevis (körkort, pass eller ett FPA-kort med foto) till vaccinationen.
– För att underlätta vaccinationen är det bra att ha på sig kläder som gör det lätt att blotta överarmen.
– Kom i tid till vaccinationen.
– Iaktta god handhygien.
– Var beredd på att stanna i 15 minuter efter vaccinationen vid vaccinationsstället.