Dagcenterservicen erbjuder en trygg mötesplats och stöd med låg tröskel till missbrukare och hemlösa
Dagcentertjänsten är en lagstadgad tjänst som riktar sig särskilt till personer som använder mycket rusmedel, och till hemlösa. Dagcentertjänsten är en gemenskaplig, varmhjärtad och mångsidig form av stöd. Den erbjuder en trygg miljö där människor kan träffa varandra, dela erfarenheter och få hjälp i olika livssituationer.

Målet med dagcenterservicen är att skapa en mötesplats med låg tröskel där alla kan känna sig accepterade och få det stöd de behöver utan krav på klientskap. Besökare vid centret kan tillfälligt släppa vardagens bekymmer, men samtidigt också hitta konkret stöd för att lösa utmaningar.
Dagcentret erbjuder en trygg och accepterande gemenskap
Inom projektet Mellersta Österbottens RRF startade utvecklingen av dagcenterverksamheten vid sidan av annat utvecklingsarbete redan 2023. Utvecklingsinsatser tillkom till lanseringen av dagcentret i början av 2024. Dagcentret startade sin verksamhet 8.4.2024.
Du kan uträtta ärenden anonymt hos servicen, även när du är berusad. Detta skiljer den från nästan alla andra social- och hälsovårdstjänster. Anställda registrerar ingen information om besökare utöver antalet besök under dagen och — för vidareutveckling — andelen tjänster som används.
Kärnan i dagcenterverksamheten ligger i den gemenskap det tillhandahåller. Centret är en plats där man kan träffa andra, dela med sig av sina tankar, få kamratstöd och vara en del av något större. Dagcentret skapar en trygg miljö där varje besökare kan känna sig accepterad och uppskattad. Tryggheten återspeglas också i att besök inte leder till kundrelationer utan besökarens samtycke, och i att besökarnas anonymitet respekteras. Det sänker tröskeln för att söka hjälp och ökar förtroendet för tjänsten. Som bäst fungerar det dock som ett sätt att styra kunder till tjänster.
Under sina öppettider har dagcentret 5–10 besökare varje dag. I jämn takt har även nya besökare upptäckt denna tjänst. Det tar naturligtvis tid för den här nya typen av tjänst att nå sin målgrupp och skapa förtroende för tjänsten. Nuvarande besökare talar starkt för tjänsten. De är också de viktigaste ambassadörerna för dagcentret. Många har också hört talas om tjänsten från sin kontaktperson vid Soite eller från en annan samarbetspartner. I oktober uppnådde dagcentret nytt rekord med 18 nya besökare, vilket är det högsta antalet på en månad under centrets verksamhetstid.
Omfattande servicenät och mångsidigt stöd
Besökarna har röstat fram namnet ”Päivis” för centret. Många samarbetsparter har anslutit sig till dagcentret. Munhälsovårdens personal har varit med från början, vilket har sänkt tröskeln för att söka stöd i frågor som rör munhälsan. Sjukhusprästen har också besökt centret regelbundet och erbjudit andligt stöd till besökarna.
Boenderådgivaren har hjälpt besökarna med den lokala bostadssituationen och bostadsrelaterade frågor. Det har ofta varit lättare för besökare att ta kontakt i efterhand när man har lärt känna medarbetaren. Erfarenhetssakkunniga har också besökt dagcentret och delat med sig av sina egna berättelser och fungerat som kamratstöd. Närvaron av erfarenhetssakkunniga har ökat känslan av trygghet och gett hopp om förändring. Anställda på Liina, Förbundet för mödra- och skyddshems öppna serviceenhet, har erbjudit öronakupunkturbehandlingar som kan lindra sömnlöshet, ångest, depression och missbruk.
Dagcentrets anställda har också aktivt deltagit i olika evenemang, som evenemanget ”hjältar i sitt eget liv” och de hemlösas natt, och spridit information om denna nya tjänst. Dessutom har broschyrer och annan information distribuerats till olika verksamhetsställen och anställda vid tjänster.
Utveckling utgående från besökarna
Att lyssna på besökarnas önskemål och ta hänsyn till deras åsikter skapar en känsla av kontroll och uppskattning hos deltagarna. Detta stärker känslan av trygghet och engagemang i verksamheten. Verksamheten utvecklas enligt besökarnas önskemål och behov, som hjälp i detta har man använt en anonym enkät som man kan fylla i under ett besök. Dessutom blir besökarna hörda i de samtal som hålls varje dag.
Det viktigaste utvecklingsområdet är målet att utöka öppettiderna till att omfatta alla vardagar, för just nu är dagcentret bara öppet måndag till onsdag från kl. 9 till 14. Dessutom finns det planer på att utveckla kamrathandledarverksamheten. Rollen som kamrat på dagcentret vore central för att skapa en öppen och förtrolig atmosfär, och kamraten kunde hjälpa nya besökare att komma in i gemenskapen.
Den sakkunniga personalen erbjuder stöd för livshantering, myndighetsärenden och vardagens utmaningar. Särskilt för dem som kämpar med långtidsarbetslöshet, sjukdomar eller andra livssituationer kan dagcentret fungera som ett viktigt skyddsnät och hjälpa dem framåt.
Dagcenterverksamheten är framför allt en plats för hopp och möjligheter. Den erbjuder ett utrymme där man kan växa, utveckla sig själv och bli hörd. Det finns inget rätt eller fel sätt att vara där, det viktigaste är att man får vara sig själv. Dagcenterverksamheten skapar en miljö där människor kan stötta varandra.
Om du inte ännu bekantat dig med dagcenterverksamheten så är det definitivt värt att överväga! Dagcentret är mer än en tjänst – det är en möjlighet att komma med i en gemenskap som stöttar och uppmuntrar dig på din väg framåt.