Verksamhetsmodellen MARAK stärker våldsarbetet i Mellersta Österbotten
I Mellersta Österbotten har verksamhetsmodellen MARAK under ett års tid hjälpt offer för våld i nära relationer och erbjudit snabb och effektiv hjälp.

Verksamhetsmodellen MARAK har varit aktiv i Mellersta Österbotten sedan ett år tillbaka. Yrkespersonerna hos Mellersta Österbottens välfärdsområde Soite, Österbottens polis, Karleby mödra- och skyddshem rf och Brottsofferjouren har samlats varje månad för att hjälpa offer för våld i nära relationer och ge dem det stöd de behöver.
Målet med verksamhetsmodellen MARAK är att de som upplevt grovt våld i en nära relation ska få hjälp så enkelt och snabbt som möjligt. Dessutom är syftet att med hjälp av verksamhetsmodellen få ett slut på det våld som offret upplever i relationen och hotet om det. Arbetsgruppen utarbetar en plan för att förbättra offrets säkerhet och tillser genomförandet av säkerhetsplanen.
Våld som upplevs i ett förhållande kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt. Arbetsgruppen kan också behandla fall av hedersvåld. Den som utövar våld kan vara en nuvarande eller tidigare make eller dejtingpartner.
Tidig hjälp till våldsoffer
Kunderna hänvisas till MARAK-arbetsgruppens hjälp baserat på en riskbedömning gjord av en yrkesperson. Under 2024 gjordes totalt fem kundhänvisningar i Mellersta Österbotten.
Enligt arbetsgruppens bedömning bör fler riskbedömningar av våld göras inom det grundläggande kundarbetet, som på social- och hälsovårdenskontor, och i polisens arbete. Därmed skulle styrning till MARAK ske i tid.
Arbetsgruppen tror på att när våldsoffer hjälps så tidigt som möjligt går det att förebygga grovt våld och dess eskalering.