Kannus och Dunkars nya intervallvårdsenheter inleder sin verksamhet i maj – Avdelningsverksamheten inom allmänmedicin koncentreras till Karleby
Soites nya intervallvårdsenheter inleder sin verksamhet i maj i Kannus och Dunkars. Samtidigt koncentreras avdelningsverksamheten inom allmänmedicin till Karleby i enlighet med beslut av Soites välfärdsområdesfullmäktige.

Mellersta Österbottens välfärdsområde Soites nya intervallvårdsenheter inleder sin verksamhet i Kannus och i Dunkars i Vetil. Kannus enhet för intervallvård med 16 platser öppnas 19.5. Intervallvårdsenheten i Dunkars som har 12 platser öppnas 23.6 men innan dess görs det renovering i lokalerna från 19.5.
Intervallvården är avsedd för äldre som bor hemma och som behöver korttidsvård som stöd för hemmaboendet och för att hjälpa närståendevårdaren att orka. Intervallvården är också avsedd för dem som behöver en bedömning av funktionsförmågan eller som behöver rehabilitering efter att de vårdats på sjukhus.
– Tanken är att trygga bevarandet av funktionsförmågan och rehabiliteringen nära hemmet. I mån av möjlighet kan kunden vänta i en intervallvårdsenhet på att få en plats inom serviceboende eller institutionsvård i den enhet som ligger närmast hemmet, berättar serviceområdeschef Minna Mäkitalo-Rauma.
Vårdavdelningsverksamheten inom allmänmedicin koncentreras i fortsättningen till Karleby
Allmänmedicinska vårdavdelningsverksamheten koncentreras i fortsättningen till Mellersta Österbottens centralsjukhus Karleby, som har beredskap att erbjuda läkarjour och diagnostiktjänster även kvällar och veckoslut.
Nu för tiden är en utmaning att kunder köer på vårdavdelningar för att få fortsatt plats eller fortsatt vård. Samtidigt som vårdavdelningsverksamheten centraliseras strävar man efter att minska köandet genom att utveckla den trygga utskrivningen och genom att utveckla tjänster som tillhandahålls i hemmet.
– Framöver kommer vi att satsa mer på rehabilitering. Vi strävar efter att försäkra oss om att det är tryggt att åka hem eller till fortsatt vård så att färre kunder återvänder till vårdavdelningen. Vi strävar på det här sättet efter att erbjuda bättre service ur kundernas perspektiv säger chefsöverläkare Katja Virta.
Centralsjukhuset har från 19.5 sammanlagt 55 avdelningsplatser inom allmänmedicin.
Lokalerna och verksamheten har organiserats enligt det följande inför ändringen:
- Jour- och diagnostikavdelningens verksamhet upphör och i lokalerna kommer att finnas palliativa avdelningens vårdplatser. Patienter som får palliativ vård har tidigare vårdats på allmänmedicinska avdelningen Y0. Utöver palliativa avdelningens åtta platser tillkommer två platser inom allmänmedicin till Y0-avdelningen. Därmed kommer Y0-avdelningen i fortsättningen att ha 25 avdelningsplatser inom allmänmedicin. Totalt läggs det alltså till tio avdelningsplatser inom allmänmedicin till avdelningen.
- Till avdelningen för neurologi och krävande rehabilitering läggs till sju allmänmedicinska rehabiliteringsplatser. På avdelningen för neurologi och krävande rehabilitering vårdas till exempel patienter som behöver långvarig rehabilitering efter en operation. Sådana kan till exempel vara höftfrakturpatienter.
- Jour- och diagnostikavdelningens patienter vårdas i fortsättningen på centralsjukhusets övriga avdelningar, till exempel på inremedicinska avdelningen, beroende på servicebehovet.
- Y1-avdelningens verksamhet förblir oförändrad och på avdelningen finns även i fortsättningen 23 vårdavdelningsplatser inom allmänmedicin.