Vårdvägen börjar direkt när man tar kontakt – den verksamhetsmodell som utvecklats i Mellersta Österbotten förbättrar tillgången till och kontinuiteten i vården
I Mellersta Österbottens välfärdsområde Soite har mottagningsverksamheten utvecklats med hjälp av Finlands program för hållbar tillväxt, vilket stärker vårdens kontinuitet och tillgänglighet på ett kundorienterat sätt. Multiprofessionella team, modellen med en egen ansvarig kontaktperson, och individuella vårdplaner stödjer ett smidigt flöde i vården. Utvecklingsarbetet har omsatts i praktiken genom utbildning, ökad digital mottagning och nära samarbete med chefer. Behandlingen börjar verkligen omedelbart efter att man tar kontakt.

I Mellersta Österbottens välfärdsområde har hälsostationernas mottagningsverksamhet utvecklats helhetsmässigt – syftet har varit att förbättra tillgängligheten och kontinuiteten i vården, förbättra arbetshälsan och öka den digitala servicen. Verksamhetsmodellen används nu på alla hälsostationer i området.
Kärnan i modellen är multiprofessionellt teamarbete, modellen med en egen ansvarig kontaktperson och en individuell hälso- och vårdplan, som stödjer kontinuitet i vården och kundorientering. En utsedd ansvarig kontaktperson och ett bekant team hjälper till att bygga förtroende och minska onödiga avbrott i vården och upprepade utredningar.
Behandling på rätt plats vid rätt tidpunkt direkt när man tar kontakt
Med förändringarna har man velat säkerställa att vården verkligen börjar genast när kunden tar kontakt. Möjligheter till konsultation via flera kanaler har byggts upp för att stödja det multiprofessionella teamet. Detta har möjliggjorts genom att utveckla mottagningens verksamhetsmodeller och öka digitaliseringen. Digitala mottagningstjänster, såsom videokontakter och telefontjänster, för vården närmare kunden och möjliggör smidigt ärendeuträttande även utan ett fysiskt besök, till exempel när man sitter hemma på soffan.
Alla yrkesanställda på mottagningen har utbildats i att bedöma vårdbehovet, vilket har haft stor betydelse för att styra klienten till rätt tjänst vid rätt tidpunkt. Utöver bedömning av vårdbehovet har yrkesverksamma under temamånaderna utbildats i bland annat modellen med egen ansvarig kontaktperson, utnyttjande av hälso- och vårdplaner, verksamhetsmodellen för klienter som behöver mycket tjänster samt användning av distansmottagningar. Dessutom har satsningar gjorts för att förbättra statistikföring och registrering genom utbildning och distansutbildning, så att effekterna av utvecklingsverksamhet kan följas och tjänster kan styras mer effektivt utifrån informationen.
En smidigare primärvård förbättrar kundupplevelsen och arbetshälsan
Sammantaget bygger utvecklingsarbetet en smidigare, effektivare och mer kundorienterad primärvård. Kunden får vård när de behöver det – av ett bekant team, individuellt och smidigt. Samtidigt stärks också yrkesutövarnas arbetshälsa och deras förmåga att hantera vardagen.
Under utvecklingsarbetet har även personalens arbetshälsa följts upp genom regelbundna undersökningar. Resultaten visar på en positiv utveckling – nya verksamhetsmodeller och stärkt samarbete har ökat den upplevda smidigheten och styrningen i arbetet. Detta stärker också kvaliteten på kundarbetet.
För att effekterna av utvecklingsarbetet ska bli varaktiga krävs ett systematiskt genomförande. Till stöd för detta har en uppföljningsplan för förankringen tagits fram tillsammans med cheferna. I planen har man utsett egna ansvariga kontaktpersoner, som kommer att följa ibruktagandet av verksamhetsmodeller och stödja teamen i dess dagliga genomförande. En gemensam plan och tydlig ansvarsfördelning stödjer långsiktig förändring och säkerställer att god praxis blir en del av det dagliga arbetet.
Utveckling kräver uthållighet – utmaningar har inte stoppat oss
All utveckling har inte gått som en dans. Arbetet har gjorts i en situation där samhällelig osäkerhet, strukturella utmaningar i välfärdsområden, begränsade resurser och omsättning av chefer har påverkat vardagen. Förändring väcker också förståeligt nog många olika känslor och kan möta motstånd. Trots detta har utvecklingsarbetet gått målmedvetet framåt, med ett starkt samarbete mellan yrkespersoner, chefer och utvecklare. Varje steg mot smidigare vård och en bättre vardag har varit värdefullt.
Förändringarna i Mellersta Österbottens mottagningsverksamhet är ett bevis på att när vårdvägen verkligen börjar när man tar kontakt, och fortsätter systematiskt, då vinner alla – särskilt kunden.
Utvecklingskoordinator Merja Kangasharju
Utvecklarsjukskötare Anu Saariaho
