Vård- och servicekedja i fråga om höftfrakturer
En höftfraktur är en allvarlig skada som oftast orsakats av en fallolycka och som kräver omedelbar operation och rehabilitering. Höftfrakturer är särskilt vanliga hos äldre personer och det är viktigt att förebygga dem eftersom frakturer kan leda till allvarliga komplikationer och försämra livskvaliteten. Det finns dock många sätt att minska risken för höftfrakturer.
Vad är en höftfraktur?
En höftfraktur är en allvarlig skada hos äldre som oftast orsakas av en fallolycka och som kräver omedelbar operation och rehabilitering. En höftfraktur försämrar ofta den äldres funktionsförmåga, kan leda till ett ökat hjälpbehov och ofta till ett behov av övergång till långtidsvård.
Riskfaktorer för höftfrakturer är en benägenhet för att falla och att benen blivit skörare. Äldre personer som har många sjukdomar och som är bräckliga löper en särskild stor risk att falla och vissa läkemedel – till exempel lugnande mediciner och sömnmedel – ökar risken för fall. Faktorer som ökar risken för höftfrakturer är bland annat hög ålder, försämrad rörelseförmåga, svag muskelstyrka, tidigare frakturer, ett dåligt nutritionstillstånd, brist på D-vitamin och vissa sjukdomar och läkemedel.
Hur kan du förebygga en höftfraktur?
Höftfrakturer är särskilt vanliga hos äldre personer och det är viktigt att förebygga dem eftersom frakturer kan leda till allvarliga komplikationer och försämra livskvaliteten. Det finns dock många sätt att minska risken för höftfrakturer.
Förebyggandet av höftfrakturer bygger på en helhetsinriktad genomgång av de egna levnadsvanorna, inklusive näring, motion, tryggheten i miljön och uppföljning inom hälso- och sjukvården. När förebyggande av fallolyckor inleds tidigt och när det görs livsstilsförändringar minskar det också din risk för fall och förbättrar din benhälsa.
Nyttiga länkar:
Kalcium och D-vitamin: Det väsentliga när det gäller benhälsan är mångsidig motion, normal vikt, mångsidig näring, ett tillräckligt intag av kalcium, D-vitamin och protein samt nikotinfrihet. Kalcium fås till exempel från mjölkprodukter, gröna bladgrönsaker och nötter. D-vitamin förbättrar upptaget av kalcium och det fås bland annat från solljus, fet fisk och D-vitamintillskott.
Undvik att använda för mycket alkohol: För stor användning av alkohol försvagar benen och ökar risken för frakturer.
Motionsträning är det effektivaste enskilda sättet att förebygga fallolyckor och frakturer. Tyngdpunkten bör ligga på träning som utvecklar balansen och rörelseförmågan samt muskelstyrkan i de nedre extremiteterna.
Styrketräning: Övningar som stärker musklerna, som till exempel stärkande av benmusklerna och musklerna i bålen, förbättrar kroppens stöd och minskar risken för fallolyckor.
Balans- och koordinationsövningar: Till exempel yoga, pilates och särskilt balansövningar (såsom att stå på ett ben) hjälper att förebygga fall.
Uthållighetsträning: Promenader, simning och cykling förbättrar den allmänna fysiska konditionen och upprätthåller ledernas rörlighet.
Med fothälsa avses funktion och funktioner i de nedre extremiteterna. Egenvård av fötterna är en del av den övergripande hälso- och sjukvården och med den avses den fotvård människan utför själv och de val som personen själv gör för sin fothälsa. Genom att sköta om dina fötter sköter du om din rörelse- och funktionsförmåga.
Bra och trygga skor är av rätt storlek, stöder hälen, har en elastisk och halkfri botten, har en tillräcklig rymlig läst, kan fästas stadigt och justeras, är av läder eller av något annat material som andas, lämpar sig för ändamålet.
Mät dina fötter innan du skaffar skor. Lägg till 1,2 cm till skosulans längd vid din längsta tå
Lästen bör vara rymlig, om tårna inte har tillräckligt med utrymme kan detta orsaka felställningar och smärta i fotbladet.
Avlägsna hinder som kan orsaka snubblande: Försäkra dig om att du inte har hala mattor hemma, elledningar eller andra hinder som kan orsaka risk för fall.
En väl belyst omgivning: Försäkra dig om att alla områden där du rör på dig (som till exempel trappor, korridorer och badrummet) är väl belysta.
Hjälpmedlen à jour: Om din funktionsförmåga försämras, be en yrkesutbildad person om en bedömning av behovet av hjälpmedel.
Terapeutiska balansen i fråga om sjukdomar: om du har primärsjukdomar som påverkar risken för fall, som till exempel Parkinsons sjukdom, diabetes, blodtryckssjukdom eller neurologiska störningar, är det viktigt att följa de vårdföreskrifter som din läkare har gett.
Uppföljning av bentätheten: Din läkare kan rekommendera en bentäthetsmätning särskilt om du har osteoporos eller andra sjukdomar som påverkar skelettet.
Kontroll av läkemedelsbehandling: Om du använder läkemedel som ökar risken för fall (till exempel sömnmedel, lugnande mediciner), diskutera eventuella alternativa läkemedel och samverkan mellan olika läkemedel med en läkare eller farmaceut.
Kontroll av synen och hörseln: Försämrad syn och hörsel ökar risken för fall. Regelbundna syn- och hörselkontroller är därför viktiga.
Vikten av sömn: Sömn påverkar vårt tänkande, vår funktionsförmåga, vårt minne och våra känslor. Tillräcklig sömn förbättrar vår ork och uppmärksamhet och påverkar kroppens försvarssystem. Ett tecken på att sömnen varit av god kvalitet och tillräcklig är att vi känner oss pigga när vi vaknar och att vår funktionsförmåga hålls på en god nivå hela dagen.
En hälsosam kost: Ät tillräckligt, mångsidigt och försäkra dig om att du får de vitaminer, mineralämnen och spårämnen du behöver.
Viktkontroll: För stor övervikt kan öka belastningen på höfter och andra leder, så en hälsosam vikt rekommenderas.
Hur behandlas en höftfraktur?
En höftfraktur behandlas nästan alltid genom en operation, och den måste genomföras utan dröjsmål. En operation innebär antingen proteskirurgi eller korrigering av en frakturs ställning och stöd för benen med särskilda fixerande anordningar.
Arbetet som görs för höftfrakturpatienter är yrkesövergripande och kräver sålunda smidigt samarbete och informationsutbyte mellan olika yrkesutbildade. Vården och rehabiliteringen planeras individuellt på basis av rehabiliteringskundens utgångsläge och mål. Rehabiliteringskundens närstående tas aktivt med i återhämtningsprocessen. Målet med rehabiliteringen är att återställa funktionsförmågan så att höftfrakturpatienten kan snarast möjligt fortsätta med sitt liv i sin tidigare livsmiljö efter rehabiliteringen.
Patienterna behöver fysioterapi och rehabilitering efter en fraktur och operation för att rörelseförmågan, balansen och muskelstyrkan ska återställas. Rehabilitering är en viktig del av vården och med hjälp av den kan man förhindra nedsatt rörelseförmåga och främja en snabbare återhämtning.
- Tidig motionsträning: En fysioterapeut inleder motionsträningen i ett tidigt skede. Det kan till exempel vara fråga om att lyfta på benet i sängen eller andra lätta rörelser som främjar blodcirkulationen och förhindrar komplikationer som orörlighet kan leda till.
- Viktöverföring och gång: Rehabilitering innebär lätt gångträning och användning av hjälpmedel som till exempel gåstol eller käppar.
- Balansövningar: Det är särskilt viktigt att förbättra balansen och muskelstyrkan för att undvika en ny höftfraktur.
En höftfraktur kan leda till många komplikationer som behandlas aktivt:
- Förebyggande av blodproppar: Patienter ges ofta blodförtunnande mediciner och en rekommendation om att röra på benen efter operationen för att förebygga blodproppar.
- Förebyggande av lunginflammation och luftvägsinfektioner: Orörlighet kan öka risken för lunginflammation, så andningsövningar och regelbunden motion rekommenderas.
- Sårinfektioner: I synnerhet vid operation finns risk för infektion, så såren kontrolleras och vårdas på korrekt sätt.
Det kan ta flera månader för en patient att återhämta sig från en höftfraktur. Under vården görs regelbundna bedömningar av hur patientens rehabilitering framskrider och dessutom förebygger man nya fallolyckor.
- Förbättring av muskelstyrkan och rörligheten: Långvarig fysioterapi och rehabilitering är viktiga för att patienten ska kunna återgå till ett normalt liv i sin tidigare livsmiljö.
- Upprätthållande av muskelstyrkan: Hos äldre patienter kan höftfrakturer leda till långvariga svårigheter att röra sig.