En jourpatients vårdkedja
Soite har jour dygnet runt varje dag. På jourmottagningarna vårdas patienter som behöver vård inom ett dygn på grund av sin skada eller sin plötsliga sjukdom.
Jourmottagningen på Mellersta Österbottens centralsjukhus kallas för samjouren. Med samjouren avses en jourmottagning där man vårdar både primärvårdens och specialsjukvårdens jourpatienter.
Samjouren är öppen dygnet runt.
Patienten har ringt jourhjälpsnumret 116117 för att få en bedömning av vårdbehovet och har därifrån hänvisats till jouren. Patienten kan ha varit på läkarbedömning någon annanstans och har fått en remiss därifrån till jouren eller hen kan ha gjort en symtombedömning i Omaolo som har uppmanat hen att kontakta jouren.
I en nödsituation har patienten ringt 112 och då har förstavården fört hen till jouren.
I samjouren vårdas patienter som fyllt 16 år, vid barnakuten vårdas under 16 år gamla patienter.
När du kommer till samjouren via Jourhjälpen 116117 eller via Omaolo:
- tryck på ”ILMOITTAUTUMINEN HOITAJA / LÄÄKÄRI” (”ANMÄLAN SKÖTARE / LÄKARE”) på könummerautomaten
- sätt dig ner i väntsalen för att vänta på din tur till en bedömning av vårdbehovet
När du kommer till samjouren med remiss från en läkare:
- tryck på ”INFO / LÄÄKÄRIN TEKEMÄ LÄHETE” (”INFORMATION / REMISS FRÅN EN LÄKARE”) på könummerautomaten
- sätt dig ner i väntsalen för att vänta på din tur till att anmäla dig
Samjourens adress:
Mariegatan 16-20, 67200 Karleby
Mellersta Österbottens centralsjukhus, ingång B1
Bedömningen av vårdbehovet görs av en legitimerad yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården som samarbetar med en jourhavande läkare.
I bedömningen av vårdbehovet görs nödvändiga undersökningar på basis av vilka du hänvisas hem, till fortsatta undersökningar eller till läkarbedömning.
I samjouren arbetar specialistläkare från olika specialiteter, och du hänvisas till den läkare som är lämpligast utifrån den mottagande skötarens bedömning. Utifrån läkarbedömningen ordineras det olika blodprov eller bilddiagnostiska undersökningar.
Obs! Vården i samjouren sker enligt medicinsk prioritetsordning. Vid rusning kan du vara tvungen att vänta på din tur.
Blodprov
Det kan tas blodprov i samjouren ifall läkaren anser att de är befogade. Blodproven analyseras i laboratoriet. Det tar minst en timme innan resultaten är klara.
Laboratorieundersökningar behövs inte nödvändigtvis alltid.
Bilddiagnostiska undersökningar
Det kan hända att det görs bilddiagnostiska undersökningar i samjouren. Bilddiagnostiska undersökningar görs i radiologiska enheten där patienter undersöks i prioritetsordning.
Bilddiagnostiska undersökningar behövs inte nödvändigtvis alltid.
Efter läkarbedömningen kan du hänvisas hem. Du kan också få en remiss till fortsatta undersökningar som sker vid en senare tidpunkt, ifall undersökningar behövs.
Efter läkarbedömning kan du också förflyttas till fortsatt vård antingen till specialsjukvårdens avdelning, till primärvårdens avdelning eller hänvisas hem med stöd av tjänster som tillhandahålls i hemmet. Avdelningsplatsen fastställs utifrån läkarbedömningen och platssituationen på avdelningar.
I vissa fall kan du förflyttas till ett universitetssjukhus.
Om du är anhörig till en jourpatient kan du vara i kontakt med jourens sekreterare i ärenden som gäller patientens vård. Du kan ringa sekreterarna på numret +358 40 653 4145 mellan klockan 7:15 och 22:00.
Övriga tider bör du ringa 116117 om du har frågor om din anhörig.