
Verksamhet i sysselsättningssyfte och arbetsverksamhet i enlighet med socialvårdslagen
Sysselsättningsstödjande verksamhet och arbetsverksamhet organiseras i första hand delvis med stöd av socialvårdslagen som fortfarande gäller. Syftet med sysselsättningsstödjande verksamhet och arbets- och dagverksamhet är att främja delaktighet och sysselsättningsmöjligheter för personer med funktionshinder.
Verksamhet i sysselsättningssyfte och arbetsverksamhet organiseras i första hand med stöd av socialvårdslagen (710/1982), som fortfarande delvis är i kraft. Arbetsverksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning kan tills vidare ordnas med stöd av funktionshinderservicelagen om de primära tjänsterna inte tillgodoser de individuella behoven hos personen med intellektuell funktionsnedsättning.
Syftet med verksamhet i sysselsättningssyfte och arbets- och dagverksamhet är att främja delaktighet och sysselsättningsmöjligheter för personer med funktionsnedsättning.
Verksamhet i sysselsättningssyfte omfattar utöver arbetsförvaltningens service och åtgärder anordnandet av särskilda rehabiliteringsåtgärder och andra stödinsatser som främjar sysselsättning för personer med funktionshinder. Syftet med verksamheten är att sysselsätta personer med funktionshinder på den öppna arbetsmarknaden.
För att tjänsten ska ordnas måste en funktionshindrad person ha långvariga, särskilda svårigheter att utföra normala livsaktiviteter på grund av skada, sjukdom eller annan liknande orsak.
Arbetsträning är ett exempel på en verksamhet i sysselsättningssyfte som ibland kan ordnas som en mycket långvarig tjänst, om det krävs för att få anställning och stanna kvar i arbete på grund av behov av stöd med anledning av funktionsnedsättning. Som ett led i verksamhet i sysselsättningssyfte kan arbete anordnas där arbetstagaren står i ett anställningsförhållande hos tjänsteleverantören såsom avses i arbetsavtalslagen.
Arbetsverksamhet för en funktionshindrad person ordnas i första hand med stöd av 27 e § i den gällande socialvårdslagen (710/1982). Med arbetsverksamhet avses verksamhet som upprätthåller och främjar funktionsförmågan.
Arbetsverksamhet anordnas för funktionshindrade personer som på grund av sitt funktionshinder inte har förutsättningar att delta i arbete som avses i 27 d § och vars utkomst huvudsakligen grundar sig på förmåner som beviljas på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Arbetspenning kan betalas ut till dem som deltar i arbetsverksamhet. Välfärdsområdet kan bestämma storleken på arbetspenningen. Den övre gränsen för skattefri arbetspenning är 12 euro per dag.
Resor kan ordnas om en person med funktionshinder har särskilda svårigheter i att förflytta sig och inte kan använda kollektivtrafik självständigt utan oskäligt stora svårigheter.
Resorna är avgiftsbelagda.