Flytta dig till innehållet
Mellersta Österbottens välfärdsområde

Kortvarig omsorg möjliggör daglig omsorg för en person med funktionshinder när dennes närstående inte kan ta hand om dem.

Kortvarig omsorg är av tillfällig karaktär eller upprepas med vissa intervall. Vårdbehovet kan vara känt i förväg och regelbundet återkommande, eller så kan det gälla avvikande och brådskande situationer. Kortvarig omsorg är vanligtvis för perioder på några timmar, dagar eller veckor, som också kan vara återkommande.

Kortvarig omsorg kan genomföras som individuell omsorg eller ges i grupp, eller som en del av annan service. Kortvarig omsorg kompletterar tjänster som ges enligt socialvårdslagen, lagen om lag om grundläggande utbildning och lag om stöd för närståendevård.

Välfärdsområdet Soite ordnar kortvarig omsorg själv samt som en köpt tjänst.

Kortvarig omsorg erbjuds för funktionshindrade personer i alla åldrar som bor hemma, vars närstående inte kan ta hand om den funktionshindrade personen på grund av sina egna åtaganden eller sin egen livssituation. Den funktionshindrade personens ålder, familjesituation och livsmiljö har betydelse för hur bindande omsorgen är och hur servicen genomförs i praktiken. När det gäller ett barn ska vårdbehovet bero på barnets skada eller sjukdom, inte barnets låga ålder.

Även om kortvarig omsorg inte i första hand är en tjänst som säkerställer delaktighet för en person med funktionshinder, ska den genomföras på ett sådant sätt att tjänsten vid behov stöder delaktighet och självständighet för en person med funktionshinder.

Kortvarig omsorg är en subjektiv rättighet om de i funktionshinderservicelagen angivna förutsättningarna för att få servicen är uppfyllda.

Kortvarig omsorg ger möjlighet att få nya erfarenheter, utöka sociala relationer, lära sig att klara sig i olika situationer och att förlita sig på hjälp från andra än sina närstående. Kortvarig omsorg erbjuder barn och unga, samt vuxna som bott länge i sitt barndomshem, möjlighet att träna självständighet och underlättar också för närstående i att successivt överföra omsorgsansvaret till andra personer.

Kortvarig omsorg kan vara tillfällig vård utanför hemmet, semesteraktiviteter i gruppform och morgon- och eftermiddagsverksamhet eller omsorg i eget hem när en person med funktionshinder har individuella servicebehov som inte kan tillgodoses med primärservice.

Resor till kortvarig omsorg ordnas som stöd för rörlighet i enlighet med funktionshinderservicelagen, om personen med funktionshinder uppfyller kriterierna för att beviljas stöd för rörlighet.

Tillfällig vård kan ordnas utanför hemmet i enheter eller i mån av möjlighet inom familjevården. Tillfällig vård kan vara situationer som är kända i förväg och inträffar regelbundet, eller avvikande och plötsliga situationer.

Skälen för tillfälligt boende kan till exempel vara:

  • vila och rekreation från omsorgsarbete för omsorgsansvariga eller föräldrar till en person med funktionshinder
  • sjukdom hos den som ansvarar för omsorg
  • andra krissituationer

Gruppformig verksamhet genomförs utanför hemmet. Gruppformig verksamhet möjliggör till exempel arbete och studier för närstående, och stöder familjens välbefinnande. Till exempel kan morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolbarn organiseras som kortvarig omsorg, om till exempel morgon- eller eftermiddagsverksamhet som anordnas med stöd av lagen om grundläggande utbildning inte tillgodoser ett barn med funktionshinders individuella behov. Av särskilda skäl kan vård ordnas även under skollov medan föräldrarna är i arbete eller under den omsorgsansvarigas vilotid. Annan gruppformig verksamhet anordnas i mån av möjlighet.

Omsorg som ges i hemmet kan ordnas till exempel i situationer där närstående behöver tillräcklig vila och rekreation för att stödja hela familjens välbefinnande. De individuella skälen för en person med funktionshinder kan också hindra att vård genomförs i grupp eller utanför hemmet. Omsorg som ges i hemmet kan också ingå i stödet för boendet, så att tjänsten blir en helhet som tillgodoser behoven hos en person med funktionshinder och tryggar familjens välfärd. Omsorg som ges i hemmet ordnas av särskilda skäl och utifrån individuell bedömning.

För verksamheten ansvarar

Sari Valkama

Serviceområdeschef

Telefon: +358 40 804 2985

Ta en titt också på dessa