
Särskilt stöd för delaktighet
Särskilt stöd för delaktighet är individuellt stöd som tryggar en person med funktionshinders rätt att göra egna val och delta i de sociala aktiviteter och fritidssysselsättningar de önskar.
Särskilt stöd för delaktighet är individuellt stöd som ges till personer med funktionshinder i situationer där det är särskilt utmanande att genomföra och stödja den funktionshindrades delaktighet. Syftet med särskilt stöd för delaktighet är att säkerställa den funktionshindrades rätt att vara en aktiv aktör, det vill säga att göra val i sitt eget liv. Särskilt stöd för inkludering tryggar en funktionshindrad persons rätt att delta i och bli delaktig i sådana sociala interaktionssituationer och fritidsaktiviteter som personen vill delta i.
En funktionshindrad person har rätt att få särskilt stöd för delaktighet
- minst 10 timmar i månaden under år 2025.
- minst 20 timmar i månaden under år 2026.
- minst 30 timmar i månaden från och med början av år 2027, om personen inte ansöker om ett mindre timantal.
Särskilt stöd för delaktighet är avsett för en smal grupp av funktionshindrade, för vilka genomförandet och stödjandet av delaktigheten är särskilt utmanande på grund av kommunikationsrelaterade problem eller beteendeutmaningar.
Syftet med särskilt stöd för delaktighet är att trygga en funktionshindrad persons rätt att delta och att bli delaktig delta även när denne inte självständigt eller med stöd kan forma och uttrycka sin vilja om assistansens innehåll. Tjänsten för särskilt stöd för delaktighet är avsedd för funktionshindrade personer för vilka personlig assistans inte på ett tillräckligt sätt stödjer förverkligandet av delaktigheten.
Det föreligger subjektiv rätt till tjänsten om de villkor för att få tjänsten som definieras i funktonshinderservicelagen är uppfyllda.
I det särskilda stödet för delaktighet fungerar den person som ger stöd som en möjliggörare för den funktionshindrade personens aktiva delaktighet i situationer. Personen som ger stöd ser till att den funktionshindrades egen vilja och önskemål klarläggs så noggrant som möjligt. Vid behov klarläggs viljan och önskemålen med hjälp av den funktionshindrades anhöriga eller andra personer som känner personen väl.
Syftet är att den som ger stöd hittar sätt att anpassa miljön, aktiviteten eller verksamheten för att passa den funktionshindrade. Med hänsyn till detta kan personen som ger stöd till exempel föreslå något att prova på eller besluta om något att prova på, så att den funktionshindrade kan få upplevelser och därigenom kunna uttrycka eller visa vad personen tycker om att göra. Tjänsten kan också användas för att hjälpa en funktionshindrad person att skapa bredare mänskliga relationer och för att fördjupa relationer med människor nära personen.
Det särskilda stödet för delaktighet är i första hand avsett för att stödja samspel och delaktiget utanför hemmet. Men man kan också få stöd i det egna hemmet om den funktionshindrade personen visar att personen föredrar att tillbringa tid hemma, eller om det på grund av funktionshinder eller sjukdom inte går bra för personen att låmna hemmet.
Särskilt stöd för delaktighet ges i första hand av en yrkesperson inom social- eller hälsovården eller en person med annan lämplig examen. I andra hand ges särskilt stöd för delaktighet av en person som i övrigt är lämplig för uppgiften på grund av sin kompetens och som kan tillgodose behoven hos en funktionshindrad.
Personen som ger stödet ska ha den sorts kompetens som tillgodoser den funktionshindrades individuella stödbehov. Tillräcklig kompetens är viktigt eftersom personer som behöver särskilt stöd för delaktighet inte alltid kommunicerar med tal och de kan ha en mängd olika specialbehov relaterade till sin funktionsnedsättning.