
Träning för en person med funktionshinder
Träning är att lära sig nya färdigheter eller stärka befintliga färdigheter och förbättra en funktionshindrad persons förmåga att fungera i livsförändrande situationer. Träningen är inte avsedd att vara bestående eller långsiktig.
Träning är att lära sig nya färdigheter eller stärka befintliga färdigheter och förbättra en funktionshindrad persons förmåga att fungera i livsförändrande situationer. Vid behov stärks även kompetensen och funktionsförutsättningarna hos den funktionshindrade personens familj och andra närstående genom träningen.
Träningen är inte avsedd att vara bestående eller långsiktig. Träningsbehovet kan dock vara långvarigt och ibland till och med vara i flera år, om det till exempel finns flera färdigheter som behöver tränas och det inte går att träna eller lära sig dem samtidigt. Att genomföra utbildningen kan kräva resor som en del av servicen och i så fall ingår nödvändiga resor i utbildningen. Utbildningen omfattar inte resor till eller från den plats där tjänsten genomförs, men det finns möjlighet att söka stöd för rörlighet för dessa resor.
Du kan inte få träning om det går att få liknande träning som medicinsk rehabilitering.
En person med funktionshinder kan få träning om personen inte har de färdigheter som krävs för ett självständigt boende såsom avses i funktionshinderservicelagen eller om de behövliga färdigheterna är bristfälliga. Du kan också få träning för att träna färdigheter i en ny verksamhetsmiljö.
Det är möjligt att få träning för att lära sig och öva på flera olika färdigheter samtidigt. Träning kompletterar social rehabilitering i enlighet med 17 § i socialvårdslagen i de situationer där det inte är möjligt att anordna tjänster anpassade för en funktionshindrad persons individuella behov.
Träning är en subjektiv rättighet om villkoren för att få den service som definieras i funktionshinderservicelagen är uppfyllda.
Träningen är en målinriktad visstidstjänst som inkluderar:
- Att öva kognitiva och funktionella färdigheter och social interaktion. Färdigheterna är färdigheter som är nödvändiga för ett självständigt boende, som en person med funktionshinder behöver i kommunikation och interaktion, i användningen av tekniska apparater och digitala applikationer, i att gestalta omgivningen och att röra sig i olika verksamhetsmiljöer, i att uppfatta tid, i att planera och genomföra hemvård, i ärendeuträttande, i att använda pengar eller i andra liknande aktiviteter. Målet är att lära sig nya färdigheter för ett självständigt liv.
- Undervisa i teckenspråk eller handleda i användningen av kommunikationsmedel som stödjer och ersätter tal. Målet är att personer som är döva, hörselskadade, hörsel- och synskadade eller har talskador samt deras familjer och andra närstående har ett gemensamt språk och kommunikationsmedel.
- Stöd som ges när en funktionshindrad persons funktionsförmåga, verksamhetsmiljö eller familjesituation förändras eller i andra liknande förändringssituationer i livet. Träning i livets förändringssituationer kan relateras till flera olika situationer. Syftet är att stödja en person med funktionshinder så att denne kan förbereda sig inför den kommande förändringen eller fungera i en förändrad situation.
Även en funktionshindrad persons familj och andra närstående kan delta i den träning som ges till den funktionshindrade själv. Träning avsedd för familj och andra närstående är dock anslagsbunden, förutom då träningen består av undervisning i teckenspråk och handledning i användningen av kommunikationsmedel som stöder och ersätter tal, eller träning i livsförändrnde situationer för en person med funktionsnedsättning.
En funktionshindrad person har rätt att få träning i enlighet med det individuella behov som identifierats i servicebehovsbedömningen.
Utbildningens mål, innehåll, mängd och sätt att genomföra utbildningen ska utvärderas tillsammans med personen med funktionshinder eller vid behov personens närstående. Vid behov ska träning planeras och genomföras i samarbete med social- och hälsovårdspersonal, särskilt rehabilitering, och yrkespersoner inom utbildning. Träningen kan genomföras individuellt, i grupp eller som en del av en annan tjänst.
De personer som genomför träningen ska ha den kompetens som krävs för mål, innehåll och genomförandemetod för respektive träning för personer med funktionshinder.
Soite organiserar flexibelt träning för personer med funktionsnedsättning som egen verksamhet eller som en köptjänst på flera olika sätt enligt den funktionshindrades individuella behov.
Teamet för öppenvård
Soites öppenvårdsteam erbjuder handledning och stöd till vuxna med intellektuell funktionsnedsättning som bor självständigt i sina egna hem. Dessutom erbjuder vi tidig rehabiliteringshandledning för barn i lek- och skolåldern med särskilda behov och deras familjer i deras egna verksamhetsmiljön.
Man ansöker om tjänsten med ansökan om funktionshinderservice.
Läs mer om öppenvårdsteamet på länken nedan: