Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Tervetuloa harjoitteluun Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueelle!

Harjoitteluun hakeminen

Ammattikorkeakoulujen opiskelijat varaavat itsenäisesti harjoittelujaksonsa valitsemaansa harjoittelupaikkaan sähköisen harjoittelupaikkavarausjärjestelmä Jobiilin kautta. Harjoittelupaikat avataan Jobiiliin lukukausittain. Soiten opiskelijakoordinaattori/esihenkilö toimii Jobiili-järjestelmän koordinoijana omassa yksikössään. Jobiilin verkkosivuilta löytyy oma ohjeistus työnantajalle ja opiskelijalle.

Toisen asteen oppilaitokset varaavat harjoittelupaikat opiskelijoille opettajan kautta yksiköiden opiskelijakoordinaattorilta tai yksikön esimieheltä.  

Sovittuihin ja vahvistettuihin harjoittelujaksoihin liittyvät muutokset tehdään oppilaitosten koordinaattoreille. Muutoksia tehdään vain painavista syistä. Oppilaitosten koordinaattorit ilmoittavat muutokset Soiten yksiköiden opiskelijakoordinaattorille tai esihenkilölle vähintään viikkoa ennen jakson alkamista mielellään kirjallisesti. 

Ennen harjoittelua

  • Tutustu Keski-Pohjanmaan hvyinvointialue Soite -organisaatioon verkkosivuilla:
  • Lue opiskelijaohjauksen laatukäsikirja:
  • Huolehdi, että CV:si on ajantasalla Jobiilissa tai lähetä se sähköpostilla etukäteen opiskelijakoordinaattorille.  

Opiskelijalla tulee olla oppilaitoksen antama, oppilaitoksen logolla varustettu kuvallinen henkilökortti.

Henkilökortissa tulee olla opiskelijan

  • etu – ja sukunimi (kutsumanimi isolla fontilla)
  • kuva (värikuva, passikuvan tyyppinen)
  • tehtävä (esim. sairaanhoitajaopiskelija)
  • oppilaitoksen nimi ja logo
  • kortin voimassaoloaika (tai lukukausitarra).

Henkilökortin tulee olla näkyvillä koko työpäivän ajan. Jos henkilökortti on kaulanauhassa, tulee sen olla turvalukolla varustettu. 

Jokainen opiskelija suorittaa ennen harjoittelujakson alkua eOppivan verkkokurssin “Tietosuojan ABC julkishallinnon henkilöstölle. Tallenna todistus suoritetusta verkkokurssista itsellesi ja ota todistus mukaan harjoittelupaikkaan harjoittelujakson alkaessa. 

Harjoittelussa olevia opiskelijoita sitoo terveyden- ja sosiaalihuollon henkilöstöä koskeva vaitiolovelvollisuus. Opiskelijan tulee allekirjoittaa salassapitosopimus ensimmäisenä työpäivänä tai sovitusti sähköisesti ennen harjoittelun alkua.  

Asiakkaiden/potilaiden tietoja sisältäviä muistiinpanoja ei saa viedä yksikön ulkopuolelle. Harjoitteluun liittyviin kirjallisiin oppimistehtäviin ei saa kopioida asiakkaan/potilaan palveluun ja hoitoon liittyviä asiakirjoja ja tehtävissä tulee varmistaa, ettei asiakas/potilas ole niistä tunnistettavissa.   

Asiakkaiden/potilaiden asioihin tai harjoitteluun liittyvien asioiden käsittely sosiaalisessa mediassa on kielletty.  Älä koskaan julkaisen suljetuissakaan ryhmissä potilaista tietoja, joista heidät voi tunnistaa. Älä jaa kuvia tai tiedostoja työtilanteista ilman esihenkilön lupaa.  

Ethän käytä omaa puhelintasi työaikana. Tietokoneet työpaikalla ovat työntekoa varten.

Leikkausosastolla käytetään toisinaan läpivalaisua eli röntgensäteitä ortopedisissä leikkauksissa. Jos olet mukana leikkaussalissa, käytä säteilysuojia, kuten muutkin salissa olevat henkilöt. Paras suoja säteilyä vastaan on oikeaoppiset suojavarusteet eli lyijyliivit sekä pitkä etäisyys säteilylähteeseen (läpivalaisulaitteeseen, ns. C-kaari).

Jos olet raskaana, kerro tästä harjoittelun opettajaohjaajalle ja ohjaajallesi. Säteily saattaa olla haitallista sikiölle. Opiskelijoiden ei ole pakko olla salissa, jossa läpivalaisua käytetään. Harjoittelua voi jatkaa synnytyksen ja jälkitarkastuksen jälkeen. 

Tartuntatautien ennaltaehkäisy

Sairaana tai oireisena ei saa tulla töihin tai olla töissä: ilmoitus sairastumisesta annetaan harjoitteluyksikköön ja ohjaavalle opettajalle ennen harjoitteluvuoron alkua. 

Ennen harjoittelujaksoa jokaisen opiskelijan tulee tietää tavanomaiset varotoimet ja harjoittelujakson aikana toteuttaa niitä jokaisen potilaan hoidossa. Tavanomaiset varotoimet sisältävät mm. oikean käsihygienian, verivarotoimet, suojainten käytön, eritetahradesinfektion ja eristysohjeet. Näiden ohjeiden noudattaminen on ainoa keino ehkäistä käsien välityksellä tapahtuvaa levittämistä ja tartuntaa.   

Epidemiatilanteessa noudatetaan Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen ohjeita.

Rokotukset

Työharjoitteluun osallistuvalla opiskelijalla on oltava tartuntatautilain 48 pykälän mukaisesti joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja. Työnantaja voi käyttää vain erityisestä syystä rokottamatonta opiskelijaa asiakas- ja potilastiloissa, joissa hoidetaan tartuntatautien vakaville seuraamuksille alttiita potilaita tai asiakkaita.

Tarkista opiskelijaterveydenhuollosta, että sinulla on tarvittavat rokotukset voimassa.

Tuberkuloosiriskin selvitys

Lisäksi työharjoitteluun osallistuvalta vaaditaan tartuntatautilain 55 pykälän mukainen terveydentilaselvitys keuhkotuberkuloosista.

Täytä ennen harjoittelun alkua tuberkuloosikysely (Työnantajan tuberkuloosikysely 1) ja toimita se oppilaitoksen ohjeiden mukaan opiskelijaterveydenhuoltoon.

KPEDUn opiskelijoilla on Soiten opiskelijaterveydenhuolto. Muiden oppilaitosten opiskelijat ovat yhteydessä omaan opiskelijaterveydenhuoltoonsa. 

Tuberkuloosikysely useammalla kielellä: 

Tartuntavaara koskee hepatiitti B:tä, hepatiitti C:tä ja HIV-infektiota. Tärkeintä on veritartuntojen ennaltaehkäisy.

Keinot, joilla voi ehkäistä veritartuntoja ovat 

  • hyvä ammattitaito ja huolelliset työmenetelmät 
  • asianmukaiset työvälineet ja turvatuotteiden käyttäminen 
  • huomioida, että käytetty neula laitetaan suoraan keräysastiaan (ei takaisin neulan suojukseen, mikä on yleisin neulanpistotapaturmatilanne opiskelijoilla). 

Välitön ensiapu vamman tapahduttua

  • Huuhtele runsaalla vedellä 10 minuutin ajan. 
  • Aseta iholle 5 minuutiksi 70% alkoholihaude (esim. käsihuuhde). 
  • Haavasta ei saa puristaa verta. 

Tartuntariski on seuraavissa tilanteissa 

  • Verellä, verisellä eritteellä tai kudosnesteellä kontaminoitunut neula tai muu terävä esine aiheuttaa ihon läpäisevän vamman. 
  • Verta tai veristä kudosnestettä roiskuu silmiin, nenään, suuhun tai rikkinäiselle iholle. Syljen tai ulosteen kohdalla, hoidosta vastaava lääkäri tekee arvion. 
  • Ihmisen aiheuttamat, ihon rikkovat puremavammat. 
  • Altistuminen terveelle iholle ei aiheuta tartuntavaaraa. 

Ilmoitus veritapaturmasta 

  • Kerro tapahtuneesta ohjaajallesi tai yksikön esihenkilölle. 
  • Opiskelijoiden kohdalla toimitaan, kuten muidenkin työntekijöiden. 
  • Opiskelija tekee HaiPro-ilmoituksen, tulostaa itselleen ja toimittaa sen omaan oppilaitokseen. 
  • Jatkohoidot opiskelija hoitaa omassa opiskelijaterveydenhuollossa ja terveydenhuollossa. 

Toiminta työperäisissä verialtistustilanteissa –ohje löytyy kokonaisuudessaan Soiten intranetistä. 

Työasu 

Opiskelija aloittaa jakson sovittuna ajankohtana pukeutuneena yksikössä edellytettävään työasuun, opiskelijakoordinaattorilta saamiensa ohjeiden mukaan. 

Työasun tulee olla siisti ja asiallinen ja työasu vaihdetaan riittävän usein. Hoitotilanteissa käytetään aina lyhythihaista työasua. Mikäli työasuun vakaumukseen perustuen lisätään huivi tai muu päähine, tulee sen olla pestävissä, asuun sopiva (vaalea, yksivärinen, ilman koristeita) ja jättää kasvot paljaiksi. Huivin liepeiden tulee olla työasun sisällä. 

Työasu puetaan ja riisutaan pukeutumistiloissa. Työasussa ei saa liikkua sairaalan tai muun työpisteen ulkopuolella. Työjalkineiden tulee olla työasuun sopivat ja turvalliset sekä pestävät/puhdistettavat. Työjalkineiden puhdistuksen suorittaa työntekijä itse.

Käsien ihon tulee olla kunnossa harjoittelujaksolle tultaessa ja kynsien lyhyet. Opiskelijalla ei saa olla geeli- tai rakennekynsiä. Korut, kuten sormukset, rannekellot ja aktiivisuusrannekkeet eivät kuulu työasuun. Pitkät hiukset on pidettävä kiinni. Parta ja viikset pidetään siisteinä ja puhdistetaan säännöllisesti. Hajusteiden käyttö on kielletty. 

Korvakorut, lävistykset ja tatuoinnit 

Limakalvolävistyksiä (esim. nenä-, huuli- ja kielilävistykset) sekä kasvojen alueen lävistyksiä ei työturvallisuussyistä suositella sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle tai opiskelijoille. Lävistykset rikkovat terveen ihon antaman suojan. Erityisesti limakalvojen ja rustojen lävistyksiin liittyy infektioriski työntekijälle itselleen.  Lävistykset eivät saa olla esteenä esimerkiksi suu-nenäsuojaimen ja suojalasien käytölle. Lävistyksiä tai korvakoruja ei pidä koskea potilashoidon aikana ilman, että kädet on desinfioitu ennen sitä ja sen jälkeen. 

Lävistyskorujen sekä korvakorujen tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu esimerkiksi tarttumisvaaraa hoitotilanteissa. 

Tuoreen tatuoinnin tulee olla parantunut.  

Harjoittelun aikana

Harjoittelun alkamiseen sisältyy ensimmäisen viikon aikana vastuualueella tai yksikössä suoritettava perehdytys sekä kahden ensimmäisen viikon aikana käytävä tavoitekeskustelu yhdessä opiskelijan, ohjaajan ja opettajan kanssa. 

Opiskelijakoordinaattorit ovat Jobiilin käyttäjiä yksiköissä ja osallistuvat yhdessä esihenkilönsä kanssa harjoittelupaikkojen suunnitteluun, harjoittelun toteutumisen seurantaan ja arviointiin.

Opiskelijakoordinaattori nimeää opiskelijoille ohjaajan tai ohjaajat harjoittelujakson ajaksi ja suunnittelee ennakkotietojen pohjalta opiskelijoiden työvuorolistat ohjaajien mukaan. Opiskelijan työvuorot suunnitellaan ohjaajien työvuorojen mukaisesti, näin varmistetaan ohjauksen jatkuvuus.  Työvuorolistat ovat valmiina viikkoa ennen harjoittelun alkamista. 

Harjoittelun jälkeen

Opiskelijan harjoittelun arviointi tapahtuu palautekeskusteluissa, joita järjestetään harjoittelujakson puolivälissä ja harjoittelujakson päättyessä. 

Palautekeskusteluihin osallistuvat opiskelija, ohjaava opettaja ja opiskelijaohjaaja. Arvioinnissa tarkastellaan harjoittelujaksoa, sen tavoitteita, arvioidaan opiskelijan suorituksia ja asetetaan tavoitteita seuraavalle harjoittelujaksolle. Perusteltu arviointi pohjautuu kriteereihin, joiden taustalla ovat ammattihenkilön ammattitaitovaatimukset. Samoin harjoittelun hylkäämisen perusteet on yhteisesti sovittuja. 

Opiskelija arvioi harjoitteluaan suullisesti ja kirjallisesti. Oppimista tukevassa arvioinnissa opiskelijaa tuetaan tarkastelemaan jatkuvasti asioita suhteessa omaan tieto-, taito- ja arvoperustaansa, aikaisempiin opintoihinsa sekä koulussa ja harjoittelussa oppimiinsa asioihin.  

Opiskelijan palaute harjoittelujaksosta

Haluamme kehittää opiskelijaohjausta ja toivomme kaikkien käytännön harjoittelussa olleiden opiskelijoiden antavan palautteen jokaisen harjoittelujakson jälkeen oheisen linkin kautta. Palautteet annetaan nimettömänä ja käsitellään opiskelijaohjauksen yhteistyöryhmässä ja vastuualueilla.

Toiminnasta vastaavat

Piia Kurikkala

Johtajaylihoitaja

Puhelin: +358 44 723 2350

Sähköposti: piia.kurikkala@soite.fi

Lotta Brännkärr

Koulutuspäällikkö

Matkapuhelin: +358 44 723 2348

Sähköposti: lotta.brannkarr@soite.fi

Katso myös nämä