Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Ikääntyvän on hyvä kiinnittää huomiota omiin jalkoihinsa. Jokaisella on oma tyylinsä liikkua, mutta jos liikkuminen muuttuu, tulee selvittää syy muutoksen taustalla. Syitä voi olla monia, mutta suureen osaan voi vaikuttaa itse. Jalkapohjien 104 sensoria reagoivat paineeseen, alustaan ja tasapainon muutoksiin. Näiden sensoreiden avulla ihminen pystyy liikkumaan erilaisilla alustoilla ja jalkaterän sekä nilkan pienet lihakset ja nivelet pystyvät mukautumaan liikkeeseen. Ikääntymisen myötä nivelet jäykistyvät ja lihakset heikentyvät, mutta on todettu, että säännöllisellä harjoittelulla ikääntymisen tuomat muutokset hidastuvat.

Jalkojen omahoitoon kuuluu pesu, kuivaus, rasvaus, kynsien leikkaus, kenkien ja sukkien hankinta. Omia jalkoja ja erityisesti jalkapohjia on hyvä tutkia säännöllisesti. Jos ikääntyvä ei siihen itse pysty, on hyvä ammattilaisen tehdä se hänen puolestaan. Erityisesti diabeetikon pitää käydä säännöllisesti jalkahoitajalla, sillä verensokerin tason heittelyt pitkittävät haavojen ja hautumien parantumista. Hoitamattomina haavat voivat johtaa jopa amputaatioon.

Oikeanlaisilla kengillä voidaan välttää suurin osa jalkaterän kivuista

Oikeanlaiset kengät ovat kooltaan oikeankokoiset, helposti puettavat, napakaksi kiristettävät, pohjiltaan luistamattomat, joustavat ja tukevat kantakupiltaan. Löysät, tukemattomat ja liian pienet tai suuret kengät lisäävät kaatumisriskiä, aiheuttavat jalkaterään virheasentoja ja kiputiloja ja altistavat ihon hankaumille ja hiertymille.

Oikean koon voi mitata niin, että lisää jalkaterän pituusmittaan noin 1,2 cm pisimmän varpaan mittaan. Kenkien tulee olla käyttötarkoitukseen sopivat. Pitää myös muistaa, että jokaisen jalka on ominaisuuksiltaan erilainen. Sama kenkä ei sovi joka jalkaan. Ikääntyvä tarvitsee kengät sekä sisä- että ulkokäyttöön. Näiden lisäksi voi olla tarvetta erillisille lenkkikengille tai harrastuksiin soveltuville kengille. Vuodenajat tulee huomioida, samoja kenkiä ei ole hyvä käyttää läpi vuoden.

Liike on lääke – myös jalkaterveydessä

Lihasvoimaharjoittelulla voi ylläpitää fyysistä toimintakykyä ja ehkäistä monien ikääntymisen myötä ilmenevän sairauden etenemistä tai puhkeamista. Monipuolinen ja säännöllinen liikunta pitää nivelet notkeina ja lihakset hyvässä kunnossa. Liikkumattomuus aiheuttaa lihasten surkastumista ja jo lyhytkin vuodelepo voi viedä lihasmassaa merkittävän paljon.

Toimintakyvyn säilymisen kannalta on tärkeää liikkua, edes vähän kerrallaan. Tarvittaessa liikkumisen tukena voi käyttää apuvälinettä tuomaan turvaa kaatumiselta. Kotona harjoitteita voi sisällyttää arkeen sopivaksi: tiskatessa voi nousta 10 kertaa varpaille tai ruokapöydän äärestä pois lähtiessä nousta viisi kertaa tuolilta ylös, ennen kuin lähtee liikkeelle. Tarpeen tullen ammattilaiselta voi kysyä yksilöllisiä harjoitusohjeita. Toimintakyvyn säilyessä avun tarve arjessa säilyy vähäisenä ja ikääntyvä voi asua omassa kodissaan pienen tuen avulla.

Katse siis jalkoihin!

Fyysisen toimintakyvyn kannalta moni tärkeä asia yhdistyy jalkoihin, erityisesti jalkapohjiin. Ikääntyessä omien jalkojen hoito ja tutkiminen voi olla haasteellista ja siksi terveydenalan ammattilaisten tulee huomioida ikääntyvän jalkaterveyden omahoidon ohjaus.

Ikääntyvän tarvitessa apua omahoidon toteutuksessa, on hyvä ottaa myös omaiset omahoidon ohjaukseen mukaan. Omahoidon toteutuessa oikein, voi ikääntyvän fyysinen toimintakyky säilyä pitkään hyvänä ja kotona asuminen mahdollistuu. Jalat tarvitsevat liikettä, hellyyttä ja hoitoa, iästä riippumatta.

Marika Huhtala
Fysioterapeutti, hanketyöntekijä
Blogiteksti perustuu kirjoittajan YAMK-opinnäytetyöhön

Katso myös nämä