Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Puhelun aikana Soiten sairaanhoitaja tekee hoidontarpeenarvion eli haastattelee soittajan ja arvioi, tarvitseeko lähteä yhteispäivystykseen. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että jos vaivan kanssa pystyy odottamaan yön yli tai seuraavaan arkipäivään, ei vaivan vuoksi tarvitse lähteä päivystykseen. Soittamalla asiaan saa varmistuksen.

Soiten alueella päivystysapunumeroon tulee 100-150 puhelua vuorokaudessa. Keskimääräinen jonotusaika numeroon on 5-10 minuuttia, mutta joskus päivystyksellisestä toiminnasta johtuen jonotusaika voi olla paljon pidempikin.

Yhä useampi soittaja valitsee jonotuksen sijaan takaisinsoittopyynnön, jolloin sairaanhoitaja soittaa takaisin parhaimmillaan jo 15 minuutin kuluttua.

Takaisinsoittopaikan arvo jonossa on yhtä arvokas kuin jonottaminen. Et tipahda jonon hännille vaan sinulle soitetaan ennen kuin vastataan puheluihin, jotka ovat tulleet soittopyyntösi jälkeen.

– Yhteydenotto yhteispäivystykseen on tilastollisesti parantunut sen jälkeen, kun päivystysapunumero otettiin käyttöön. Pystymme vastaamaan puheluihin paremmin ja tätä myös takaisinsoittopalvelu tukee, kertoo palvelualuejohtaja Oskar Hagström.

Yhteispäivystyksen päivystävä sairaanhoitaja Tanja Salo vastaa päivystysapunumeroon tuleviin puheluihin.
Yhteispäivystyksen päivystävä sairaanhoitaja Tanja Salo vastaa päivystysapunumeroon tuleviin puheluihin. Soiten alueella päivystysapunumeroon tulee 100-150 puhelua vuorokaudessa.

Päivystysapunumero otettiin Soitessa käyttöön tammikuussa 2021. Numero korvaa yhteispäivystyksen aiemmin käytössä olleen neuvontanumeron. Yhteispäivystyksen vanhaan numeroon soittamalla puhelu vielä yhdistyy päivystysapunumeroon, mutta ennen pitkää vanha päivystyksen numero poistuu käytöstä kokonaan. Suosittelemmekin tallentamaan puhelimeen numeron 116 117 jo nyt tarpeen varalle.

Vaikka kyseessä on valtakunnallinen puhelinnumero, on toiminta ohjelmoitu siten, että kaikki Soiten alueelta soitetut puhelut ohjautuvat automaattisesti Soitelle.

Näin päivystysapu 116 117 toimii

  • Jos oma terveysasemasi on suljettu ja epäilet tarvitsevasi apua äkilliseen terveysongelmaan, soita 116 117. Numero on maksuton. Jos oma terveys- asema on avoinna, ole yhteydessä sinne. Hätätilanteessa soita aina 112.
  • Saat puhelimessa hoidontarpeenarvion ja ohjeita. Tarvittaessa sinua neuvotaan tulemaan yhteispäivystykseen. Jos tilanteesi ei vaadi välitöntä hoitoa, asiasi voidaan ohjata terveysasemalle. Monissa tilanteissa pärjätään puhelinneuvonnalla: voit saada esimerkiksi ohjeita kivunhoitoon tai tilanteen seurantaan.

Katso myös nämä