Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut Aluevaltuutetun oppaan, johon on koottu tietoa aluevaltuuston ja valtuutettujen tehtävistä. Opas on suunniteltu aluevaaleissa ehdolle asettuvien ja aluevaltuutettujen työn tueksi ja tietolähteeksi.

Tulevissa aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueen aluevaltuusto, joka vastaa hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta sekä käyttää hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa. Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta. Aluevaltuusto päättää muun muassa hyvinvointialuestrategiasta, hallintosäännöstä sekä hyvinvointialueen taloudesta ja jäsenten valitsemisesta toimielimiin.

Aluevaaleissa vaalipiirinä toimii hyvinvointialue. Ehdokkaat asettuvat ehdolle koko hyvinvointialueelle ja vaalien tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti. Ensimmäiset aluevaalit toimitetaan erillisinä vaaleinaan sunnuntaina 23.1.2022.

Jokainen aluevaltuusto päättää itse kokonsa, mutta ensimmäisissä aluevaaleissa valitaan hyvinvointialuelain mukaiset vähimmäismäärät valtuutettuja. Hyvinvointialuelain mukaan pienimmillä alueilla valitaan vähintään 59 valtuutettua ja suurimmilla vähintään 89 valtuutettua. Tuleva Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue on kooltaan Suomen pienin. Sen valtuustoon valitaan ensimmäisissä aluevaaleissa vähimmäismäärä eli 59 valtuutettua. Aluevaltuuston toimikausi alkaa 1.3.2022.

 Lisää tietoa aluevaaleista ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueesta saat Soiten sivuilta. 

Katso myös nämä