Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen valmistelutoimielin kokoontui perjantaina 14.01.2022. Paikalla olivat myös VATE:n valmistelua seuraavan poliittinen seurantaryhmän puheenjohtajistosta Sari Innanen (pj.) ja Matti Mustajärvi (2. vpj.). 

Monetra Oulu Oy hyvinvointialueen taloushallintopalveluiden tuottajaksi

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen väliaikainen toimielin päätti valita Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen taloushallintopalveluiden tuottajaksi Monetra Oulu Oy:n. VATE on valmistellut taloushallintopalveluiden hankintaa syksyn 2021 aikana yhteistyössä Kokkolan kaupungin kanssa. Soiten nykyinen toimintamalli, jossa palvelu on hankittu Kokkolan kaupungilta ei ole lainsäädännöllisesti enää mahdollinen vuoden 2023 alusta. Sopimus laaditaan määräaikaisena 31.12.2023 loppuun saakka, jonka jatkosta päättää hyvinvointialueen toimielimet. Hyvinvointialue ostaa Monetra Oulu Oy:n osakkeen, joiden lunastushinta on 1.110 euroa. Soite-kuntayhtymä on myös Monetra Oulu Oy:n osakas. Kyseessä on ns inhouse-hankinta.  

VATE näkee toivottavana, että taloushallinnon palveluissa voitaisiin myös jatkossa toimia yhteistyössä Kokkolan kaupungin kanssa. Näin voitaisiin paremmin turvata palvelukeskuksen sijoittuminen alueelle ja osaamisen säilyminen alueella.  Kokkolan kaupunki tekee omat päätöksensä taloushallinnon palveluiden järjestämisestä.

Yhteistyökumppanina toimiva palvelukeskus tuottaa sovittavan vastuumatriisin mukaiset palvelut, mm. kirjanpidon ja käyttöomaisuuskirjanpidon palvelut, osto- ja myyntireskontran hoidon, tilinpäätöksen ja konsernitilinpäätöksen sekä maksuliikenteen hoidon. Jatkossa hyvinvointialueen taloushallintoon jää edelleen asiakas- ja potilaslaskutukseen liittyvät laskutustehtävät. Palkkahallinnon osalta hyvinvointialue jatkaa tässä vaiheessa Soitesta siirtyvällä omalla henkilöstöllä ja nykyisillä tietojärjestelmillä. Hyvinvointialueen talousjohdon alle jäävät lisäksi taloussuunnittelu ja -raportointi, kustannuslaskenta, tilastointipalvelut sekä controller-tehtävät.

ICT-valmistelun tilannekatsaus

Siirtyminen hyvinvointialueelle edellyttää muutoksia ICT-järjestelmiin. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueelle myönnettiin 22.12.2021 5.1 miljoonaa euroa hankeavustusta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen ICT-muutosten valmisteluun. Hankerahoitus mahdollistaa välttämättömien ICT-muutosten toteuttamista muun muassa asianhallintajärjestelmässä, asiakas- ja potilastietojärjestelmissä, arkistoinnissa, tietoturvan toteutuksessa sekä taloushallinto- ja henkilöstöhallintopalvelujen muutoksissa. ICT-valmisteluun avautuu useita määräaikaisia tehtäviä ja sijaisuuksia, joiden osalta rekrytointi avataan piakkoin.

Katso myös nämä