Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Joustavuus, asiakaslähtöisyys, avoimuus ja luotettavuus. Uskallusta sitoutua uudenlaiseen elämäntapaan. Sosiaali- ja terveysalan koulutus on plussaa, mutta ei välttämätöntä. Muun muassa näin Soiten perhehoitajat listasivat hyvän perhehoitajan valmiuksia.

Perhehoito mahdollistaa asiakkaalle turvallisen ja tavallisen perhe-elämän. Perhehoidossa asiakkaalla on mahdollisuus kiintymykseen sekä pysyvyyteen ja usein läpi elämän kestäviin läheisiin ihmissuhteisiin. Se tarjoaa yksilöllistä ja yhteisöllistä asumista kodinomaisessa elinympäristössä. Perhekodin arkeen osallistuminen ja perhehoitajan läsnäolo tukevat hoidettavan toimintakykyä ja kuntoutumista sekä hyvää elämänlaatua.

Perhehoito tapahtuu perhehoitajan tai asiakkaan yksityiskodissa. Se tarjoaa eri vaihtoehtoja esimerkiksi omaishoitajien vapaiden toteuttamiselle ja pidentää asiakkaan kotona asumisen mahdollisuutta.

– Perhehoitajiksi tarvitaan monenlaisia, ihan tavallisia ihmisiä. Jokaisella on oma vahvuutensa perhehoitajana tai toki kohtia, joissa ehkä täytyy kasvaa. Tehtävä vaatiikin ymmärrystä ja kykyä kasvaa ihmisenä sekä tarjota tasapainoista ja turvallista arkea, Pauliina Nygård kertoo.

Pauliina ja hänen puolisonsa Markus Nygård ovat toimineet lasten perhehoitajina jo 14 vuotta. Pauliina ajatteli jo nuorena, että voisi joskus toimia vanhempana sijoitetuille lapsille. Puolisolle Markukselle ajatus sijoitetuista lapsista oli aluksi vieraampi, mutta hiljalleen ajatus kypsyi. Kuitenkaan ajatus vieraan lapsen hoitamisesta ja rakastamisesta ei tuntunut vaikealta. PRIDE-valmennukseen Nygårdit hakeutuivat, kun omat lapset olivat 3- ja 6-vuotiaita.

– On lapsia, jotka tarvitsevat kotia lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa, jos pystymme sen heille tarjoamaan, miksi emme niin tekisi?

Pauliinan mukaan Nygårdien arki on normaalia perhearkea, johon jokainen perheenjäsen tuo oman värinsä. Arki sisältää paljon yhteistyötä eri tahojen kanssa ja vaatii välillä paljon aikatauluttamista.

– Lapset osoittavat tunteita monella tavalla. Välillä raivotaan ja sitten rakastetaan. On rikkaus elää lasten kanssa, nähdä heidän kasvavan ja oppivan uusia asioita. Toivomme että pystyisimme antamaan jokaiselle perheemme lapselle turvallisuutta ja hyviä eväitä elämää varten, Pauliina kertoo.

Arki sujuu leppoisasti

Kuusi vuotta ikääntyneiden perhekotia pitäneet Hannu Haukilahden ja Eila Ohinmaan kipinä perhehoitajuudesta syntyi Eilan lähihoitajaopintojen aikana. Koti oli käynyt liian suureksi kahdelle. Perhehoitajuus tuntui myös sopivan molemmille viimeiseksi työuraksi ennen eläkeikää. Hannun mukaan perhehoitajien valmiuksissa on kyse hyvinkin perusasioista.

– Kykyä huolehtia perustarpeista, ruoanlaittoa, pesuapua, turvallisuuden tunteen ylläpitoa sekä auttamista yhteydenpidossa omaisten kanssa ja yhteistyötä eri tahojen kanssa. Tärkeää on oikea asenne työhön ja ihmisiin, joita pyörii ympärillä aikaisempaa enemmän, Hannu listaa.

Arki Hannun ja Eilan perhekodissa sujuu leppoisasti.

– Arki on rauhallista päivärutiinien ympärillä pyörivää: aamutoimet, iltapesut ja päivän ateriarytmi ruoanlaittoineen. Haasteellisinta on muistisairaiden aiheuttama suurempi seuranta.

Perhehoitoa on monenlaista

Perhehoito voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista perustuen yksilöllisiin asiakas-, hoito-, palvelu- ja kuntoutumissuunnitelmiin. Perhehoitoa voidaan toteuttaa myös osavuorokautisena, joko päivä- tai yöaikaisena. Kokkolalaiset Sari ja Janne Kalliokoski ovat tarjonneet ikääntyneiden päiväaikaista perhehoitoa vajaan vuoden ajan.
– On ilo, kun saamme auttaa omaishoitajia heidän arjessaan ja jaksamisessaan. Vanhukset tuovat myös meille iloa, ihan koko perheelle. Arkemme on hyvää perusarkea ja yhteisöllistä. Olemme kuin suuri perhe, johon vanhukset tuovat oman värinsä. 

Vuoden ajan kiertävänä perhehoitajana toiminut Mia Handshy ryhtyi perhehoitajaksi nähtyään perhehoidon tarpeen omaisen sairastuttua. Mialla syntyi halu auttaa muita samassa tilanteessa olevia.
– Perhehoitajan työ on erittäin antoisaa. Kun näkee, miten paljon oma läsnäolo helpottaa sekä antaa turvaa ja sisältöä niin asiakkaan kuin hänen omaisensa elämään, tietää tekevänsä merkityksellistä työtä. Ei ehkä kunniamerkin arvoisesti, mutta tällä työllä on suurta vaikutusta yhden perheen elämään, Mia toteaa. 

Uusille perhehoitajille on tarvetta

Soite rekrytoi jatkuvasti uusia perhehoitajia kaikenikäisille asiakkaille. Perhehoitajan tulee ennen tehtävään ryhtymistä käydä ennakkovalmennus, joka antaa riittävästi tietoa ja taitoa ryhtyä perhehoitajaksi. Perhehoitajaksi ryhtyvältä edellytetään valmiuksia, joita  arvioidaan yhdessä valmennuksen aikana. Uusien perhehoitajien PRIDE-valmennuksia järjestetään Soitessa tarpeen mukaan. Soiten nykyiset perhehoitajat näkevät suuren tarpeen uusille perhehoitajille. Pauliina suosittelee perhehoidon PRIDE-valmennusta, vaikka selkeää päätöstä perhehoitajaksi ryhtymisestä ei olisi vielä syntynytkään.


– Perhehoitajia tarvitaan kovasti. Suosittelemme kaikkia kiinnostuneita rohkeasti hakeutumaan valmennukseen, sillä se ei sido mihinkään. Valmennuksessa saa lisää tietoa perhehoidosta ja voi pohtia omaa sopivuuttaan tehtävään, Pauliina kertoo.
– Kun vain perhehoitoon sopivat kodit ja ihmiset löydettäisiin, saisimme maakuntaamme ikääntyneille hyviä vaihtoehtoja asumiseen, Hannu lisää.
– Suosittelemme perhehoitajuutta Sinulle, joka haluat avata kotisi ovet ja viihdyt kotona. Mikä olisi ihanampi työympäristö! Kalliokosket toteavat.

Perhehoitoa kehitetään edelleen Soitessa

Soiten asiakasohjauksen ja avopalveluiden palvelualuejohtaja Hanna Saarisen mukaan Soiten alueella perhekotien ja kiertävien perhehoitajien määrää halutaan kasvattaa nykyisestä. Yhtenä Soite 2.0 Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeeseen kuuluu kehittämisen kohteena perhehoidon vahvistaminen, kehittäminen ja toimintamallien yhtenäistäminen eri alueilla uudelle hyvinvointialueelle siirryttäessä. Tavoitteena on kehittää eri perhehoidon muotoja, pitkäaikaista ja lyhytaikaista sekä jaksohoitoa.

Tulevina vuosina 2022-2023 perhehoidon kehittämistä jatketaan Soitessa Kotiin-hankekokonaisuuden alla, joka on osana STM Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä niin kerromme lisää:

Lastensuojelun perhehoito puh. 040 804 2247
Ikääntyneiden perhehoito puh. 040 806 5958

Katso myös nämä