Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Keski-Pohjanmaan kunnat, Keski-Pohjanmaan liikunta ry ja Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite jakoivat 26.1.2022 Terve teko -tunnustuksen Perhonjokilaakson Frisbeegolf ry:lle. Keski-Pohjanmaalla lanseerattu Terve teko -tunnustus annetaan vuosittain yhteisölle, yhdistykselle tai yritykselle, joka on toiminnallaan innovatiivisesti edistänyt alueen väestön terveellisiä elintapoja. Vuonna 2021 painopiste oli terveyttä edistävän arkiliikkumisen edistäminen. 

Frisbeegolf on todellinen matalan kynnyksen laji, eikä se ei vaadi isoja välinehankintoja. Nykyinen liikuntasuositus painottaa kaikenlaista liikuskelua sekä paikallaanolon vähentämistä. Frisbeegolf lisää luontoliikkumista, lisää päivittäisten askelten määrää ja parantaa terveyttä. Perhonjokilaakson Frisbeegolf ry toimii alueen neljän kunnan radoilla, joilla voi matalalla kynnyksellä käydä harrastamassa lajia. Yhdistyksen virallisiin tilaisuuksiin on osallistunut vuonna 2021 pandemiasta huolimatta lähes 2000 harrastajaa.       

Terve teko -tunnustus jaettiin 26.1.2022 Hyvinvoinnin tila Keski-Pohjanmaalla -tilaisuudessa. Tilaisuuteen osallistui kaikkiaan 41 henkilöä: hyvinvointialueen valtuutettuja, kuntien luottamushenkilöitä, viranhaltijoita, järjestöjä, yhteistyökumppaneita sekä muita hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä kiinnostuneita. Tilaisuudessa esiteltiin hyvinvointibarometrin, kouluterveyskyselyn ja FinSote kyselyn tuloksia alueelta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Kosti ry ja Kepli ry pitivät kommenttipuheenvuorot tilaisuudessa.

Tulevilla hyvinvointialueilla on vahva intressi edistää yhteistyötä järjestöjen, kuntien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Työssä painottuu ennaltaehkäisevä toiminta ja matalan kynnyksen palvelut, joiden tavoitteena on kuntalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn lisääminen, sairauksien ja syrjäytymisen ehkäiseminen sekä osallisuuden vahvistaminen. Tähän liittyy oleellisesti terveellisten elintapojen, kuten arjen liikkumisen edistäminen.


Tiedolla johtamisen pohjalta lähdetään päivittämään alueelle jo tehtyä alueellista hyvinvointisuunnitelmaa. Suunnitelma sisältää lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman, suunnitelman terveellisten elintapojen edistämiseksi, mielenterveys- ja riippuvuusstrategian sekä ennakoivaan työhön painottuvan turvallisuussuunnitelman. Hyvinvoinnin tila Keski-Pohjanmaalla oli lähtölaukaus alueellisen yhteistyöhön painottuvan hyvinvointityön kehittämiseen.  

Katso myös nämä