Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

– Meillä on iso talo, josta hyvin pienillä muutoksilla saatiin toimiva koti monelle ikääntyneelle. Pihapiirissämme on kanoja, jonka lisäksi navetassa on naapurin nuorkarja. Sisustimme vanhan navetan juhlakäyttöön ja lastenlasten leikkipaikaksi kauempaa vierailevia omaisia varten. Pihaa laitettu silmäniloksi ja kesällä voi seurata kasvien kasvua, Eila kuvailee Rauhalan perhekodin puitteita.

Ohinmaiden Rauhalan perhekoti on toiminut kuuden vuoden ajan. Alunperin toiveena oli jaksohoitoa tarjoava perhekoti, mutta jo heti perhekodin perustamisen jälkeen saapuivat ensimmäiset pitkäaikaiset asiakkaat. Talo täyttyi puolessa vuodessa.

– Meillä on huoneet kuudelle asukkaalle, jotka ovat tulleet lähikunnista. Jonkin verran meillä on käynyt myös jaksohoitolaisia, jos tilaa on ollut.

Rauhalan perhekodin perhehoitaja Eila Ohinmaan mukaan parasta perhehoitajan työssä on säännöllisyys.

Tavallinen arki on hyvä virike

Rauhalan perhekodin asukkaat haluavat tasaista ja säännöllistä elämää, jossa tavallinen arki on hyvä virike. Ohinmaiden perhekodin lähtökohtana on asukkaiden viihtyvyys ja turvallinen olo. Oman sävynsä perhekodin arkeen tuo puolison Hannun vahva paikallinen murre.

– Perhekoti on pieni yhteisö, jossa ollaan paljon yhteisessä tilassa ja seurustellaan toisten kanssa. Hoitaja on aina läsnä, tuntee asukkaat hyvin ja huomaa mahdolliset muutokset voinnissa herkästi. Meillä kukaan ei ole yksin, Eila kertoo.

Eilan mukaan perhehoitajana olossa parasta on säännöllisyys. Työt saa tehdä omalla tavalla ja vaikka töissä ollaan koko ajan, työpäivät ovat harvoin kiireisiä. Jaksamiseen auttavat asiakkaiden ja omaisten antama hyvä palaute sekä omat hetket, eli päikkärit. Käsitöiden ja pihanhoidon parissa viihtyvä Eila käy mielellään sijaisten järjestyessä miehensä kanssa tansseissa.

– Olen luonteeltani tasainen ja rauhallinen. Laitan mielelläni ruokaa ja teen pieniä palveluksia, Eila kuvaa perusluonnettaan.

Lisätietoa Soiten perhehoidosta antaa:

Lastensuojelun perhehoito: 040 804 2247
Ikääntyneiden perhehoito: 040 806 5958

Katso myös nämä