Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite aloittaa uusille vanhemmille suunnatun Ekavauva-palvelun marraskuussa. Uusilla vanhemmilla voi herätä monia kysymyksiä vauva-arjesta raskausaikana ja vauvan kotiuduttua. Aina ei ole mahdollista saada tukea läheisiltä, jotka voivat asua kaukana tai olla työelämässä. Ekavauva-palvelun tavoitteena on vastata vanhempien kysymyksiin ja tarpeisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä. Ekavauva-palvelua tarjotaan neuvoloissa kaikille ensimmäistä lastaan odottaville vanhemmille.

Ekavauva-palvelu sisältää kolme maksutonta lapsiperheiden kotipalvelun käyntiä, joista ensimmäinen toteutetaan raskauden loppuvaiheessa. Tapaamisten sisältö räätälöidään perheen tarpeen mukaan. Ensimmäisellä käynnillä perhetyöntekijä antaa vanhemmille tietoa lapsiperheiden kotipalvelusta sekä muista lähialueen lapsiperheille suunnatuista palveluista, kuten erilaisista kohtaamispaikoista. Tulevien vanhempien kanssa pohditaan omia tuntemuksia tulevasta vauvasta, vanhemman roolista ja siihen liittyvästä elämänmuutoksesta. Lisäksi keskustellaan tulevasta synnytyksestä ja minkälaisia tarvikkeita olisi hyvä olla valmiina, jotta vauvan hoito olisi mahdollisimman sujuvaa.

Ekavauva-palvelun kaksi seuraavaa käyntiä toteutetaan kolmen kuukauden sisällä lapsen syntymästä. Näillä käynneillä perhetyöntekijä opastaa vanhempia käytännön vauvanhoitoon liittyvissä asioissa, kuten kylvetyksessä, imetyksessä ja uniasioissa. Perhetyöntekijä voi lähteä yhdessä vanhempien kanssa tutustumaan lähialueen lapsiperhepalveluihin ja kohtaamispaikkoihin. Vanhemmat voivat hyödyntää ajan myös lepäämiseen perhetyöntekijän huolehtiessa lapsesta käynnin ajan.

Ekavauva-palvelusta on saatu hyviä kokemuksia Tampereen seudulla, jossa palvelu otettiin käyttöön vuonna 2016. Soitessa Ekavauva-palvelu on osa lapsiperheiden kotipalvelua. Ekavauva-palvelusta saa lisätietoa omalta äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitajalta tai olemalla yhteydessä lapsiperheiden kotipalveluun.

Soiten alueella syntyy vuodessa noin 1 600 vauvaa. Synnyttäneistä noin 30 % on ensisynnyttäjiä.

Lapsiperheiden kotipalvelu
Kokkola, puh. 044 780 9650
Kaustinen, Halsua ja Veteli, puh. 040 804 5730
Perho, puh. 040 804 3732 ja 040 804 3733
Kannus, puh. 040 804 2730
Toholampi ja Lestijärvi, puh. 040 806 5944

Katso myös nämä